DANVAs og Danske Vandværkers medlemmer har indsamlet materiel til at sikre adgang til rent drikkevand for den ukrainske befolkning. I dag ankommer alt materialet efter planen til Ukraine.
Lars FischerDer er nu dansk drikkevandshjælp på vej til de hårdt trængte ukrainske områder, hvor blandt andet havnebyen Mykolaiv har været alvorligt ramt på vandforsyningen som følge af krigens ødelæggelser.
Efter opfordring fra DANVA og Danske Vandværker har i alt 60 vandforsyninger og en række leverandører til branchen i løbet af foråret bidraget til indsamling af forskelligt materiel til dele af den ukrainske vandforsyning. Materialet, der bl.a. består af CR pumper, SP pumper, frekvensomformere, forskellige svejseapparater, rør og mobilgeneratorer er efter planen ankommet til den ukrainske grænse. Herfra er det den danske ambassade i Ukraine, der har det overordnede ansvar for at sikre, at materialet når frem til de mest nødlidende vandforsyninger i Ukraine.
DANVAs direktør, Carl-Emil Larsen har mandag den 8. august i et interview med TV2 bl.a. udtalt, at "det har battet det, at der er sendt en hel del materiel til Ukraine. Vi har været i kontakt med Ukraine direkte og fået alenlange ønskesedler, fordi de har været rigtig hårdt ramt på forsyningen" (Kilde: nyheder.tv2.dk).
Det er krigsødelæggelserne af områdernes vandforsyninger, der har skabt store udfordringer og som bl.a. har betydet et stærkt forhøjet saltindhold i vandet. Ud over at medføre udrikkeligt vand, udfordrer saltet også de eksisterende pumper og rør, og det nye udstyr fra de danske vandforsyninger og leverandører vil derfor få afgørende betydning for Mykolaivs flere hundrede tusinde indbyggeres adgang til drikkevand.
Den danske lovgivning indeholder begrænsninger for vandselskaberne, da disse er omfattet af hvile i sig selv-princippet og er underkastet økonomiske rammer.
Forsyningssekretariatet og Energistyrelsen har dog overfor DANVA og Danske Vandværker bekræftet, at donationer af vandforsyningsmateriel til Ukraine ikke får negative konsekvenser for selskabernes økonomiske rammer, såfremt de både er uden driftsmæssig værdi, fordi man af driftsmæssige overvejelser har valgt ikke at anvende materialet længere, og de ikke har en markedsmæssig værdi, fordi der eksempelvis ikke er noget marked for brugt forsyningsmateriel.
Endvidere har forskellige revisorer overfor DANVA bekræftet, at donationer ikke vil medføre negative konsekvenser for vandforsyningernes årsregnskaber eller skatteregnskaber.
Benny Nybroe fra Danske Vandværker står for koordinationen af indsamlingen hos vandforsyningerne.
Du kan læse artiklen på TV2 her