Skanderborg den 6. september 2010
Tak for det fremsendte høringsmateriale vedrørende høring af ovenfor nævnte plan.
DANVA finder det meget positivt og nødvendigt, at der udarbejdes en plan for både forebyggelse og bekæmpelse af rotter i Danmark. Vi synes at planen indeholder rigtig mange gode initiativer, der vil effektivisere bekæmpelsen af rotter. Vi mener dog, at planen bør konkretiseres, så det klart fremgår, hvem der har hvilke roller, og hvilke kompetencer de forskellige partere har. Vi vil desuden opfordre til, at man forholder sig til, hvordan planen finansieres.
For at opnå en effektiv forebyggelse og bekæmpelse af rotter er det nødvendigt at alle aktører involveres, da det svageste led er afgørende for at få antallet af rotteanmeldelser reduceret.
Vedrørende rotter under jorden mener vi derfor, at det er nødvendigt at de øvrige ledningsejere: dvs. private grundejere, offentlige institutioner, private boligselskaber, vejejere, industrivirksomheder mv. kommer på banen og deltager aktivt i forebyggelsen og bekæmpelsen af rotter.
Vi vil foreslå, at planen suppleres med klare definitioner af begreberne i rotte-bekæmpelsen, og at det defineres hvad forebyggelse er. Eksempelvis er de private afløbsinstallationer i planen beskrevet som de private spildevandsanlæg. Dette begreb dækker over et privat anlæg eksempelvis et minirenseanlæg eller et nedsivningsanlæg og ikke som det er ment: de private afløbsinstallationer. Det bør herudover fremgå at de offentlige kloakker dækker over en række forskellige ledningsejere: spildevands-forsyninger, vejejere, kommunale ejere af private stik. DANVA stiller gerne op til en drøftelse af begreberne.
Vi gør opmærksom på, at det vil være nødvendigt at foretage en række lovmæssige ændringer, som følge af de foreslåede initiativer i planen. Dette arbejde forudsættes udført efterfølgende.
Punkt 2. Fakta om rotteproblematikken i Danmark – Rotteanmeldelser
Aalborg Kommune blev i forbindelse med kommunalreformen udvidet med de tidligere kommuner Hals, Sejlflod og Nibe (hvilket svarede til en arealmæssig fordobling). Antallet af rotteanmeldelser i Hals, Sejlflod og Nibe bør derfor medtages i denne sammenligning. Medtages disse kommuners rotteanmeldelser i opgørelsen for 2006 fås 2.651 anmeldelser. Det betyder, at der er tale om en stigning i antal anmeldelser på 28 % fra 2006 til 2008.
Deltagerene i DANVAs arbejdsgruppe vedr. rotter i forbindelse med kloaksystemer har lavet en undersøgelse, der viser at antallet af rotteanmeldelser, der har relation til den offentlige kloak kun udgør 1-3 % af det samlede antal anmeldelser. Undersøgelsen viser også at anmeldelser, der skyldes defekter i de private afløbsinstallationer udgør 8-18 % af det samlede antal anmeldelser. Tallene er fra anmeldelser i 2009, hvor København, Århus, Aalborg, Odense og Hvidovre indgår i opgørelsen.
Punkt 2. Fakta om rotteproblematikken i Danmark – Skader forårsaget af rotter
I de store spildevandsforsyninger anses skader som følge af rotter som forsvindende små i forhold til den almindelige vedligeholdelse. Eksempelvis har Københavns Energi omkring 50 skader om året, hvor rotter har gnavet hul i kloakken. Set i forhold til selskabets 1100 km hovedledninger og 300 km stikledninger udgør det ikke en stor del af vedligeholdelsen af kloakkerne.
Punkt 3. Moderne digital forvaltning
DANVA bakker op om By- og Landskabsstyrelsens initiativ til, at der i samarbejde med KL gennemføres et studie, der fastlægger mindstekravene til registrering af relevante oplysninger.
Punkt 3.2. Elektronisk kommunalt indberetningsskema til By- og Landskabsstyrelsen
For at kunne udarbejde en strategi der indeholder relevante virkemidler til at komme rotterne til livs, er det afgørende at få kendskab til den enkelte anmeldelse og få fastslået hvor rotten stammer fra. Det er blandt andet interessant at få kendskab til by-/landzone, kloak/ikke kloakrelateret, hvilken ejerdel af kloakken, i forbindelse med affald eller fødevarer, er evt. kloakskader repareret osv. osv.
