De danske vandselskaber er i dag udsat for større og større pres fra omverdenen for at kunne effektivisere og ikke mindst kunne dokumentere sine aktiver. De største aktiver i vandselskaberne er det ledningsnet, der ligger ude i jorden, og som derfor bør være genstand for en omhyggelig og fremtidssikret registrering.
Fordelene ved en ensartet national standard er mange bl.a.:
Danvand er udviklet i et omfattende samarbejde mellem vandselskaber, applikationshuse og rådgivere og har eksisteret siden 2006. Modellen opdateres løbende.
Det kræver en Danvandlicens at anvende produkter der baserer sig på Danvand og tilhørende moduler. Licensintægernes anvendes blandt andet til den videre udvikling af modellerne. Danvandlicensen indgås via applikationshusene. Det kræver som udgangspunkt kun én licens uanset antal applikationer der baserer sig på vandmodellen.
DANVA har den 6. dec. 2016 frigivet Danvand 2.0, der kan betragtes som en meget omfattende revision af Danvand 1.1.
DANVA og Modelstyregruppen besluttede i 2013 at DANVAs datamodeller fremover skulle implementeres på logisk niveau og ikke på fysisk niveau som i Danvabd 1.1 og tidligere versioner. Det skyldes en antagelse om at det er lettere for Modelopdateringsgrupperne at videreudvikle på modellen når det foregår på logisk niveau og at vi ønsker at give applikationshusene friheden til selv at definere, hvorledes de implementerer modellerne. Opgraderingen af Danvand 1.1 til Danvand 2.0 blev igangsat i 2013 og afsluttet den 6. dec. 2016.
Danvand 1.1 og tidligere versioner udgøres af følgende fysiske leverance:
Danvand 2.0 og kommende versioner udgøres af følgende logiske leverance:
Som det fremgår indeholder leverancen ikke nogle databasescripts til oprettelse af Danvand 2.0 databasen. Det er op til det enkelte applikationshus selv at udarbejde scripts til oprettelse af Danvand 2.0 databasen.