Ny lovgivning pålægger spildevandsselskaber ansvar for håndtering af terrænnært grundvand i udpegede områder – Forstå lovforslaget på 2 minutter.
Lars FischerSpildevandsselskaber pålægges en forsyningspligt til at håndtere terrænnært grundvand i de områder, som kommunalbestyrelsen udpeger i spildevandsplanen. Områderne omfatter separat- og fælleskloakerede områder.
Kommunalbestyrelsen fastlægger områder med risiko for oversvømmelse fra terrænnært grundvand som en del af spildevandsplanen. Dette baseres på kortlægninger og nationale eller lokale data.
Lovforslaget tillader, at spildevandsselskaber finansierer løsninger via spildevandstakster. Omkostningerne skal vurderes gennem samfundsøkonomiske analyser, og finansiering sker kun for områder med udpeget forsyningspligt.
Analyserne skal dokumentere, at løsningen er samfundsøkonomisk hensigtsmæssig. De omfatter vurdering af omkostninger og gevinster ved at håndtere terrænnært grundvand, herunder miljø- og driftsmæssige effekter.
Hvis analyserne viser, at løsningen ikke er samfundsøkonomisk forsvarlig, har spildevandsselskaberne ikke forsyningspligt, og projektet gennemføres ikke.
Ja, lovforslaget fokuserer på separat- og fælleskloakerede områder. Det nævnes ikke, hvordan terrænnært grundvand skal håndteres i ikke-kloakerede områder.
Lovforslaget nævner ikke specifikke tekniske løsninger, men det er op til spildevandsselskaberne at vælge metoder, der er samfundsøkonomisk forsvarlige og tilpasset lokale forhold.
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for at udpege områder i spildevandsplanen, hvor terrænnært grundvand skal håndteres.
Lovforslaget specificerer ikke krav til borgerinddragelse, men understreger vigtigheden af kommunal koordinering med spildevandsselskaberne, hvilket kan indebære borgerinformation.
Lovforslaget forventes vedtaget i 2025. Kommunalbestyrelser skal løbende opdatere spildevandsplanerne for at inkludere håndtering af terrænnært grundvand.