Verdensmålene – FN’s globale mål for bæredygtighed – blev vedtaget i 2015. I landets vandselskaber og i DANVA har der lige som i mange andre virksomheder og institutioner været fokus på verdensmålene.
Miriam FeilbergVerdensmålene – FN’s globale mål for bæredygtighed – blev vedtaget i 2015. I landets vandselskaber og i DANVA har der lige som i mange andre virksomheder og institutioner været fokus på verdensmålene. Hvorfor er de vigtige, og hvorfor skal vi arbejde med dem? Disse spørgsmål er blevet stillet og besvaret mange gange i den danske vandsektor gennem de seneste år.
I dag er en udbredt forståelse for principperne i verdensmålene. Udgangspunktet er, at verdensmålene er en forandringsdagsorden. Hvis vi fortsætter som nu, når vi ikke at opfylde verdensmålene inden 2030 - hverken på lokalt eller globalt plan.
I Danmark er der udfordringer, bl.a. i forhold til et mere bæredygtigt forbrug og beskyttelse af vandmiljøet, og her kan vandselskaberne spille en vigtig rolle i forbindelse med drikkevand, spildevand og klimatilpasning, men også i forhold til fx energi og klima. Men verdensmålene har også relevans udover vandselskabernes umiddelbare kerneydelser. Her kan verdensmålene være udgangspunkt for nye aktiviteter – eksempelvis inden for arbejdsmiljø og ligestilling.
FN’s 17 verdensmål blev vedtaget af verdens regeringsledere på et FN-topmøde i 2015. Målene skal opfyldes inden 2030. De indeholder i alt 169 delmål og understøttes af 244 indikatorer, som man på nationalt plan kan måle udviklingen på. Verdensmålene er universelle, så de skal implementeres af alle - både lande, kommuner, virksomheder og vandselskaber. Verdensmålene skal ses som en sammenhængende pakke, hvor implementeringen af et mål hænger tæt sammen med andre, præcis som bedre spildevandsrensning hænger sammen med sundhed og livet i havet.
Læs inspirationskatalog til arbejdet med verdensmål.
Find også inspirationskatalog på engelsk.