Af deklarationen fremgår det, at ledningerne er private fra det oprindelige stik i vejskellet til de bagved liggende ejendomme, med henblik på vedligeholdelse af ledningerne.
Hvis grundejer selv fører stik frem til de nye parceller er der ikke mulighed for at opkræve et supplerende tilslutningsbidrag.
Hvis der etableres et fællesprivat anlæg på de udstykkede matrikler med udledning igennem det eksisterende stik ved grundgrænsen skal der betales tilslutningsbidrag efter betalingslovens § 5, stk. 3, idet fællesanlægget ikke kan sidestilles med den tidligere boligenhed.
Det fællesprivate anlæg skal tinglyses som en deklaration på ejendommene. Dette skal forsyningen sikre sig faktisk sker.
DANVA anbefaler, at der oprettes et spildevandslaug hvis i ikke selv fører stik frem til de nye matrikler, samt at der tinglyses en deklaration om ejerskabet af ledningerne.
Der er tre betingelser for at kunne opkræve yderligere tilslutningsbidrag efter § 2, stk. 4:
Ud fra dette kan det siges, at forsyningen ikke vil kunne kræve yderligere tilslutningsbidrag, idet grundejeren selv sikrer, at der føres stik frem til de nye parcellers grundgrænse.
DANVA skal præcisere, at forsyningen ikke kan aftale betaling af tilslutningsbidrag eller lignende hvis det ikke har hjemmel i betalingsloven.
Hvis der oprettes et ledningsnet på ejendommene af grundejerne og der etableres et spildevandslaug, kan forsyningen opkræve tilslutningsbidrag for lauget efter betalingsloven § 5, stk. 3. Fastsættelsen af tilslutningsbidraget fastsættes konkret ud fra de udgifter der er forbundet med tilslutningen. Der kan ske nedsættelse fra det ellers gældende tilslutningsbidrag efter § 2, stk. 1 og stk. 2 efter stk. 8.
Det er vigtigt, at forsyningen ikke udfører vedligeholdelsesarbejde og lignende på det private anlæg, idet det i fremtiden, uanset tinglysningsforhold, kan blive anset som værende offentligt.
Der kan alene indgås aftaler om betaling af tilslutningsbidrag med private når de formelt og reelt har arrangeret sig som et egentligt laug, og ikke bare enkeltpersoner. Forsyningen skal følge fremgangsmåden i vejledningen til betalingsloven afsnit 7.2.
I forhold til situationen med de to ejendomme der begge afleder til den fælles ledning, hvor der påtænkes at aflede til samme ledning i vejen, skal i afholde alle omkostninger frem til skel, jf. miljøbeskyttelsesloven § 28, stk. 4. Det betyder, at i skal betale for brønden og ledningerne frem til bygningerne, idet de er placeret i skel. Den tidligere By- og Landskabsstyrelse har udtalt at forsyningen har pligt til, som minimum, at føre et stik frem til hver ejendom. Problematikken er illustreret i DANVAs vejledning nr. 83, Bilag 3 side B-15.
Forsyningen skal derfor afholde omkostningerne forbundet med ledningerne i vejen, og kan ikke kræve, at grundejerne står for vedligeholdelse af disse.
Hvis der er etableret flere tilslutninger til de enkelte ejendomme, er det kun et krav at forsyningen ejer og driver en ledning frem til skel, så længe denne ledning vurderes at kunne opfylde forsyningsforpligtigelsen.
DANVAs vurderinger af de juridiske problemstillinger er tænkt som sparring/vejledning, som kan anvendes i forsyningernes egen sagsbehandling. Vurderingerne er foretaget med afsæt i gældende lovgivning og praksis på tidspunktet for vurderingen, og der tages således forbehold for eventuelle, senere lovændringer og/eller ændring af rets- og administrativ praksis. DANVA påtager sig herefter intet ansvar for eventuelle tab eller skader som følge af det publicerede materiale under ”Spørgsmål & Svar” eller tredjemands brug heraf, hvad enten dette skyldes fejl og uhensigtsmæssigheder i eller manglende opdatering af materialet eller andre årsager.