Østbyen 1
Formålet med projektet er at lede overfladevand fra hele afstrømningsoplandet frem til Vejle Fjord under kontrollerede forhold. Billede: Vejle Spildevand

Et lavtliggende område ved Boligselskabet Østerbos boligblokke (Østbyparken) og Rødkildevej i Vejle har gentagende gange været ramt af oversvømmelse under kraftige regnhændelser. Dette har medført skade på bygninger og har påvirket såvel vej- som togtrafik. Uden tiltag ville disse oplevelser blive hyppigere og værre i fremtiden.

1.1 Navn på indstiller

Robert Schmidt

1.2 Projektpartnere

Vejle Spildevand a/s - projektledelse og 75 % finansiering

Vejle Kommune - projektejer og 25 % finansiering

Boligselskabet ØsterBo - lægger areal til en del af projektet

Envidan a/s - rådgiver på projektets eksekvering

Labland a/s - arkitektrådgiver (underrådgiver til Envidan)

Niras a/s - bygherrerådgiver under planlægningsfasen

Nørgaard Anlæg a/s - entreprenør med tidlig involvering

1.3 Motivation for projektet

Oversvømmelserne er forårsaget af afstrømning fra et i alt 267 ha. stort opland som slutteligt ender samme sted, - i et bluespot ved Rødkildevej/Valøesgade. Her oversvømmes et trafikalt knudepunkt, en del af jernbanearealet (Vejle-Århus linjen) og en del kældre i ØsterBos boligblokke, - fordi vandet ikke kan komme videre til Vejle Fjord.

Formålet med projektet er at lede overfladevand fra hele afstrømningsoplandet frem til Vejle Fjord under kontrollerede forhold. Den bærende idé er, at vandet ikke må påvirke boliger og infrastruktur negativt, men i stedet skal skabe gavn og merværdi for borgerne i området.

Løsningen er at udnytte hele oplandets topografi på en intelligent måde, ved at udnytte eksisterende lavninger i oplandet og udbygge infrastrukturen i vandets vej.

Projektets etape 1 (som er realiseret): Overfladevand fra det nordligste punkt i oplandet oven for bakkerne ledes via et stort rør og et trug, blødt udformet i terrænet, langs Novaskolen frem til en naturlig slugt.

Hertil ledes også overskydende overfladevand fra indfaldsvejen Horsensvej. Denne slugt kaldet ”Abeburet” udnyttes med sin kapacitet på 19.400 kubikmeter til opmagasinering af vandet. Følges vandets vej videre mod syd ligger der endnu et bassin ved Roms Hule på 2400 kubikmeter.

Fra de to bassiner løber vandet i rør til en nyanlagt ø1200 mm trykgravitationsledning frem til Vejle Fjord.

Når vandet ikke længere kan rummes i trykgravitationsledningen, stuver det op på et areal, der tidligere var en traditionel boldbane. Som en del af projektet er denne nu omdannet til en kombineret klima- og aktivitetspark (Tommy Troelsens Park). Her er nu anlagt 3 åbne bassiner på i alt 5.300 kubikmeter, der samtidig indgår som aktivitetselementer i parken. 

Vand fra den sydlige del af oplandet vil opfanges i et ristesystem langs Rødkildevej. Herfra ledes vandet gennem en park i en åben snoet rende af specialdesignede betonelementer frem til en stor pumpestation. Herfra pumpes vandet ud i Vejle Fjord. Pumpestationen sikrer, at vandet kan komme ud i fjorden, selv ved højvande.

Fra en anden del af oplandet, - et stort boligområde (Grundet) på i alt 85 ha, udnyttes eksisterende lavninger i terrænet til opmagasinering af vandet. Når kapaciteten i disse er brugt, vil overskydende vand strømme ned af en skrænt og ende ved Vejle Sygehus. I projektets etape 2 opsamles vandet og ledes til Tommy Troelsens park, hvor det tilsluttes trykgravitationsledningen. Etape 2 er dog endnu ikke realiseret fuldt ud.

Sideløbende med projektet udføres separering af kloaksystemerne i området, så vandet der ledes på terræn bliver uden spildevand. 

