De kommende bekendtgørelser om kontrol af vandselskabers – altså både almene vandforsyninger og spildevandsskaber - takster og leveringsvilkår, indebærer bl.a. nye, eksplicitte dokumentationskrav i forbindelse med kommunernes årlige godkendelse af takster.
Jens PlesnerSom noget nyt indføres der også mulighed for, at vandselskaberne kan anmelde deres takster som alternativ til den mere dokumentationstunge godkendelse. Anmeldelse vil være aktuel, når vandselskabernes takster stiger mindre end eller svarende til størrelsen af pristalskorrektionen af de økonomiske rammer.
Bekendtgørelserne forventes at træde i kraft d. 1. januar 2025 og vil således omfatte taksterne for 2026. Taksterne for 2025 er omfattet af de hidtidige regler for takstgodkendelse.
Vi forventer, at bekendtgørelserne vil give øget klarhed og ensartethed i forhold til kommunernes takstgodkendelse. Samtidig vil de også give mere administration for kommunerne og i særdeleshed for vandselskaberne. Af høringsudkastene fremgår det, at vandselskaberne skal fremsende følgende materiale til brug for kommunernes takstgodkendelse:
Dertil kommer eventuelle supplerende oplysninger herunder:
Bekendtgørelserne fastsætter også nye regler for godkendelse og anmeldelse af regulativer (vand) og betalingsvedtægter (spildevand). Her skal vandselskaberne til godkendelse af ny regulativ/betalingsvedtægt bl.a. markere de ændringer, der er i forhold til tidligere gældende regulativ/vedtægt. På spildevandsområdet bliver pristalskorrektionerne af tilslutningsbidrag og det faste vandafledningsbidrag enklere, da de fremover kommer til at svare til Vandsektortilsynets korrektion af de økonomiske rammer.
DANVA vil i de kommende år vurdere, om den forventede øgede klarhed og ensartethed berettiger de øgede dokumentationskrav.
Mange af de nævnte dokumentationskrav bliver indført med henblik på kommunernes kontrol af vandselskabernes overholdelse af hvile i sig selv princippet, som med ændringslov nr. 668 fra juni 2024 er blevet defineret som et kontant/likviditetsprincip. Denne definition af hvile i sig selv princippet indebærer, at mange vandselskabers udstrakte brug af lån til finansiering af investeringer ikke er i strid med hvile i sig selv princippet.
I DANVAs høringssvar kvitterer vi for en god og konstruktiv dialog med Energistyrelsen om at gøre hvile i sig selv kontrollen operationel og forståelig. Vi er godt på vej til at opnå dette med de kommende bekendtgørelser, men vi gør opmærksom på, at der også er et stort behov for en vejledning med uddybende retningslinjer og illustrative eksempler om eksempels opgørelse af likviditet og betydningen af ”ikke disponeret akkumuleret likviditet”.