Vandprispaadanmarkskort 2024
”Vandpris på danmarkskort” er fra i år flyttet over i et nyt software med et nyt udseende. Kortet samler en let tilgængelig oversigt med de løbende vandpriser, og giver mulighed for, at branchens professionelle kan få et mere detaljeret indblik i prisdannelsen.

DANVA har netop opdateret "Vandpris på danmarkskort" med løbende vandpriser for 2024. I år præsenteres kortet, som har givet et detaljeret overblik over landets vandpriser i over et årti, i et nyt software.

Ved en første gennemgang af de opdaterede data fremgår det, at den gennemsnitlige pris, danskerne betaler for drikkevand, spildevand og klimatilpasning har set en stigning på omtrent 5 %, sammenlignet med sidste år.

Dette spejler den generelle prisudvikling, som vi har set de senere år. Spildevandstaksterne oplever den største stigning, mens stigningen i drikkevandstaksterne har været mere moderat.

DANVA anbefaler, at drikkevandsselskaber bruger Forsyningssekretariatets pris- og produktionsudviklings-indeks, som også ligger til grund for fastsættelsen af de økonomiske rammer. For drikkevandsselskaber angives der her en stigning her på 9,77%. De forventede prisstigninger for spildevandsselskaberne lå jf. indeks for regulering af tilslutningsbidrag og eventuelt fast vandafledningsbidrag på 4,97%.  

Læs mere om Indekstal 2023 her.  

"Priserne for 2024 er fastsat i efteråret 2023 og afspejler prisudviklingen i samfundet på det tidspunkt sammen med selskabernes investeringsbehov. Det betyder, at evt. stigninger af vandprisen altid kommer lidt forsinket i forhold til øvrige prisstigninger. Med de stigninger, vi ser i årets vandpriser, ser det ud til, at særligt drikkevandsselskaberne holder sig under Forsyningssekretariatets pris- og produktionsudviklings-indeks, som også anvendes i forbindelse med de fastsatte økonomiske rammer".  

Variabler der påvirker prissætningen

Kortet viser, at priserne varierer fra selskab til selskab. Prisvariationerne illustrerer de komplekse faktorer, der spiller ind på fastsættelsen af vandpriser.

Lokale forhold, såsom geologi og forurening, kan afgøre, hvor dyrt det er at forsyne vand, ligesom politiske beslutninger om et højt serviceniveauet i et forsyningsområde og strukturelle forskelle også spiller en rolle. Der er ligeledes stor forskel i selskabernes investeringsbehov og gældsoptag. Det er nogle af de variabler som vil afspejle sig i taksterne.

Det betyder også, at vandselskabernes forskelle i vandprisen ikke enkelt kan forklares med, at det selskab, der er dyrest, også er mest ineffektivt.

Nyt software er et skridt mod mere tilgængelig information

I år skifter kortet til at blive vist i et nyt software, der ikke blot forbedrer visningen af data men også tilbyder interaktivitet fort ansatte i vandselskaberne. Med den interaktive platform kan disse nu dykke dybere ned i dataene og få et mere nuanceret billede af vandprisernes udvikling og sammenhænge.

Udvidede rapporter for vandselskaber

Ud over det offentligt tilgængelige danmarkskort, tilbyder DANVA også en udvidet rapport for vandselskabernes ansatte.

Her kan vandselskaberne få et dybere historisk indblik og sammenlignende analyse af drikkevands- og spildevandstakster. De udvidede rapporter vil derfor være et værdifuldt redskab for fagfolk, som søger at forstå deres position i forhold til udvalgte selskaber og markedet som helhed.

Rapporter er kun tilgængelige i dagtimerne

Af licensmæssige årsager vises rapporterne på danva.dk på hverdage fra kl. 7 til kl. 18.

Spørgsmål til kortet?

Hvis der er spørgsmål eller fejl, mangler eller forkerte data på danmarkskortet, bedes I sende en mail til Thomas Sørensen på ts@danva.dk.