Regntøj PFAS 600

Som en del af en ny PFAS-handlingsplan foreslår regeringen at indføre et nationalt forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler.

Regeringens forbud fokuserer på tøj, sko og imprægneringsmidler til almindelige forbrugere, hvor der findes PFAS-frie alternativer. Imidlertid vil professionelt sikkerhedstøj, som kræver specifik funktionalitet og sikkerhed, ikke være omfattet af forbuddet. Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. juli 2025, med en overgangsperiode der løber indtil midten af 2026.

DANVA ønsker et komplet forbud

Mens regeringen tager initiativ på nationalt plan, støtter DANVA, sammen med andre Danske Vandværker og KL's kilma- og miljøudvalg, et endnu bredere forbud mod PFAS.

I en henvendelse til miljøminister Magnus Heunicke, fremsendt maj 2023 giver DANVA, Danske Vandværker og KL en række forslag til regeringen, som ønsker en omfattende handlingsplan, der inkluderer et totalt forbud mod PFAS, for at sikre beskyttelsen af grund- og drikkevand.

Mens DANVA, Danske Vandværker og KL anerkender regeringens nuværende tiltag, skriver man i henvendelsen, at kun et totalt forbud kan adressere PFAS-problemet fuldt ud.

Danmark er gået sammen med fire lande om forbud af PFAS

Danmark står sammen med fire lande bag et forslag om et forbud mod PFAS i EU. Det nationale forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler vil gælde, indtil det forventede EU-forbud træder i kraft.

Bekendtgørelsen om forbuddet forventes at være klar 1. juli 2025. Regeringen foreslår at give erhvervslivet en overgangsperiode på et år, så forbuddet gælder fra 1. juli 2026.