Vi opfordrer til at borgernes indberetninger følges op af kommunens rottebekæmpere, så det fastslås hvorfra rotten stammer. Dette giver et forbedret grundlag for en forbedret strategi.
DANVA vil gerne bidrage med at få detaljeret hvad der er brug for, så der opnås en bedre viden om den enkelte anmeldelse. Først når der opnås et mere detaljeret kendskab til hvor rotten kommer fra, kan strategierne for rottebekæmpelsen, i de kommunale handleplaner udarbejdes mere målrettet.
Punkt 4. Fokuseret kommunal og privat rottebekæmpelse
Det er afgørende for bekæmpelse af rotter at levebetingelserne vanskeliggøres mest muligt. Set fra forsyningernes side, er den bedste metode at vedligeholde og udbedre skader på kloaksystemet hurtigst muligt, efter et konstateret rotteangreb. Det er den strategi forsyningerne forfølger, og den der bør følges generelt. Det må aldrig blive sådan, at et rotteangreb blot håndteres ved, at der indsættes en rottespærre og at der efterfølgende ingen udbedring af kloakskaden foretages.
Dette bør sikres via opfølgning fra de kommunale rottebekæmpere.
Punkt 4.2 Handlingsplan for rotter i kommunerne
DANVA synes rigtig godt om, at der udarbejdes planer for rottebekæmpelsen i kommunerne. Vi mener dog det er vigtigt, at det konkretiseres hvad handleplanerne som minimum skal omfatte. Det kunne være serviceniveau i form af responstider, resistensstrategi, forhold til videndeling og formidling om rotteforhold håndhævelsesstrategi.
Der bør desuden opstilles minimumsmål for de enkelte emner i planen. Planerne bør ligge på niveau med andre sektorplaner, som skal godkendes af kommunalbestyrelsen. Planen skal samtidig koordineres med kommunens øvrige planer f.eks. spildevandsplan og affaldsplan.
Det bør klarlægges hvor langt kommunens råderum er. Det er afgørende for Forsyningerne, at der opstilles funktionskrav, og at der er metodefrihed til opfyldelse af planens mål, så de konkrete tiltag på kloaksystemet besluttes i de enkelte forsyninger. Der bør tages stilling til hvordan planerne tilblivelse skal finansieres (rottegebyr, skat, spildevandstakster).
Punkt 4.5 Sikringsordninger
Det står anført, at bekæmpelsesfirmaer skal tilse sikringsordninger minimum fire gange årligt. Der er alt for sjældent. Så ved man ikke hvornår rotterne har været der eller hvor de kommer fra, giften kan være opbrugt meget tidligere, osv.
Afsnit 4.6 Mere viden om rottespærre
Grundlæggende er bekæmpelse af rotter et kommunalt anliggende, og ikke en del af kloakforsyningens ansvarsområde.
Forsyningsselskaberne er overordnet set transportør af spildevand, og skal sikre en god og uhindret transport af spildevand til renseanlægget. Forsyningerne forebygger og bekæmper rotteangreb ved at udbedre kloaksystemerne ved renovering og udskiftning af de dårlige ledninger, løbende og ved systematisk områdesanering. På den måde sikres funktionen af kloaksystemerne løbende.
Rottespærrer er ikke egnet til rørdimensioner større end ø250-ø300, og det er således mest oplagt at de evt. placeres i den private del af kloakken.
Installation af rottespærrer i det offentlige kloaksystem vil vanskeliggøre funktionen af kloaksystemerne og ikke mindst give forøgede driftsudgifter for de enkelte forsyningsvirksomheder. Rottespærrer anses ikke som værende et positivt supplement til den almindelige kloakrenovering, tværtimod. Forsyningerne er ikke interesseret i at blive påbudt at montere rottespærre i afløbssystemerne, vi ønsker metodefrihed. Begrænsningerne i rottespærrernes dimensioner, reducerer under alle omstændigheder anvendelsen væsentlig.
Uanset i hvilken del af kloaksystemet spærrerne placeres, er det ekstremt vigtigt at se på de drift- og vedligeholdelsesmæssige udfordringer, som rottespærrerne forårsager.
