I DANVA vurderer vi, at det efter de seneste ændringer af vandsektorloven og bekendtgørelsen om økonomiske rammer vil være muligt at få tillæg til de økonomiske rammer efter ØR-bekendtgørelsens § 11 for betaling til SektorCERT, hvis dette sker som led i et statsligt eller kommunalt mål.
Morten Karstein JensenVandselskaberne kan modtage tillæg for afholdte omkostninger til opfyldelsen af et statsligt eller kommunalt fastsat, pålagt eller godkendt mål, hvis følgende betingelser er opfyldt:
Cybersikkerhed er en del af vandselskabernes forsyningssikkerhed og dermed en del af hovedvirksomheden. Derfor kan omkostninger til øget cybersikkerhed være tillægsberettigede, hvis de er afholdt på baggrund af et statsligt eller kommunalt mål.
Der er på nuværende tidspunkt ikke et specifikt statsligt mål for øget cybersikkerhed i vandsektoren. NIS2-direktivet, der stiller skærpede krav til cybersikkerheden for samfundskritiske sektorer – herunder drikkevand og spildevand – er endnu ikke implementeret i dansk lovgivning.
Indtil NIS2 er en del af dansk ret, vil vandselskabernes omkostninger til cybersikkerhed som udgangspunkt ikke være tillægsberettigede. Direktivet forventes implementeret i 2025, og når det træder i kraft, vil det udgøre et statsligt mål for de vandselskaber, der omfattes af lovgivningen. Det er dog endnu usikkert, præcis hvilke vandselskaber der vil blive omfattet af direktivet.
De fleste vandselskaber har ikke et eksisterende kommunalt mål for cybersikkerhed. Skal selskabet opnå tillæg skal kommunalbestyrelsen først godkende et sådan mål.
I den forbindelse er det ikke tilstrækkeligt, at kommunalbestyrelsen blot vedtager et generelt mål om bedre cybersikkerhed. Målet skal være konkret beskrevet, så der er tydelig sammenhæng mellem valgte tiltag og opfyldelse af målet. Beskrivelsen kan med fordel tage udgangspunkt i NIS2-direktivets krav og suppleres med selskabets eller kommunens egne behov.
Det er i denne forbindelse, at tillæg til SektorCERT bliver relevant.
SektorCERT er en nonprofit-forening, der yder cyberbeskyttelse til selskaber med ansvar for kritisk infrastruktur. DANVA er partner i SektorCERT, og vandselskaber har derfor adgang til SektorCERTs ydelser, herunder 24/7 netværksmonitorering af cybertrusler.
Vandselskaber betaler ikke direkte for SektorCERTs basisydelser, da finansieringen sker via medlemskontingenter til DANVA og øvrige partnere. DANVA opkræver kontingentet via et særskilt portionstillæg for aktiviteter vedrørende cyber- og informationssikkerhed, som lægges på alle medlemskontingenter. Den samlede opkrævning modsvarer dermed kontingentbetalingen til SektorCERT.
Tidligere var det ikke muligt at få tillæg for indbetalinger til en forening, uanset om betalingen skete som led i et statsligt eller kommunalt mål. Denne begrænsning er fjernet i den gældende ØR-bekendtgørelse, hvilket åbner op for, at vandselskabernes omkostninger til SektorCERT kan blive tillægsberettigede.
For vandselskaber, der søger om tillæg på baggrund af et kommunalt mål for cybersikkerhed, kan det være relevant at inkludere krav om 24/7 netværksmonitorering og beredskab for cyberhændelser i målbeskrivelsen. Det vil sikre, at betalingen til SektorCERT er en identificerbar og direkte forbundet aktivitet til opfyldelsen af det kommunale mål.
DANVA vurderer derfor, at det bør være muligt at opnå tillæg for betaling til SektorCERT, hvis det sker på baggrund af et konkret kommunalt eller statsligt mål.
Som medlem af DANVA kan I med tillægsdatabasen få hjælp til processen for tillægsansøgninger.