Magnus Heunicke Fotograf Steen Brogaard (2)

Miljø- og Ligestillingsministeriet har offentliggjort, at 17 spildevandsselskaber siden 2023 er blevet politianmeldt for i alt mindst 33 forhold om ulovlige udledninger. Det sker som led i en ny, skærpet tilsynsstrategi fra Miljøstyrelsen. Men bag den kontante kurs gemmer sig et alvorligt problem.

Mange af anmeldelserne skyldes, at selskaberne ikke har de fornødne udledningstilladelser – fordi kommunerne ikke har kunnet udstede dem. Og det skyldes igen, at Miljøstyrelsen endnu ikke har udarbejdet de nødvendige vejledninger.

DANVAs sekretariatschef Helle Katrine Andersen understreger, at at der skal ikke herske tvivl om, at lovgivningen skal overholdes, og at der skal være tilladelser. Men den aktuelle situation er mere nuanceret end som så. 

“Vi er helt med på, at overløb skal reduceres – og der bliver investeret massivt i at løse udfordringen, som klimaforandringer og øget nedbør gør mere presserende. Men overløb kræver en tilladelse, og her opstår problemet: Kommunerne har i øjeblikket svært ved at udstede de nødvendige tilladelser, fordi Miljøstyrelsen ikke har leveret de vejledninger, der skal til. Samtidig har Miljøstyrelsen skærpet sin praksis, så sager, der tidligere blev løst i dialog, nu i stedet fører til politianmeldelser. Det er en kompleks situation, hvor vi naturligvis ønsker at overholde loven – men også har brug for, at rammerne for at gøre det er på plads,” udtaler DANVAs sekretariatschef Helle Katrine Andersen.

Dermed risikerer spildevandsselskaber at blive retsforfulgt, selvom de manglende tilladelser i virkeligheden skyldes statslig sendrægtighed. DANVA ser med alvor på situationen og arbejder for at sikre en retfærdig og forudsigelig regulering.

Selskaber bør være ekstra opmærksomme

DANVAs sekretariat modtager jævnligt henvendelser fra medlemmer, som står i klemme i dette juridiske vakuum. Derfor anbefaler foreningen, at alle spildevandsselskaber nøje gennemgår deres tilladelsesgrundlag og vurderer, om der er behov for dialog med kommunen – eller for at dokumentere, at man har søgt tilladelse uden at få svar.

For at støtte medlemmerne har DANVA udarbejdet et notat med anbefalinger til, hvordan man som spildevandsselskab kan agere, når tilladelser mangler. Notatet dækker bl.a.:

  • Det juridiske grundlag for udledningstilladelser
  • Risici ved passivitet og mulige sanktioner
  • Forholdet mellem selskab, kommune og Miljøstyrelse

Notatet ”Politianmeldelser af spildevandsselskaber der ikke har udledningstilladelser til overløb m.m.” kan rekvireres ved henvendelse til Jens Plesner på jpl@danva.dk.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til notatet eller andet, er du velkommen til at kontakte sekretariatschef Helle Katrine Andersen på hka@danva.dk.