Til Miljøstyrelsen
Hermed fremsendes DANVAs høringssvar til vejledning om indberetning af vandforsyningsdata i Jupiterdatabasen.
Høringssvaret er opbygget i en overordnet del, der forholder sig til formålet med vejledningen, og en teknisk del med konkrete bemærk-ninger til indhold og ordlyd af vejledningsudkastet. DANVA har fire overordnede elementer:
Det er af stor betydning, at definitioner og betegnelser er ensrettede, så der i Jupiter-databasen og i vejledningen anvendes de definitioner, der er fastsat i lovgivning og standarder.
Denne ensretning bør være stringent igennem hele vejledningen og også i opbygningen af Jupiterdatabasen. Eksempelvis findes der en række definitioner i vejledning om vandkvalitet og tilsyn med vandforsynings-anlæg, ligesom der i ”ISO19458 Vandunder-søgelse – Prøvetagning til mikrobiologisk analyse” også er angivet definitioner, der skal kunne genfindes i Jupiter. For uddybning henvises til bilag.
Det anbefales desuden, at der i strukturen tages hensyn til mulighederne for videregående vandbehandling, og at kodelister og indberetnings-procedurer afspejler de analysekrav, der stilles i medfør af bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandfor-syningsanlæg som beskrevet i vejledning om videregående vandbehandling, der netop har været i høring.
DANVA sætter pris på, at forholdet til Persondataforordningen nu er en del af vejledningen, og at der er taget stilling til, hvordan data kan udstilles fremadrettet. Ved ændringer eller præciseringer af persondata-regel-sættet forventes dermed også en tilsvarende opdatering af såvel databasen som den tilhørende vejledning.
Det er væsentligt for DANVAs medlemmer, at der er en klar adskillelse mellem installationsbetingede hændelser, som kan henføres til forhold i en ejendoms forsyningsnet, og hændelser som vedrører leverancen af drikkevandet i forsyningsnettet. Som vejledningen læses, er der forskellige måder at gøre det på, som besluttes af de enkelte kommuner.
Denne forskellighed har indflydelse på datakvaliteten og funktionaliteten i databasen. Det anbefales derfor, at proceduren for indberetning og registrering af ledningsnetprøverne tilrettes, så behovet for adskillelse mellem forbruger- og forsyningsinstallationer klart tilgodeses.
Vi foretrækker, at der i vejledningen kun anbefales én struktur – i modsat fald vil det betyde forskellige anlægsstrukturer fra kommune til kommune med deraf følgende ekstra administration for de forsyninger, som dækker over flere kommuner.
Kompleksiteten omkring kommunegrænser og vandforsyningsanlæg er kun belyst i til-fælde af en kildeplads, der er delt over en kommune-grænse. Der mangler stillingtagen til ledningsført vand over en eller flere kommunegrænser. Derudover er det usikkert, om der er taget stilling til de forskellige kommuners roller i forhold til at oprette under-anlæg til et hovedanlæg beliggende i en anden kommune. Problemstillingen er uddybet i bilaget.
Også her foretrækker DANVA, at der i vejledningen kun anbefales én struktur .
DANVA står gerne til rådighed med yderligere eksempler og uddybninger. Tekstnære bemærkninger til vejledningen kan læses i bilaget længere nede på denne side.
Med venlig hilsen
Carl-Emil Larsen
DANVA
Afsnit 1.3 Indhold og læsevejledning
”Styrelsen skal derimod altid sende et bekendtgørelsesudkast i høring, hvis udkastet indeholder materielle ændringer”: Går ud fra, at der med materielle ændringer også me-nes ændringer i webservices.
Afsnit 3.3 Analysedata og kontrolprogram
”GEUS er dataejer af kvalitetssikringsfeltet (QualityControl på tabellen GrwChemAnalysis) på de enkelte analyser, så GEUS i forbindelse med udarbejdelsen af grundvands-overvågningsrapporter afmærker enkelte analyser, som vurderes fejlagtige.”
Hvis GEUS afmærker analyser som fejlagtige skal der gives tilbagemelding til det pågældende laboratorium.
