DANVAs høringssvar består af en overordnet del og en specifik del, som følger rækkefølgen i lovudkastet. Høringssvaret bygger på høringsmaterialet og på informationer modtaget på interessentmøde med Miljøministeriet den 22. september 2023. Tekstnære rettelser, samt spørgsmål til enkeltbestemmelser, der ikke blev afklaret på interessentmødet, er vedlagt i bilag.
Der er fra Ministeriets side lagt vægt på en direktivnær implementering. Det udsendte forslag til vandforsyningsloven er primært nye lovhjemler og præciseringer, til brug for kommende bekendtgørelser. På grund af det omfangsrige materiale, er visse dele af høringssvaret tilsvarende detaljeret. Der er to hovedelementer i lovforslaget, som DANVA finder behov for særligt at kommentere, den ene er direktivnærheden, det andet er afgrænsning af tilstrømningsområder, som skal danne baggrund for den risikobaserede tilgang, der er en af de primære omdrejningspunkter i direktivet.
I udkastet savnes hensyntagen til de elementer i Dansk vandforsyning der adskiller sig fra majoriteten af europæisk vandforsyning. Fokus på sundheden understøttes, men der savnes et tilsvarende fokus på rent vand. Rent vand er ikke kun sundt, men også klart uden afvigende smag og lugt. Der er rum i direktivet til at honorere lokale forhold i implementeringen - det bør udnyttes. Det drejer sig udover sundhed også om parametre af betydning for hygiejne, smag, lugt og æstetik.
Vi ønsker en drikkevandslovgivning, der bygger på den viden vi har om vores drikkevandsressourcer og om vores drikkevand. Hvor vi i fællesskab tager ansvar for drikkevandskvaliteten i hele forsyningskæden. Det er til gavn for kunderne, vandforsyningerne og myndighederne. Direktivet er et kompromis mellem lande hvor datagrundlaget og forudsætningerne for drikkevandsproduktion er væsentlig forskellige, dette kompromis bør ikke overføres direkte i dansk lov, der hvor vi faktisk har reel viden, der understøtter direktivets formål.
Eksempelvis indføres med lovforslaget begrebet indikatorparametre. Med dette gøres op med praksis om at kvaliteten af den simple vandbehandling reguleres ens for alle og baseres på kvalitetskrav i vandkvalitetsbekendtgørelsen. DANVA mener, at det vil være en barriere for at opnå rent og sundt vand, hvis der gives mulighed for at indikatorparametre fraviges efter en lokal vurdering. Vi finder det væsentligt, at både kunder og vandforsyninger fortsat kan regne med ensartede krav på tværs af kommunegrænser uden den ekstra administration for alle, som kravet om lokal vurdering af indikatorparametre vil medføre. Indikatorparametre af betydning for bakterievækst og kvaliteten af simpel vandbehandling bør derfor have samme status i lovgivningen som hidtil.
Tilstrømningsområderne er et nyt begreb indenfor beskyttelse af drikkevand og er defineret fra den engelske ord catchment. Jf. bemærkningerne dækker tilstrømningsområderne 95% af Danmarks landareal. Arealets størrelse øger sandsynligheden for, at den risikovurdering af tilstrømningsområderne, der lægges op til, ikke får nogen praktisk betydning for beskyttelsen og bevarelsen af drikkevandsforekomsterne.
Vi har brug for, at der sættes nogle effektive rammer indenfor hvilke beskyttelsen af grundvandet er en bunden opgave. Nærværende lovforslag er et skridt på vejen, men det er en forudsætning at rapporteringsforpligtigelsen, der lægges op til følges op af konkrete handlinger og konsekvenser i udpegede områder.
Som følge heraf efterlyser vi også oversigt over alle arealbenævnelserne, som er i spil i den nye vandforsyningslov med en tilhørende beskrivelse af hvordan de hænger og spiller sammen.
Specifikke bemærkninger følger herunder:
Definitionen af drikkevand er ændret i overensstemmelse med direktivet, så den omfatter alle former for vand. Dette støtter behovet for at arbejde med andre vandtyper og understøtter muligheder for genbrug af vand til andre formål for at nedbringe vandforbruget og dermed trækket på vandressourcen.
