Dette projekt har a) kortlagt tilstedeværelsen af bromid i indløbet til danske rensean-læg, b) undersøgt MBBR, som en brugbar teknologi til fjernelse af bromat dannet under ozonering af renset spildevand, c) afprøvet og udviklet metoder til påvisning af bromid i spildevand og d) fastlagt nye PNEC-værdi for bromat i hav- og ferskvand.
Projektet har givet en viden, som er bemærkelsesværdig på flere områder. Selvom det ikke lykkedes på et fuldskala MBBR-anlæg, at eftervise den teoretiske mulighed for at fjerne bromat i udløbet fra et rensningsanlæg, som anvender ozonrensning for medicinrester,
Kortlægningen af bromid i indløbet til danske rensningsanlæg efterlader ingen tvivl om, at det er en problematik, man skal tage alvorligt, og at danske forsyningsvirksomheder bør sikre, at deres spildevandsanlæg er tætte og ikke åbner mulighed for indtrængende havvand.
Nanonord er, som dansk industrivirksomhed, kommet væsentlig tættere på at kunne tilbyde deres Tveskaeg målere som en mere komplet løsning på det online målebehov, der eksisterer på rensningsanlæg.
Aarhus Vands har påvist af mulighederne for at bruge ledningsevne som et estimat for bromidkoncentration, hvilket åbner op for en enklere og billigere metode til at følge bromid indhold i spildevand.
Endeligt er det et resultat med internationalt perspektiv, at man nu har en PNEC-værdi for tilledning af bromat til både havvand og ferskvand, som er fastsat med en høj grad af sikkerhed, og som betyder, at det er muligt at anvende ozonering af spildevand uden nødvendigvis at indføre et ekstra rensetrin for at reducere bromat indholdet i udløbet til en recipient. Dog forudsætter dette, at man med en effektiv bromid kildeopsporing kan reducere bromid tilløbet til et lavt niveau.