Eksempler på disse udfordringer er:
• I fremtiden forventer vi, at der vil afstrømme mindre vand fra ”den danske husholdning”. Denne reduceret gennemstrømning formoder vi vil betyde, at rottespærrerne vil stoppe/fedte til, hvilket øger generne og driftsproblemerne for den enkelte grundejer.
• Ved vedligeholdelse og renovering af stikledningerne er det uhensigtsmæssigt for spuling, rodskæring, tv-inspektion, strømpeforing og andre tiltag, at der er placeret rottespærrer i kloaksystemet. Dels vil det medføre øgede drift og vedligeholdelsesudgifter til at fjerne dem ved vedligeholdes af kloaksystemet, og dels er der øget risiko for, at de ødelægger spule- og rodskæringsudstyret samt selve rottespærreren.
• Skærpet krav til registrering, da kloaksystemet altid skal være 100% opdateret med placeringen af rottespærrerne. Både i forbindelse med almindelig drift af systemet og i særdeleshed ved akutte driftsproblemer. Ved akut driftsstop vil en driftsmedarbejder skulle have en pc med gis-programmer med i marken.
• Rottespærren placeret i stikledningen sætter krav til, at der skal etableres en skelbrønd såfremt denne ikke findes samt særlige krav til dimensionen og udformningen på skelbrønden. Da det er forskelligt om de enkelte forsyninger har praksis for at sætte skelbrønde, vil dette betyde en øget anlægsudgift for mange.
Punkt 5.4. Rottebekæmpelse uden brug af gift
DANVA bakker op om at forebyggelsen mod rotter sker uden brug af gift. Igen er det dog væsentligt for os at der er metodefrihed for Forsyningsselskaberne til at udføre forebyggelsen.
Virkemidler til forebyggelse af rotter på terræn kan eksempelvis være:
• En hensigtsmæssig affaldshåndtering
• Hensigtsmæssig opbevaring af fødevarer og foder
• Fokus på en hensigtsmæssig udformning af vildtfoderstationer
• Generelt holde ejendomme ryddelige.
Virkemidler til forebyggelse under terræn, (som forsyningerne selv kan vælge imellem) kan være:
• Afpropning af døde stik
• Generelt højt vedligeholdelsesniveau af ledningssystem
• Forsøge at designe afløbssystemet, så det ikke er oplagt for rotter at tage ophold (eks. meget skrå (eller ingen) banketter i brønde, få ledninger som er tørlagte i længere perioder osv.)
• Systematisk saneringsplanlægning
Ifølge Ann-Charlotte Heiberg er kloakrotterne selvregulerende i antal. Antallet af tørre redeplaser er den begrænsende faktor for antallet af rotter i kloakken. Ann-Charlotte Heiberg har desuden påpeget at effekten af ophængning af gift i kloaker et begrænset, da rotterne kun spiser af friske giftblokke. Yderligere er der risiko for at giften ledes ud i vandmiljøet.
Punkt 5.5. Kampagne for bedre private stikledninger
DANVA bakker op om en kampagne for bedre stikledninger. Vi vil dog opfordre til at det konkretiseres hvordan By- og Landskabsstyrelsen har tænkt sig at kommunerne, skal føre tilsyn på private spildevandsanlæg.
Som lovgivningen er nu, kontrolleres de private stik blot undertiden i forbindelse med konkrete rotteanmeldelser.
Hvis rottebekæmpelsen for alvor skal give gode resultater, er vi nødt til at bekæmpe rotter fra mange sider.
En kampagne rettet mod de private boliger og virksomhederne er godt, men langtfra tilstrækkeligt. Vi vil anbefale, at der i højere grad sættes krav til de private grundejere om at renovere de private stikledninger.
Det vil være hensigtsmæssigt, om der som en udvidelse af tilstandsrapporterne indføres en pligtig undersøgelse af kloakken (eks. TV-inspektion) i forbindelse med hushandler. Ejendomme handles gennemsnitlig hvert 7. år hvilket er et passende interval for at gennemføre TV-inspektioner. Så ved køber hvad han køber – også under jorden.
