Mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for tekniske discipliner skærper konkurrencen på arbejdsmarkedet. Vandselskaberne skal udnytte fokus på sundhed, miljø og klima til at tiltrække og fastholdelse medarbejdere.
Mads VolquartzDer er rift om veluddannede personer med teknisk flair. Der mangler op mod 20.000 specialister alene inden for teknik og it, vurderer Ingeniørforeningen. Det vil kunne mærkes også hos landets vandselskaber. Derfor behandler DANVAs branchemagasin DANSKVAND i februarnummeret temaet “Fremtidens arbejdsplads” med løsninger til, hvordan vandselskaber rekrutterer talenter og fastholder erfarne medarbejdere gennem gode arbejdsvilkår og grønne værdier.
“Vandselskaberne har et af verdens bedste formål. Beskyttelse af drikkevandet, vandmiljøet og danskerne mod oversvømmelser får medarbejdere til at vælge at arbejde i vandets tjeneste,” siger Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA, i sin leder i DANSKVAND. Han slår samtidig fast, at udfordringen kræver fortsat udvikling og eksponering af vandselskaber som attraktive arbejdspladser.
Manglen på arbejdskraft skyldes først og fremmest, at mange store årgange vil gå på pension, og de nye årgange, der kommer ind på arbejdsmarkedet, er mindre. Samtidig kommer der også nye krav fra arbejdstagerne, forklarer Laust Høgedahl, der er lektor på Aalborg Universitet, hvor han forsker i tendenser på arbejdsmarkedet.
”De nye generationer, der kommer ind på arbejdsmarkedet, har andre krav og forventninger til arbejdet. De er generelt set vokset op i højkonjunktur, hvor de kan vælge og vrage, hvad de vil arbejde med. Det gælder ikke alle fagområder men i hvert fald i de tekniske fag som ingeniører, maskinmestre, it-folk. De stiller simpelthen andre og større krav til fleksibilitet, hvad de arbejder med og hvornår. Derfor skal virksomheder tænke ind, hvordan de gør sig interessante i forhold til andre,” siger Laust Høgedahl til DANSKVAND.
Han opfordrer vandselskaberne til at udnytte den opmærksomhed, der er på klima og miljø, i deres rekruttering.
”Vandsektoren er dog begunstiget af, at det er kommet mere ind på lystavlen, at det er interessant at arbejde med klima, miljø, grøn omstilling, drikke- og spildevand. Det skal man spille på, for det er faktisk et arbejde, der giver stor mening,” siger Laust Høgedahl.
Vandselskaberne er allerede godt i gang med at skabe attraktive arbejdspladser, hvor fleksibilitet, hensyn til forskellige livsfaser, trivsel og udvikling af medarbejdernes kompetencer bliver vægtet højt. Et eksempel er Samn Forsyning i Horsens.
“Vi tænker meget over, hvordan vi kan gøre det attraktivt for kommende generationer at være ansat hos os. Vi ved, at vi sjældent er lønførende, men vi kan tilbyde en kultur på arbejdspladsen, der stimulerer til god trivsel, kreativitet og samarbejde,” fortæller direktør i Samn Forsyning, Alex Pedersen, til DANSKVAND. Direktøren fremhæver, at selskabets fleksible arbejdsmodel giver medarbejderne stor selvbestemmelse over planlægningen af sin arbejdsdag.
Det er nogle af de samme toner fra direktør Steen Lindhardt i forsyningsselskabet Envafors, der blandt andet leverer drikkevand og renser spildevand i Slagelse og Næstved
“Vi forsøger at gøre os interessante for kommende generationer og byder os til som et uddannelsessted og fremtidig arbejdsplads. Når vi har spurgt vores nuværende ansatte, hvad der skal til for at tiltrække og fastholde medarbejdere, nævner de god work-life-balance, mulighed for udvikling af kompetencer og naturligvis en passende løn i forhold hertil,” siger Steen Lindhardt til DANSKVAND.
Og lige præcis balancen mellem arbejde og fritid vejer tungt hos arbejdstager, vurderer lektor Laust Høgedahl:
”De ved godt, at de skal arbejde, til de er over 70. Skal de holde til det – og det gælder også højtuddannede - tænker de, at det er nødvendigt at passe lidt på sig selv. Work-balance ser ud til at betyde mere for folk under 40,” siger Laust Høgedahl.
Læs mere i DANSKVAND, hvor du også andet finder interviews med rekrutteringseksperten Morten Ballisager, den digitale vismand og AI-fortaler Bent Dalager og ikke mindst PhD og formand for de unge vandprofessionelle i Danmark, Nerea Uri Carreño, der er stolt af sit arbejde som udviklingsspecialist i VandCenter Syd.