Afsnit 4: Oplysning om vandindvindingsanlæg
Kan årsag til ændret indvinding indberettes? (eksempelvis vandværket har været ude af drift grundet renovering eller boringen har ikke været i drift i 3 mdr i løbet af året). Kunne give en bedre tolkning af eksempelvis udsving i nikkelindhold og pejleresultater.
Afsnit 4.1.8: Kildeplads beliggende i mere end en kommune
Her står der både at der i Jupiter skal oprettes 3 anlæg – et overanlæg i den kommune hvor kildepladsen er tilknyttet, samt to underanlæg – et i hver kommune. Samtidig står der at MST og GEUS anbefaler at der i stedet oprettes 1 enkelt anlæg hvor alle oplysninger er samlet. Det er så op til de berørte kommuner at aftale hvilken kommune der er ansvarlig for indberetningen til Jupiter.
Betyder det at det er op til kommunerne selv at afgøre hvilken løsning de vil vælge? For forsyninger med kildepladser i mange kommuner, vil dette betyder at der kan være forskellige anlægsstruktur afhængig af hvilke kommuner kildepladserne ligger i. Det gør det vanskeligt at lave en ensartet struktur for en større vandforsyninger. Vi vil foretrække at der i vejledningen kun anbefales en struktur.
Supplerende spørgsmål - kildeplads beliggende i mere end en kommune:
Er der taget teknisk højde for, at en kildeplads i Kommune 2 bliver underanlæg til overanlægget i Kommune 1? Dermed vil Kommune 2 skulle kunne tilknytte et anlæg under et overanlæg i en anden kommune?
Ledningsført vand over kommunegrænser
Kompleksiteten omkring kommunegrænser og vandforsyningsanlæg er kun belyst i tilfældet af en kildeplads, der er delt over kommunegrænsen. Hvad med ledningsført vand over kommunegrænser? Skal hver kommune fortsat have deres eget ledningsnet? Vil der kunne laves et tvær-kommunalt overanlæg eller et overanlæg uden kommunetilknytning, når kommunernes vandværker forsyner et sammenbundet ledningsnet over kommunegrænser?
Afsnit 4.8: Tilladelse på boringsniveau
Tabel 4.23 bør udgå, da tabellen ikke er fyldestgørende. Alternativt kan den beskrives nærmere i et bilag mht. nyttigheden i forhold til historiske data/dataudtræk.
Afsnit 4.9: Faste prøvesteder
MålestedsID
Det er fint at få bedre gang i registreringen af målestedsID. Det vil dog kræve en del kommunikation mellem kommune, vandforsyning og laboratorium, og dermed også en arbejdsgang for hvordan denne opgave bedst løses. Som jeg læser vejledningen er der nu et krav til, at kommunerne får oprettet målestedsID´erne, mens laboratorierne bør anvende målestedsID´erne ved indberetning. Dette er en fin balance, da det kommer til at tage noget tid at få registrering af målestedsID op at køre, og det først giver fornuft at indberette prøver på målestedsID, når dette er defineret med sikkerhed.
Taphaneprøver
De lovpligtige taphaneprøver, der skal udtages til ”kontrol af opfyldelse af drikkevandskvalitet”, fremgår ikke af nogle af skitserne i vejledningen. Man bør skarpt skelne mel-lem taphaneprøver og flushprøver. Det gør vandforsyningerne og kommunerne både i praksis og i vores håndtering af eventuelle sager, og det bør man også gøre i Jupiter. Det bør overvejes, om ikke taphaneprøver og flushprøver skal være opdelt i hvert sit anlæg, og man kunne passende beskrive dette i afsnit 4.9 og vise det på figur 4.9. Taphaneprøver og flushprøver udtaget på den samme hane har naturligvis hver sit målestedsID og bliver også beskrevet med forskellige formålskoder. Alligevel vil det være hensigtsmæssigt at foretage denne opdeling i systemet.
Afsnit 5.2.1: Grundvandsprøver
Formålskoden er angivet i standat-format. For at undgå fejl, bør koden i stancode format som minimum fremgå af tabellen, da det er den laboratorierne bruger til indberetning.