1.4 Hvad er nyt?

Det er lykkes i nærværende projekt at skabe en sammenhængende helhed for klimasikring af et 267 ha (182 ha i etape 1). stort opland i et urbant område, ved langt hen ad vejen at udnytte eksisterende muligheder for at opmagasinere vand. Samtidig er det lykkes at opløfte vandets vej til noget værdiskabende for borgerne i området.

Boldbanen, omdannet til klima- og aktivitetsparken Tommy Troelsens Park, er allerede taget flittigt i brug til forskellige former for leg og boldspil, velvidende at der en dag bliver fyldt op med vand.

Rødkildevej har fået énsidigt fald så alt vand ledes til syd-siden hvor der er anlagt et sammenhængende langsgående ristebygværk ved kantstenen til opsamling af vandet.

Vandets vej gennem boligselskabets park-areal (Østbyparken) er udformet af beton-rendeelementer specialdesignede til formålet så renden fremstår som et flot og markant snoet element i parken, der meget tydeligt markerer vandets vej. Terrænet er samtidigt ændret til at skråne ned mod renden.

1.5 Hvilken merværdi giver projektet?

Et stort boligområde, jernbanen, trafik belastede veje og på sigt også Vejle Sygehus vil slippe for oversvømmelser op til en 100 års regn, fremskrevet til år 2100.

Der er skabt en ny park - Tommy Troelsens Park, - en rekreativ legeplads for børn og voksne og samtidig et regnvandsmagasin på 5.300 kubikmeter, når der falder en 10 års regn, eller noget der er større.

Yderligere synliggørelse af vandet i den snoede markante vandrende gennem boligforeningens park (klimaparken), der indgår som et rekreativt element. Parken danner forbindelse mellem byen og vandsportsområdet ved fjorden, og er samtidig nabo til Rødkilde Gymnasium. Stien gennem parken bruges derfor flittigt. Der er langs vandrenden etableret opholdsområder og etableret små søer, sået blomstereng m.v. til gavn for biodiversiteten.

Der er langs vandets vej lagt vægt på formidling af klimaprojektet i form af informationstavler m.v., og en kunstnergruppe arbejder på kunstneriske elementer, der skal indgå i Østbyparken.

1.6 Hvilke effektiviseringsgevinster er der ved projektet?

Projektet kan håndtere op til en 100 års regn frem mod år 2100. Dermed er risikoen for betydelige og dyre skader på beboelser blevet mindsket væsentligt. Det samme gælder de trafikale konsekvenser for vej og jernbane. Ligeledes vil Vejle Sygehus på sigt kun yderst sjældent opleve oversvømmelse af bygninger (Kapel og vaskeri har været ramt flere gange).

Udgiften til de elementer der håndterer tag- og overfladevand udgør ca. 47 mio. kr. (etape 1). Hertil kommer kommunale udgifter til rekreative tiltag.  Et tilsvarende traditionelt afløbsprojekt med den samme kapacitet ville beløbe sig til ca. 180 mio. kr.  Ud fra denne sammenligning er projektet meget kosteffektivt.

1.7 Hvem har vi samarbejdet med?

Projektet er forankret i en styregruppe med ledelsesrepræsentanter fra Vejle Spildevand, Vejle Kommune og Østerbo. Derunder en koordineringsgruppe bestående af projektledere fra de respektive involverede parter og rådgivere.

Det er på denne måde sikret, at boligselskabet og dens beboere har følt ejerskab for den del af projektet der berører deres arealer, - vandrenden gennem deres park – Klimaparken.

Undervejs i processen har der været afholdt workshops med beboere fra de involverede boligforeninger i Østerbo i forhold til Klimaparken samt brugerne af boldbanen, - der senere blev til Tommy Troelsens Park. Der er kommet mange gode inputs og ønsker til projektet, som rådgivere og arkitekter i stort omfang har indarbejdet.

Vejmyndighed og Banedanmark har ligeledes været væsentlige aktører i samarbejdet.

Der har undervejs også været mange andre bygge- og anlægsprojekter i området, som har gjort det nødvendigt med en stærk indsats for tværgående koordinering og opnåelse af synergier.

(Billeder: Vejle Spildevand)