Klimatilpasning – på den anden side af hegnet.
Projektets formål:
Veje udgør fra en tredjedel til halvdelen af byers befæstede arealer. Veje bidrager dermed massivt til afstrømningen fra en by, og der er aktuelt massiv fokus på omdannelse af veje, således at de tilbageholder vand og belastningen af afløbssystemet reduceres. I København alene skal flere hundrede veje i den gældende skybrudsplan omdannes til grønne veje, hvilket indebærer, at de skal afkobles permanent fra det eksisterende afløbssystem.
I mange andre byer, herunder Frederiksberg, Middelfart, Vejle og Århus arbejdes der også intensivt med klimaveje. Klimatilpasning kommer derved tæt på den enkelte grundejer der bliver inddraget i processen. For at gennemføre et stort antal projekter er det nødvendigt at basere projekterne på velkendte komponenter der kan anvendes over hele landet. Projektet tilskærer og beskriver den komplekse planproces for klimaveje i komponenter og effektiviserer således hele processen fra plan til omsætning og fra borger til forsyning.
Projektets output:
Dette projekt kategoriserer klimavejstechnologier og metoder til borgerinddragende kortlægning og planlægning, der effektiviserer forsyningssektorens opgaveløsning, samt understøtter innovation og produktudvikling, i forhold til grønne, overfladebaserede klimatilpasningsløsninger. Befæstede arealer spiller en stor rolle for klimatilpasning. I den tætte by er de befæstede arealer ofte de eneste rum tilgængelige som reservoir samt til infiltration af regnvand. Skybrudsplanerne for København og Frederiksberg forudser derfor anvendelse af såkaldte klimaveje.
Projektejer: HOFOR V/ CALL Copenhagen
Kontaktperson: Frank Brodersen, e-mail: frbr@hofor.dk, tlf.: 2795 4444
Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Marina Bergen Jensen
Teknologisk Institut, Rørcentret, Kristoffer Amlani Ulbak
Københavns Kommune, ENERGI & VAND (E&V), Jesper Steenberg
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltning (TMF), Jan Rasmussen
Aalborg Universitet, Institut for Kommunikation (AAU), Thorkild Hanghøj
Geoinfo, Lars Elmkær Chwastek
Build A World, Sune Toft
Projekt slutdato: Juli 2019
Bevilget beløb: 1.500.000kr.
Projektsum: 3.535.000 kr.
Projektet tester og udvikler muligheden for at kommune og forsyning tidligt og særdeles omkostningseffektivt får ajourført information om terrænoverfladen, som samtidig giver unikke muligheder for at inddrage borgerne på en måde, hvor de bedre forstår det tekniske grundlag og processen. Dette vil optimere det eksisterende plangrundlag og skabe et effektivt udgangspunkt for inddragende samarbejde med borgere og øvrige interessenter, hvilket samlet set vil effektivisere den enorme planlægningsmæssige opgave forsyninger og kommuner står overfor.
Effektiv borgerinddragelse er afgørende for realisering af klimaveje, der kommer tæt på den enkelte grundejer.
Der er på samme tid brug for,
Projektet tilvejebringer den nødvendige viden-, metode- og teknologiudvikling ved,