Afsnit 5.3: Anlægsprøver fra vandforsyninger
Definitioner skal skærpes og ensrettet med fagtermer
Det virker f.eks. ikke helt logisk, at procesvand defineres som alt mellem boring og af-gang vandværk. Procesvand er det vand, der gennemgår en vandbehandling.
Afsnit 5.4 Drikkevandsprøver
Definitionen på straksprøve er forkert, følgende bør i stedet fremgå:
På forbrugerens taphane er der 3 typer prøver, der kan udtages, og dette er beskre-vet i ISO19458 under Prøvetagningsformål. Om muligt bør der kunne laves en skelnen mellem disse tre prøvetyper.
Forskellen på de 3 prøvetyper:
Afsnit 5.4.1: Prøveomfang
Omfangskoder
Fint at de lovpligtige prøver kan angives med omfangskoder. Men enten skal tabellen udvides så den bliver fyldestgørende eller også skal koderne 7,8,24,25 udgå af tabellen.
Dette fordi der ved analyse af prøver, hvor der eksempelvis analyseres for alle para-metrene i drikkevandsbekendtgørelsens bilag 1, kan prøven ikke registreres i en fornuftig kategori, da den vil indeholde både hovedbestanddele, mikrobiologi, metaller og miljøfremmede stoffer.
I stedet for at prøverne klemmes ned i bedste kategori burde det i stedet være databasen, som kunne kigge på, hvad prøven indeholdt, alle parametrene i bilag 1A, 1B, 1C og 1D i drikkevandsbekendtgørelsen er jo veldefinerede, så det må databasen kunne tjekke ved visning af data.
Omprøver: Kom dette modul nogensinde til at virke, den gang der blev omlagt til web-services i 2015, blev der i hvert fald ikke fundet en løsning på dette.
Afsnit 5.4.2: Kodelisten - Prøveformål
Procesvand, samlevand fra kildeplaser bør ændres til: Samlevand fra kildepladser
Procesvand, før behandling bør præciseres til Procesvand, råvand.
Procesvand i forhold til anden vandbehandling indgår ikke i tabellen (eksempelvis mangler ”Blødgøring – efter pellet kolonne”).
Mht. visning af prøver på hjemmesiden bør procesvand fremgå på en særskilt side, så vi ikke får forbrugere, som kan forveksle drikkevand og procesvand.
Afsnit 5.7.1: Kontrol ved afslutning af en prøve
Der bør som minimum ved udgivelse af en ny drikkevandsbekendtgørelse udføres tjek af, at tilhørende kodelister er opdaterede. Det bør i Jupiter være muligt at tilgå en standat/stancode liste for alle stoffer i drikkevandsbekendtgørelsen, som skal indberettes til Jupiter, således at de nødvendige standat/stancodes altid er entydige for alle laboratorier.
Afsnit 5.9 Fejlretning
Afvisning af prøver: Det er i mange tilfælde laboratoriet, der ønsker at rette en fejl i en analyse, og som derfor beder myndigheden om, at afvise prøven.
Funktionen: ”Anmodning om afvisning af en prøve” er ved at blive udviklet som en del af webservice-kaldet til myndigheden og det bør derfor også indgå i afsnittet, at det er en kommende funktionalitet.
Afsnit 8.3.1: Udfordringer med datakvaliteten i Jupiterdatabasen: Grundvands-kemi
Af vejledningen fremgår: ”Overvågningsprøver kan være taget for tidligt i forhold til, hvornår boringen er etableret. Prøverne skal ifølge vejledningen tages tidligst et år efter boringens udførelse, netop for at sikre, at etableringen ikke har en afsmittende virkning på kemien”.
I stedet for at udelukke prøverne bør det i stedet flages i Jupiter, at boringen er udtaget fra en nyetableret boring. Der tages jo også prøver fra nyetablerede indvindingsboringer her kunne det også i forhold til analyseresultaterne være rart at flage, at boringen ikke er sat i drift endnu.
Afsnit 8.3.3 Prøver der ikke er færdigbehandlede
Kan man ikke opsætte en månedlig eller kvartalsvis mail til de laboratorier, der stadig har ubehandlede prøver i systemet?