Med ændringen defineres drikkevand også som ubehandlet vand, der senere skal bruges til drikkevandsformål. Denne definition er i overensstemmelse med direktivets gyldighedsområde, som er hele forsyningskæden. Den afviger dog fra den hidtidige definition, hvor vandet først betegnes som drikkevand efter vandbehandling. For at undgå forvirring om gyldighedsområdet for de enkelte bestemmelser i det nye lovkompleks, blandt andet materialer i kontakt med drikkevand, skal det uddybes i lovbemærkningerne, at drikkevand også omfatter råvand og grundvand til drikkebrug.
Generelt bør loven udvides med flere definitioner, der er afgørende for vandforsyningslovens rammer, herunder blandt andet tilstrømningsområder, som er nævnt første gang i lovens §10a. Sidst er det uklart om henvisningen til indvindingsoplande i resten af loven er retvisende eller om der faktisk er tale om tilstrømningsområder. DANVA imødeser derfor en konsekvensrettelse af hele vandforsyningsloven.
Der er indsat en ny hjemmel til at fastsætte regler om indberetning af oplysninger. DANVA støtter, at oplysningerne forventes indberettet i et kendt og struktureret system jf. bemærkningerne til den nye bestemmelse.
Lovforslaget har hjemler til udførelse af de risikovurderinger, der er en stor del af drikkevandsdirektivet. Udkastet er tro imod forudsætningen, om at ansvar og ejerskab følges ad. Forsyningsselskaberne og vandværkerne har således udelukkende ansvaret for den forsyningsmæssige risikovurdering, der pt. er udmøntet i dansk lov via Bekendtgørelse om kvalitetssikring af almen vandforsyning. DANVA imødeser den kommende revision heraf, og deler gerne erfaringer med mere end 10 års målrettet kvalitetssikring og risikovurdering af forsyningssystemerne.
Det konstateres, at ansvaret for at løse installationsbetingede forureninger efter skel deles imellem to resort områder. Erfaringsmæssigt kan et delt ansvar stå i vejen for fremdrift og effektivitet. Det anbefales derfor, at ansvaret for installationsbetingede forureninger overgår til byggemyndigheden, da det er i dette regi ekspertisen ift. indretning, dimensionering, materialevalg og produkter i forvejen ligger.
Hjemlen til risikovurdering af tilstrømningsområder er bred, og vi noterer, at ansvaret for indsamling af data er ministerens, samtidig sættes rammerne for samtænkning mellem vandområde, vandforsyning og indsatsplaner.
I den sammenhæng gøres opmærksom på Vandforsyningslovens §15 og §16, som med fordel kunne konsekvensrettes, så ministerens mulighed for at udarbejde landsplaner og facilitere samarbejder om vandforsyning udvides og udnyttes. Vandselskaber og vandforsyninger bør indtænkes som reelle parter og indrapporteringsforpligtelsen for indsatsplaner og risikovurderinger bør suppleres med handlepligter i den kommende udmøntning af regelsættet. Der er derudover et klart behov for, at vandselskaberne fremover får status som parter i disse sager, så der med det økonomiske ansvar for finansiering af grundvandsbeskyttelsen også følger forvaltningsmæssige rettigheder.
I lovbemærkningerne er opremset en lang rækker områdeudpegninger, her savnes BNBO, grundvandsdannende oplande og indvindingsoplande. Især de to sidste afgrænsninger er afgørende for den målrettede beskyttelse.
DANVA imødeser yderligere dialog om praksisnære løsninger, der kan understøtte de konkrete handlinger/forebyggende indsatser, der er nødvendige for at risikovurderingen kommer til at gøre en forskel i virkeligheden.
DANVA støtter hjemlen til at meddele tilladelse til afsaltning af vand til drikkevandsformål i særlige tilfælde. DANVA mener at muligheden kan være en vigtig tilføjelse, til værktøjskassen i områder, hvor forsyningssikkerheden er under pres, og ikke kan opretholdes på et passende niveau med de hidtil tilgængelige metoder.
