2025 07 02 10 25 25 Klimatorium NL
Foto: Klimatorium NL

Et nyt kapitel i det internationale klimaarbejde blev åbnet, da Klimatorium Nederland officielt blev lanceret i den hollandske kommune Tynaarlo. Det nye center er skabt i samarbejde med Klimatorium i Lemvig og markerer et afgørende skridt i ambitionen om at opbygge et internationalt netværk af lokale klimatorier, der arbejder med praktiske løsninger på globale klimaproblemer.

Bag initiativet står en gruppe engagerede borgere og lokale aktører, som gennem flere år har arbejdet målrettet på at skabe et Klimatorium i Holland.

“Vi blev inspireret af den danske model, hvor Klimatorium fungerer som et åbent og praktisk sted, hvor alle kan mødes og samarbejde om løsninger. Vores mål er at gøre det samme i Holland – men med vores egne lokale styrker og netværk,” siger Mieke Voogd, projektleder i Klimatorium Nederland.

Klimatorium i Danmark vil fremover fungere som internationalt hovedkontor, mens Klimatorium Nederland bliver en selvstændig enhed med organisatorisk og strategisk støtte fra Danmark. Målet er at udbrede Klimatorium-konceptet og etablere lignende enheder i flere lande – med Klimatorium Nederland som det første konkrete eksempel.

Ambitioner om et globalt netværk af klimatorier

Klimatorium har siden sin begyndelse haft en klar vision om at udvikle et globalt netværk af klimatorier, hvor samarbejde og vidensudveksling på tværs af grænser er i centrum.

Siden 2020 har Klimatorium haft en tæt alliance med Wakatū Incorporation og partnere i New Zealand, som arbejder med Klimatoriums værdier og principper og understøtter videndeling og fælles udvikling på tværs af kontinenter. Med Holland tager Klimatorium nu endnu et skridt i retning af at gøre visionen til virkelighed — og for første gang med en officiel Klimatorium-enhed etableret uden for Danmark.

“Klimaudfordringer stopper ikke ved landegrænser, og det giver ingen mening at bekæmpe klimaforandringer i siloer. Derfor skal vi stå sammen og udvikle løsninger, der gør en reel forskel lokalt – dér, hvor mennesker mærker konsekvenserne i hverdagen,” siger Lars Nørgård Holmegaard, direktør for Klimatorium.

”Klimatorium-modellen bygger på praktiske løsninger, samarbejde og på at skabe et fysisk mødested, hvor folk kan mødes og inspirere hinanden. Gennem projektbaseret arbejde omsætter vi viden til konkrete løsninger i tæt samarbejde med universiteter, virksomheder, borgere og myndigheder – samtidig med at vi formidler løsninger klart og forståeligt. Dette koncept har vakt stor interesse, blandt andet i Holland, hvor et nyt Klimatorium nu tager form,” siger Lars Nørgård Holmegaard.

Fra idé til handling: Klimatorium Nederland er i gang

Historien om Klimatorium Nederland begyndte, da to pensionister fra Tynaarlo besøgte Klimatorium i Lemvig og blev dybt inspireret af den danske model. De tog idéen med hjem til deres egen kommune, som hurtigt greb visionen og i januar 2024 ansatte en deltidsmedarbejder til målrettet at etablere Klimatorium Nederland.

Siden da er det gået stærkt. Klimatorium Nederland har det seneste år opbygget partnerskaber med universiteter og forsyningsselskaber og nedsat en lokal bestyrelse, der skal sikre forankring og fremdrift. De skal nu i gang med deres første store projekt: “Water in en om het huis” – Vand i og omkring hjemmet. Her vil borgere blive inddraget i løsninger på både vandmangel og oversvømmelser gennem workshops, kurser og lokale aktiviteter.

En af de første internationale aktiviteter er også allerede på plads. Den 6. oktober deltager Klimatorium Nederland i det danske ungeklimamøde – Global Youth Climate Summit, som Klimatorium Danmark har stået bag siden 2022 i tæt samarbejde med New Zealand. Her mødes unge fra flere verdensdele i et hybridt format for at diskutere klimaudfordringer og innovative løsninger. I år er Holland med som medarrangør for at sprede engagementet til det hollandske samfund.

“Gennem international dialog og partnerskaber giver vi unge mulighed for at se sig selv som en del af løsningen – og det er netop dét, der giver håb for fremtiden,” siger Sarah Lund, chef for internationale partnerskaber i Klimatorium.

Lokal opbakning og stærk begyndelse

Klimatorium Nederland blev lanceret ved et åbent arrangement i Tynaarlo med over 50 deltagere. Lokale politikere, borgere og samarbejdspartnere deltog i festlighederne, som også bød på klimaviden, quiz og videohilsner fra Danmark.

Aftenen bød blandt andet på taler fra det lokale byrådsmedlem Jelbrich Peters og fra Pepijn Vemer, formand for Klimatorium Nederland. Sidstnævnte sagde i sin tale:

“Denne aften viser, at Klimatorium-konceptet virker – det aktiverer mennesker.”

Også de unge havde en vigtig plads i begivenheden. To af de yngste deltagere, Luna Vaas og Pepijn Joore, sagde:

“Vi mærker energi – det er begyndelsen på noget nyt og håbefuldt.”

Faktaboks:

Læs mere om Klimatorium Nederland (vælg dansk i nederste hjørne): https://klimatoriumnederland.nl/

Læs mere om Klimatorium i Lemvig: www.klimatorium.dk Pressefotos: https://klimatorium.dk/pressefotos-klimatorium-nederland/