Danva bruger cookies til at gøre hjemmesiden mere brugbar og give dig en bedre oplevelse samt til statistik. Du kan til- og fravælge cookies herunder og til enhver tid trække din accept tilbage ved at klikke på ‘ikonet’ i bunden af siden.
Læs mere i vores Cookiepolitik
DANVA er dataansvarlig, og vi sikrer, at dine persondata behandles i overensstemmelse med lovgivningen.
Du er velkommen til at rette henvendelse til os for at høre om person-databehandlingen, få indsigt i dine data, ajouføre din persondata – eller gøre brug af nogle af de øvrige rettigheder, du har, jf. den nye Data-beskyttelseslov.
Navn: DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Website: www.danva.dk/privatlivspolitik
Personoplysninger
Generelt
Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, melder dig ind i foreningen, registrerer dig som bruger eller abonnent, foretager køb via websitet eller ved øvrig brug af services.
Gennemskuelig og fair databehandling
Når du stiller dine persondata til rådighed for os, vil det klart fremgå, til hvilke formål dine persondata vil blive anvendt.
Vi anvender denne type data om dig
Vi anvender data om dig for at:
De data, vi anvender, omfatter:
Formål og retsgrundlag for vores behandling af dine persondata
Formålet med vores behandling af dine personoplysninger er følgende:
Vi behandler kun dine oplysninger i det omfang, som det er nødvendigt for at opfylde de formål, hvortil oplysningerne er indsamlet. Vi skal oplyse dig om vores retsgrundlag for behandling af dine oplysninger, som er følgende: Behandling af oplysninger med henblik på opfyldelse af en aftale: Persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra b (behandlingen er nødvendig for DANVAs opfyldelse af en aftale, som eksempelvis kontraktligt medlemskab af DANVA).
DANVA kontrollerer og opdaterer dine persondata
Vi kontrollerer, at de persondata, vi behandler om dig, ikke er urigtige eller vildledende. Vi sørger også for at opdatere dine persondata løbende.
Da vores service og ydelser er afhængig af, at dine data er korrekte og opdaterede, beder vi dig oplyse os om relevante ændringer i dine data. Du kan benytte kontaktoplysningerne ovenfor til at meddele os dine ændringer.
Indhentning af samtykke
I nogle tilfælde skal DANVA have samtykke til at behandle dine persondata. Med mindre vi har et lovligt grundlag for at behandle dine persondata, vil vi indhente dit samtykke, inden vi behandler dine persondata. Vi oplyser dig om et sådant grundlag og om vores legitime grundlag for at behandle dine persondata.
Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid trække det tilbage ved at henvende dig til os, hvilket fremgår af afsnittet ”Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke”.
Opbevaring af data
Dine data opbevares kun så længe, det er nødvendigt af hensyn til at opfylde DANVAs forpligtelser over for dig som kunde/medlem og interessent, og/eller for opfyldelse af lovgivning, herunder særligt bogføringslovens regler om opbevaring af bogføringsmateriale i 5 år.
Vi sletter dine persondata, når de ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dine data. Er dine data følsomme, jf. persondata-forordningens artikel 9, opbevares de så længe, at dette er relevant og nødvendigt.
Videregivelse af data
Vi videregiver kun dine personoplysninger til andre, såfremt vi er forpligtet hertil via lovgivning, eller til vores leverandører i det omfang, de skal levere en ydelse, som berører dig. Herudover videregiver vi dine personoplysninger til samarbejdspartnere/koncernselskaber, såfremt dette er muligt at gøre i overensstemmelse med de persondataretlige regler. Vi overlader også dine personoplysninger til vores databehandlere. Vi har indgået behørige databehandleraftaler med disse databehandlere.
Vi har følgende databehandlere, som er med til at sikre, vi kan levere vores produkter og service:
Sikkerhed
Dine persondata er beskyttet hos os, og vi har en intern data-beskyttelsespolitik.