Lovudkastet indeholder en hjemmel til, at Miljøministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet fastsætter regler om offentliggørelse af information til forbrugerne. Miljøministeren er ansvarlig for den del, der vedrører vandkvaliteten, mens Klima-Energi og Forsyningsministeren fastsætter regler om offentliggørelse af ejerskabsstruktur, præstationsniveau, priser og forbrug. Forpligtigelsen er anført direkte i direktivet og KEFM præsenterede på interessentmødet en model for bestemmelsen, der i videst muligt omfang bygger på oplysninger der allerede er tilgængelige. Denne model er dog ikke refereret i lovbemærkningerne og gengives derfor nedenfor. Det er uklart om dele af bestemmelsen kommer til at omfatte alle vandforsyninger eller om der lægges op til at bestemmelsen kun omfatter vandforsyninger omfattet af §2 i Vandsektorloven. Følgende blev gengivet af KEFM på interessentmødet:
Alle omfattede vandforsyninger:
Lettilgængelige oplysninger direkte til kunden | Til kunden via henvisning til hjemmeside. | Større vandforsyninger jf. VSL §2 |
Kvalitet (bilag 1 del a-c) Prisen (kr./m3 og kr./L) Husstandens forbrug Udviklingstendens (hvis tilgængelig) Sammenligning af forbrug med et gns. forbrug, (hvis udviklingstendens er tilgængelig) Link til hjemmeside med flere oplysninger
|
Angivelse af vandforsyning, område, kunder og vandbehandlingsmetode Nyeste kontrolresultater og kontrolhyppighed og kvalitetskrav Hårdhed og mineraler (Ca, Mg, K) NY: Oplysninger om potentielle fare for folkesundheden og råd NY: Risikovurdering af forsyningssystemet NY: Forbrugerråd om bl.a. vandbesparelse og sundhedsrisici ved stillestående vand |
Præstationsniveau; effektivitet og lækagerater - dvs. performanceBM Ejerskabsstruktur – forbruger eller kommunalt ejet Omkostningsstrukturen for taksten pr. m3, herunder evt. omkostninger ved tiltag gjort for at forbedre adgang til drikkevand – i praksis takstbladet Sammendrag af forbrugerklager og statistik herom
|
Det bør præciseres yderligere hvad der ligger i begrebet information om trusler mod folkesundheden, det virker umiddelbart som et meget stort begreb, at have ansvaret for. Samtidig vil der være store omkostninger forbundet med at opgøre forbrugerklager og statistik herom, da en henvendelse og en klage ikke kan sidestilles.
DANVA har tidligere været i dialog med KEFM om netop denne bestemmelse. DANVA går ud fra at vi får lejlighed til at kommentere yderligere, når bekendtgørelse om vandkvalitet revideres, ligesom uklarheder også kan opklares ved den lejlighed. Det anbefales dog at lovbemærkningerne tilføjes de overvejelser, der blev præsenteret på interessentmødet.
Det skal derudover sikres, at omkostningerne til gennemførelsen af denne forpligtigelse rent faktisk kan opkræves via taksten, som angivet i lovbemærkningerne.
§§56-56d implementer artikel 11 i drikkevandsdirektivet ved henvisning til retsakter i form af forordninger eller afgørelser. Disse retsakter er endnu ikke færdiggjort fra Kommissionens side og er end ikke sendt i høring. Derfor er der reelt ikke mulighed for at gennemskue retsakternes indflydelse på dansk vandforsyning på nuværende tidspunkt.
Det bør sikres, at bestemmelserne i lovforslaget henviser til alle retsakter, der udstedes i medfør af artikel 11. Den såkaldte formodningsregel, der er refereret til i bemærkningerne, skal udformes, så der ikke kan opstå tvivl om, at et materiale eller produkt skal underlægges test, godkendelse, krav om certificering og overensstemmelseserklæringer inden det markedsføres. DANVA opfordrer også til at Ministerens bemyndigelse til at fastsætte danske regler jf. §56 stk. 2 udnyttes. Her tænkes især på krav til afgivelse af lugt og smag fra produkter, stoffer og materialer i kontakt med drikkevand.
DANVA henleder opmærksomheden på, at filtermedier og behandlingskemikalier, skal opfylde de samme krav til kvalitet og dokumentation, som angives i drikkevandsdirektivets artikel 11. Dette begrundes med, at anvendelsen af filtermedier og behandlingskemikalier, øges i takt med at andelen af videregående vandbehandling også stiger. Især filtermedier har en stor kontaktflade set i forhold til vandvolumenet og konsekvenserne for vandkvaliteten er dermed større, hvis kvaliteten ikke er god nok.
Endvidere anbefaler DANVA, at der i det videre arbejde henvises mere specifikt til relevante standarder, samt til hvordan den enkelte vandforsyning/kommunalbestyrelse skal forholde sig i de tilfælde, hvor der ikke kan fremskaffes kvalitetsdokumentation via standarder. Dette for at sikre at krav og vilkår bliver ensartede, og for at reducere administrationen ved at fremskaffe og vedligeholde dokumentation til gavn for både leverandører, kommuner og vandselskaber.