Forsyningerne er meget interesseret i, at stik og ledninger helt generelt er tætte. Herved minimeres indsivning og udsivning til og fra kloakken, og man undgår at skulle transportere indtrængt sand gennem ledningssystemet og til renseanlægget. Det vil være kærkomment om der kan lægges pres på at forbedre den fysiske kvalitet af de stik og ledningsstrækninger, som forsyningerne ikke selv ejer – herunder vejstik og privat ejede stik.
DANVA bidrager gerne til yderligere dialog og vi står naturligvis til rådighed for at uddybe bemærkningerne.
Danva bruger cookies til at gøre hjemmesiden mere brugbar og give dig en bedre oplevelse samt til statistik. Du kan til- og fravælge cookies herunder og til enhver tid trække din accept tilbage ved at klikke på ‘ikonet’ i bunden af siden.
Læs mere i vores Cookiepolitik
DANVA er dataansvarlig, og vi sikrer, at dine persondata behandles i overensstemmelse med lovgivningen.
Du er velkommen til at rette henvendelse til os for at høre om person-databehandlingen, få indsigt i dine data, ajouføre din persondata – eller gøre brug af nogle af de øvrige rettigheder, du har, jf. den nye Data-beskyttelseslov.
Navn: DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Website: www.danva.dk/privatlivspolitik
Personoplysninger
Generelt
Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, melder dig ind i foreningen, registrerer dig som bruger eller abonnent, foretager køb via websitet eller ved øvrig brug af services.
Gennemskuelig og fair databehandling
Når du stiller dine persondata til rådighed for os, vil det klart fremgå, til hvilke formål dine persondata vil blive anvendt.
Vi anvender denne type data om dig
Vi anvender data om dig for at:
De data, vi anvender, omfatter:
Formål og retsgrundlag for vores behandling af dine persondata
Formålet med vores behandling af dine personoplysninger er følgende:
Vi behandler kun dine oplysninger i det omfang, som det er nødvendigt for at opfylde de formål, hvortil oplysningerne er indsamlet. Vi skal oplyse dig om vores retsgrundlag for behandling af dine oplysninger, som er følgende: Behandling af oplysninger med henblik på opfyldelse af en aftale: Persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra b (behandlingen er nødvendig for DANVAs opfyldelse af en aftale, som eksempelvis kontraktligt medlemskab af DANVA).
DANVA kontrollerer og opdaterer dine persondata
Vi kontrollerer, at de persondata, vi behandler om dig, ikke er urigtige eller vildledende. Vi sørger også for at opdatere dine persondata løbende.
Da vores service og ydelser er afhængig af, at dine data er korrekte og opdaterede, beder vi dig oplyse os om relevante ændringer i dine data. Du kan benytte kontaktoplysningerne ovenfor til at meddele os dine ændringer.
Indhentning af samtykke
I nogle tilfælde skal DANVA have samtykke til at behandle dine persondata. Med mindre vi har et lovligt grundlag for at behandle dine persondata, vil vi indhente dit samtykke, inden vi behandler dine persondata. Vi oplyser dig om et sådant grundlag og om vores legitime grundlag for at behandle dine persondata.
Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid trække det tilbage ved at henvende dig til os, hvilket fremgår af afsnittet ”Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke”.
Opbevaring af data
Dine data opbevares kun så længe, det er nødvendigt af hensyn til at opfylde DANVAs forpligtelser over for dig som kunde/medlem og interessent, og/eller for opfyldelse af lovgivning, herunder særligt bogføringslovens regler om opbevaring af bogføringsmateriale i 5 år.
Vi sletter dine persondata, når de ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dine data. Er dine data følsomme, jf. persondata-forordningens artikel 9, opbevares de så længe, at dette er relevant og nødvendigt.
Videregivelse af data
Vi videregiver kun dine personoplysninger til andre, såfremt vi er forpligtet hertil via lovgivning, eller til vores leverandører i det omfang, de skal levere en ydelse, som berører dig. Herudover videregiver vi dine personoplysninger til samarbejdspartnere/koncernselskaber, såfremt dette er muligt at gøre i overensstemmelse med de persondataretlige regler. Vi overlader også dine personoplysninger til vores databehandlere. Vi har indgået behørige databehandleraftaler med disse databehandlere.
Vi har følgende databehandlere, som er med til at sikre, vi kan levere vores produkter og service:
Sikkerhed
Dine persondata er beskyttet hos os, og vi har en intern data-beskyttelsespolitik.