DANVA har udarbejdet en lovpligtig, intern IT-sikkerhedspolitik. Den indeholder interne instrukser og beskriver de tekniske sikkerhedsforanstaltninger, som DANVA har truffet, og som beskytter dine persondata mod hændeligt eller ulovligt at blive tilintetgjort, gå tabt eller blive ændret, mod uautoriseret videregivelse, og mod at uvedkommende får adgang eller kendskab til disse oplysninger. DANVA har procedurer for tildeling af adgangsrettigheder, som indebærer, at alene de medarbejdere, for hvem det er nødvendigt for udførelse af deres arbejdsopgaver, har adgang til dine personoplysninger. Vi laver blandt andet løbende back-up af vores datasæt for at undgå datatab.
Skulle der ske et sikkerhedsbrud, der resulterer i høj risiko for dine rettigheder, herunder for diskrimination, ID-tyveri, økonomisk tab, tab af omdømme eller anden væsentlig ulempe, vil DANVA underrette dig om sikkerhedsbruddet så hurtigt som muligt i det omfang, som er krævet i persondataforordningens artikel 34.
Overførsel til tredjeland
Vi videregiver persondata til rejsebureauer og hoteller ved bestilling af rejser og overnatninger i udlandet i forbindelse med DANVAs aktiviteter. I disse tilfælde beder vi om dit samtykke.
Du har ret til at få adgang til dine persondata
Du har ret til at få indsigt i de persondata, DANVA behandler om dig.
Du har ret til at få unøjagtige persondata rettet eller slettet
Hvis du mener, at de persondata, vi behandler om dig, er unøjagtige, har du ret til at få rettet dine persondata.
Du har ret til at gøre indsigelse mod vores behandling af dine persondata
Er din indsigelse berettiget, vil DANVA stoppe med at behandle persondata om dig.
Du har ret til at få begrænset vores behandling af dine persondata
Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke
Du har ret til at trække dit samtykke til DANVAs behandling af dine personoplysninger tilbage, såfremt DANVA baserer hele eller dele af sin behandling på samtykke.
Du har ret til dataportabilitet i visse situationer
Hvis vores behandling af dine personoplysninger baserer sig på samtykke eller en kontrakt, og vores behandling er foretaget automatisk, har du ret til dataportabilitet.
Vi behandler og svarer på din henvendelse så hurtigt som muligt og senest en måned efter, at vi har modtaget din henvendelse, medmindre anmodningens kompleksitet og omfang gør, at vi ikke kan svare inden for en måned. I så fald kan svarfristen blive op til 3 måneder i alt, jf. persondataforordningens artikel 12.
Hvis du vil høre mere eller gøre brug af dine rettigheder, er du velkommen til at kontakte DANVAs persondataansvarlige.
Navn: Peter Mortensen, DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Du har ret til at klage til Datatilsynet
Du har ret til at klage til Datatilsynet over DANVAs behandling af dine personoplysninger.
Datatilsynets kontaktoplysninger er følgende:
Adresse: Borgergade 28, 5., 1300 København
E-mail: dt@datatilsynet.dk
Telefon: + 45 33 19 32 00
Hjemmeside: www.datatilsynet.dk
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Der er ingen personlige oplysninger gemt i vores cookies, og de kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus.
Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering
Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere, at websitet ikke fungerer optimalt, samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.
Websitet indeholder cookies fra tredjeparter til at måle trafikken på websitet. Google Analytics har adgang til de pågældende cookies. Du kan fravælge cookies fra Google Analytics her: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
Vi bruger følgende typer cookies på Danva.dk:
Navn: _ga
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 2 år.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gat
Beskrivelse: Anvendes af Google Analytics til at drosle hastigheden på antallet af forespørgsler til serveren.
Levetid: 1 minut.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gid
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 24 timer.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: ecit_cookieconsent
Beskrivelse: Anvendes til styring af cookieadvarsel.
Levetid: 1 år.
Udbyder: Danva.
Navn: __RequestVerificationToken
Beskrivelse: En del af sikkerhedssystemet til at forebygge svindel og hackerangreb.
Levetid: Udløber med Session (ca. 20 minutter).
Udbyder: Microsoft.
Privatlivspolitikken er senest opdateret den 31. maj 2018