DANVA støtter tilgængelighed af vand til alle grupper og fremme af brug af vand fra vandhanen. Vi forudsætter naturligvis fuld omkostningsdækning for etablering af tappesteder i tilknytning til bygninger og som vandposter, udgifter til drift, vedligehold og betaling af vandforbrug, som udgangspunkt betales af ejeren.
DANVA imødeser som nævnt en yderligere dialog om implementering af direktivet og står gerne til rådighed med yderligere dokumentation og viden, der kan belyse høringssvaret yderligere.
Med venlig hilsen
Carl-Emil Larsen
DANVA
Danva bruger cookies til at gøre hjemmesiden mere brugbar og give dig en bedre oplevelse samt til statistik. Du kan til- og fravælge cookies herunder og til enhver tid trække din accept tilbage ved at klikke på ‘ikonet’ i bunden af siden.
Læs mere i vores Cookiepolitik
DANVA er dataansvarlig, og vi sikrer, at dine persondata behandles i overensstemmelse med lovgivningen.
Du er velkommen til at rette henvendelse til os for at høre om person-databehandlingen, få indsigt i dine data, ajouføre din persondata – eller gøre brug af nogle af de øvrige rettigheder, du har, jf. den nye Data-beskyttelseslov.
Navn: DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Website: www.danva.dk/privatlivspolitik
Personoplysninger
Generelt
Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, melder dig ind i foreningen, registrerer dig som bruger eller abonnent, foretager køb via websitet eller ved øvrig brug af services.
Gennemskuelig og fair databehandling
Når du stiller dine persondata til rådighed for os, vil det klart fremgå, til hvilke formål dine persondata vil blive anvendt.
Vi anvender denne type data om dig
Vi anvender data om dig for at:
De data, vi anvender, omfatter:
Formål og retsgrundlag for vores behandling af dine persondata
Formålet med vores behandling af dine personoplysninger er følgende:
Vi behandler kun dine oplysninger i det omfang, som det er nødvendigt for at opfylde de formål, hvortil oplysningerne er indsamlet. Vi skal oplyse dig om vores retsgrundlag for behandling af dine oplysninger, som er følgende: Behandling af oplysninger med henblik på opfyldelse af en aftale: Persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra b (behandlingen er nødvendig for DANVAs opfyldelse af en aftale, som eksempelvis kontraktligt medlemskab af DANVA).
DANVA kontrollerer og opdaterer dine persondata
Vi kontrollerer, at de persondata, vi behandler om dig, ikke er urigtige eller vildledende. Vi sørger også for at opdatere dine persondata løbende.
Da vores service og ydelser er afhængig af, at dine data er korrekte og opdaterede, beder vi dig oplyse os om relevante ændringer i dine data. Du kan benytte kontaktoplysningerne ovenfor til at meddele os dine ændringer.
Indhentning af samtykke
I nogle tilfælde skal DANVA have samtykke til at behandle dine persondata. Med mindre vi har et lovligt grundlag for at behandle dine persondata, vil vi indhente dit samtykke, inden vi behandler dine persondata. Vi oplyser dig om et sådant grundlag og om vores legitime grundlag for at behandle dine persondata.
Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid trække det tilbage ved at henvende dig til os, hvilket fremgår af afsnittet ”Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke”.
Opbevaring af data
Dine data opbevares kun så længe, det er nødvendigt af hensyn til at opfylde DANVAs forpligtelser over for dig som kunde/medlem og interessent, og/eller for opfyldelse af lovgivning, herunder særligt bogføringslovens regler om opbevaring af bogføringsmateriale i 5 år.
Vi sletter dine persondata, når de ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dine data. Er dine data følsomme, jf. persondata-forordningens artikel 9, opbevares de så længe, at dette er relevant og nødvendigt.
Videregivelse af data
Vi videregiver kun dine personoplysninger til andre, såfremt vi er forpligtet hertil via lovgivning, eller til vores leverandører i det omfang, de skal levere en ydelse, som berører dig. Herudover videregiver vi dine personoplysninger til samarbejdspartnere/koncernselskaber, såfremt dette er muligt at gøre i overensstemmelse med de persondataretlige regler. Vi overlader også dine personoplysninger til vores databehandlere. Vi har indgået behørige databehandleraftaler med disse databehandlere.