DANVA har udarbejdet en lovpligtig, intern IT-sikkerhedspolitik. Den indeholder interne instrukser og beskriver de tekniske sikkerhedsforanstaltninger, som DANVA har truffet, og som beskytter dine persondata mod hændeligt eller ulovligt at blive tilintetgjort, gå tabt eller blive ændret, mod uautoriseret videregivelse, og mod at uvedkommende får adgang eller kendskab til disse oplysninger. DANVA har procedurer for tildeling af adgangsrettigheder, som indebærer, at alene de medarbejdere, for hvem det er nødvendigt for udførelse af deres arbejdsopgaver, har adgang til dine personoplysninger. Vi laver blandt andet løbende back-up af vores datasæt for at undgå datatab.
Skulle der ske et sikkerhedsbrud, der resulterer i høj risiko for dine rettigheder, herunder for diskrimination, ID-tyveri, økonomisk tab, tab af omdømme eller anden væsentlig ulempe, vil DANVA underrette dig om sikkerhedsbruddet så hurtigt som muligt i det omfang, som er krævet i persondataforordningens artikel 34.
Overførsel til tredjeland
Vi videregiver persondata til rejsebureauer og hoteller ved bestilling af rejser og overnatninger i udlandet i forbindelse med DANVAs aktiviteter. I disse tilfælde beder vi om dit samtykke.
Du har ret til at få adgang til dine persondata
Du har ret til at få indsigt i de persondata, DANVA behandler om dig.
Du har ret til at få unøjagtige persondata rettet eller slettet
Hvis du mener, at de persondata, vi behandler om dig, er unøjagtige, har du ret til at få rettet dine persondata.
Du har ret til at gøre indsigelse mod vores behandling af dine persondata
Er din indsigelse berettiget, vil DANVA stoppe med at behandle persondata om dig.
Du har ret til at få begrænset vores behandling af dine persondata
Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke
Du har ret til at trække dit samtykke til DANVAs behandling af dine personoplysninger tilbage, såfremt DANVA baserer hele eller dele af sin behandling på samtykke.
Du har ret til dataportabilitet i visse situationer
Hvis vores behandling af dine personoplysninger baserer sig på samtykke eller en kontrakt, og vores behandling er foretaget automatisk, har du ret til dataportabilitet.
Vi behandler og svarer på din henvendelse så hurtigt som muligt og senest en måned efter, at vi har modtaget din henvendelse, medmindre anmodningens kompleksitet og omfang gør, at vi ikke kan svare inden for en måned. I så fald kan svarfristen blive op til 3 måneder i alt, jf. persondataforordningens artikel 12.
Hvis du vil høre mere eller gøre brug af dine rettigheder, er du velkommen til at kontakte DANVAs persondataansvarlige.
Navn: Peter Mortensen, DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Du har ret til at klage til Datatilsynet
Du har ret til at klage til Datatilsynet over DANVAs behandling af dine personoplysninger.
Datatilsynets kontaktoplysninger er følgende:
Adresse: Borgergade 28, 5., 1300 København
E-mail: dt@datatilsynet.dk
Telefon: + 45 33 19 32 00
Hjemmeside: www.datatilsynet.dk
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Der er ingen personlige oplysninger gemt i vores cookies, og de kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus.
Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering
Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere, at websitet ikke fungerer optimalt, samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.
Websitet indeholder cookies fra tredjeparter til at måle trafikken på websitet. Google Analytics har adgang til de pågældende cookies. Du kan fravælge cookies fra Google Analytics her: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
Vi bruger følgende typer cookies på Danva.dk:
Navn: _ga
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 2 år.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gat
Beskrivelse: Anvendes af Google Analytics til at drosle hastigheden på antallet af forespørgsler til serveren.
Levetid: 1 minut.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gid
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 24 timer.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: ecit_cookieconsent
Beskrivelse: Anvendes til styring af cookieadvarsel.
Levetid: 1 år.
Udbyder: Danva.
Navn: __RequestVerificationToken
Beskrivelse: En del af sikkerhedssystemet til at forebygge svindel og hackerangreb.
Levetid: Udløber med Session (ca. 20 minutter).
Udbyder: Microsoft.
Privatlivspolitikken er senest opdateret den 31. maj 2018