Hermed seneste nyt i forhold til Den grønne Trepart og vandsektoren til orientering og videre foranstaltning.
Dorte SkræmEt af de værktøjer, der stilles til rådighed for kommunerne, er planlægnings- og moniteringsplatformen (MARS). Indberetningen hertil er afgørende for, at aftaleparterne kan følge med i fremdriften for arealudtagningsplanerne. Vi har arbejdet på at indvindingsoplandene / vandselskabernes interesseområder udstilles i MARS. Det er vi kommet i mål med, da alle udpegninger i relation til drikkevand, som findes i Miljøportalen fremgår.
Derfor er det nu muligt for jer, at vise egne ønsker og behov i samme planlægningsværktøj, som kommunerne bruger til arealfordelingsplanerne. Det skulle gerne gøre det lettere at illustrere synergier imellem arealbehov til kvælstofudtagning og forsyningernes arealbehov og dermed også lettere at få det med i den samlede udtagningsplan.
Modulet er som nævnt offentligt, og består af flere dele. Mest interessant netop nu, en plandel og en screeningsdel. Selve planlægningsdelen kræver kommunalt login. Screeningsmodulet er offentligt, og heri kan data fra Miljøportalen samkøres og der kan også indtegnes interesseområder, og eksisterende projekter. Der bliver derefter grafisk lavet en overlapsanalyse, hvor det fremgår, hvordan projektet bidrager til de forskellige målsætninger. Det er endnu uklart om man kan beregne præcist hvor meget kvælstof et givent projekt fjerner. Det arbejder vi på at finde ud af. I øvrigt oplyser KL, at der har været driftproblemer, men at det formentligt er et lokalt issue, så mist ikke modet, når I prøver systemet og det ikke lykkes første gang.
Der er fortsat ikke noget nyt om forventningerne til spildevandsselskabernes udledning, planen er stadig at regeringen vil indgå aftale med de kommuner, hvor der er et potentiale for at nedbringe udledning af næringsstoffer for spildevand. Indsatsen vil blive indarbejdet i den endelige vandområdeplan på baggrund af den politiske beslutning herom.
DANVA og KL har aftalt, at vi i fællesskab udarbejder materiale, der skal illustrere fordelene ved at samtænke vandselskabernes interesser med den øvrige arealfordelingsopgave. Vi har allerede en række cases, men sidder I inde med et godt projekt, som I mener egner sig til deling, så lad os høre fra jer. Kontakt Dorte Skræm på trepart@danva.dk
Ifølge den politiske aftale skal repræsentanterne i de 23 vandoplandsamarbejder være udpeget inden 1. februar. Dette er i fuld gang, men repræsentanterne er endnu ikke offentliggjort alle steder. DANVA er i dialog med Landbrug og Fødevarer, Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening og afventer de lokaler politiske udpegninger. Nogle af vores medlemmer har allerede meldt tilbage, at de er udpeget til de lokale VOS’er – så tak for det. Hele listen kommer efter planen i næste uge, så hold øje lokalt.
Det er vores mål at vandselskabernes interesser skal indgå i den omlægningsplan, der skal være færdig med udgangen af 2025, muligheden for at koble vandinteresser sammen med det øvrige arealudtag i planlægningsværktøjet har vi nu.
Vi arbejder fortsat for:
På lidt længere sigt bør drikkevandsformål eller anden synergi med vandselskabernes interesser også kunne indgå som et af kriterierne for at modtage støtte fra Danmarks grønne Arealfond. Dette gøres via løbende dialog med KL, samt møder med Jeppe Bruus og Magnus Heunicke, Naturstyrelsen og Styrelsen for Grøn Arealforvalning og Vandmiljø i den nærmeste fremtid.
DANVA er blevet opfordret af ministeren til at facilitere et samarbejde imellem vandselskaberne i de forskellige Vandoplandssamarbejder. Har I ønske om at afholde et sådant møde, så kontakt os på trepart@danva.dk
Vedhæftet er en liste over, hvilke kommuner der indgår i de forskellige treparter, så kan I orientere jer om det berører jeres forsyningsområder. Vedlagt er også et kortbilag.
Opgaven er nu at sikre vandselskabernes interesser kombineres med de opgaver, der ligger i den grønne trepart. Dette kræver både centralt og lokalt fokus.
Handlemuligheder her og nu:
DANVA arbejder for, at vandsektorens arealbehov tilgodeses centralt – men I skal røre på jer lokalt.
Strategisk fokus
Selskaberne anbefales, at få styr på, hvilke områder I vil satse på i fremtiden, hvad I vil allokere af midler til beskyttelsen - og ikke mindst overveje, hvilke argumenter der skal bruges for, at det netop er disse områder, der skal prioriteres i arbejdet med omlægningsplanerne. Merværdibetragninger som synergier med skov, natur, rekreativitet og evt. også potentiale for kvælstofreduktion kan bruges.
Heri ligger en strategisk stillingtagen til, hvilke virkemidler I vil tage i brug, omfanget af restriktioner samt, jordkøb eller andet. Samarbejdsrelationer er vigtige, og har I projekter i gang eller i støbeskeen med andre aktører, for eksempel Naturstyrelsen, private fonde, Hedeselskabet el. lignende, er det vigtigt, at der hurtigst muligt optegnes interesseområder, også for grundvandsbeskyttelse. Er det muligt, så tilføj også naturgevinster og kvælstofreduktion ved de påtænkte projekter. Multifunktionalitet og omkostningseffektivitet er nøglen.
Kortmateriale
Møder med kommunerne
Aftal hurtigst muligt møder med de relevante kommunale embedsmænd og politikere for at gøre opmærksom på vandselskabernes bidrag til den grønne trepart. De fleste af jer har gode dialoger med kommunerne allerede, men ofte er det på sagsbehandlerniveau, at den stærkeste samarbejdsrelation ligger. Vi vurderer dog, at det kan være en fordel at mobilisere det politiske niveau.
Lokal organisering – hvor og hvordan kan vandselskabet bidrage
De af jer, der har interesser i flere vandoplande, kommer naturligvis mere på arbejde, end hvis det hele foregår indenfor en enkelt kommune.
Spørgsmål og kommentarer rettes til DANVAs Projektleder Dorte Skræm telefonisk eller pr. mail trepart@danva.dk