Vi har følgende databehandlere, som er med til at sikre, vi kan levere vores produkter og service:
Sikkerhed
Dine persondata er beskyttet hos os, og vi har en intern data-beskyttelsespolitik.
DANVA har udarbejdet en lovpligtig, intern IT-sikkerhedspolitik. Den indeholder interne instrukser og beskriver de tekniske sikkerhedsforanstaltninger, som DANVA har truffet, og som beskytter dine persondata mod hændeligt eller ulovligt at blive tilintetgjort, gå tabt eller blive ændret, mod uautoriseret videregivelse, og mod at uvedkommende får adgang eller kendskab til disse oplysninger. DANVA har procedurer for tildeling af adgangsrettigheder, som indebærer, at alene de medarbejdere, for hvem det er nødvendigt for udførelse af deres arbejdsopgaver, har adgang til dine personoplysninger. Vi laver blandt andet løbende back-up af vores datasæt for at undgå datatab.
Skulle der ske et sikkerhedsbrud, der resulterer i høj risiko for dine rettigheder, herunder for diskrimination, ID-tyveri, økonomisk tab, tab af omdømme eller anden væsentlig ulempe, vil DANVA underrette dig om sikkerhedsbruddet så hurtigt som muligt i det omfang, som er krævet i persondataforordningens artikel 34.
Overførsel til tredjeland
Vi videregiver persondata til rejsebureauer og hoteller ved bestilling af rejser og overnatninger i udlandet i forbindelse med DANVAs aktiviteter. I disse tilfælde beder vi om dit samtykke.
Du har ret til at få adgang til dine persondata
Du har ret til at få indsigt i de persondata, DANVA behandler om dig.
Du har ret til at få unøjagtige persondata rettet eller slettet
Hvis du mener, at de persondata, vi behandler om dig, er unøjagtige, har du ret til at få rettet dine persondata.
Du har ret til at gøre indsigelse mod vores behandling af dine persondata
Er din indsigelse berettiget, vil DANVA stoppe med at behandle persondata om dig.
Du har ret til at få begrænset vores behandling af dine persondata
Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke
Du har ret til at trække dit samtykke til DANVAs behandling af dine personoplysninger tilbage, såfremt DANVA baserer hele eller dele af sin behandling på samtykke.
Du har ret til dataportabilitet i visse situationer
Hvis vores behandling af dine personoplysninger baserer sig på samtykke eller en kontrakt, og vores behandling er foretaget automatisk, har du ret til dataportabilitet.
Vi behandler og svarer på din henvendelse så hurtigt som muligt og senest en måned efter, at vi har modtaget din henvendelse, medmindre anmodningens kompleksitet og omfang gør, at vi ikke kan svare inden for en måned. I så fald kan svarfristen blive op til 3 måneder i alt, jf. persondataforordningens artikel 12.
Hvis du vil høre mere eller gøre brug af dine rettigheder, er du velkommen til at kontakte DANVAs persondataansvarlige.
Navn: Peter Mortensen, DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Du har ret til at klage til Datatilsynet
Du har ret til at klage til Datatilsynet over DANVAs behandling af dine personoplysninger.
Datatilsynets kontaktoplysninger er følgende:
Adresse: Borgergade 28, 5., 1300 København
E-mail: dt@datatilsynet.dk
Telefon: + 45 33 19 32 00
Hjemmeside: www.datatilsynet.dk
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Der er ingen personlige oplysninger gemt i vores cookies, og de kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus.
Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering
Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere, at websitet ikke fungerer optimalt, samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.
Websitet indeholder cookies fra tredjeparter til at måle trafikken på websitet. Google Analytics har adgang til de pågældende cookies. Du kan fravælge cookies fra Google Analytics her: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
Vi bruger følgende typer cookies på Danva.dk:
Navn: _ga
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 2 år.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gat
Beskrivelse: Anvendes af Google Analytics til at drosle hastigheden på antallet af forespørgsler til serveren.
Levetid: 1 minut.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gid
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 24 timer.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: ecit_cookieconsent
Beskrivelse: Anvendes til styring af cookieadvarsel.
Levetid: 1 år.
Udbyder: Danva.
Navn: __RequestVerificationToken
Beskrivelse: En del af sikkerhedssystemet til at forebygge svindel og hackerangreb.
Levetid: Udløber med Session (ca. 20 minutter).
Udbyder: Microsoft.
Privatlivspolitikken er senest opdateret den 31. maj 2018