En ny Damvad-analyse dokumenterer, at vandselskabernes arbejde har stor betydning for danskernes livskvalitet og for samfundsøkonomien. Analysen fortæller samtidig, at danskerne lægger mere vægt på kvaliteten af deres vand og forsyningssikkerhed end på at spare på vandregningen.
Vandsektoren står for over 28.500 fuldtidsjobs i Danmark. For industrien alene har vi set en stigning i antallet af fuldtidsjobs på knap 25 pct. fra 2012 til 2017.
Vandsektoren bidrager til BNP med 29 mia. kr. Danmarks samlede BNP var i 2017 på 2.143 mia. kr. Vandsektoren stod dermed for 1,4 pct. af Danmarks BNP.
Omsætningen i vandsektoren er i vækst og er i det seneste år steget til 85. mia. kr. Alene i industrien er omsætningen de sidste 5 år er steget med knap 46 pct.
Vandsektoren står for 19,6 mia. kr. af den samlede danske eksport, svarende til godt 3 pct.
Vandselskaber stiller deres infrastruktur til rådighed for kommuner, universiteter og virksomheder. Igennem 193 vandprojekter har vansektoren inddraget over 200 virksomheder og institutioner i over 400 projektsamarbejder.
Danskerne siger nej til forringelser af drikkevandet til fordel for økonomisk gevinst. Hele 90% ville hverken på kompromis med nitrat-, klor-, bakterie- eller pesticidniveau, antallet af afbrydelser i forsyningen, eller miljøhensyn, hvis det betød de fik en lavere vandregning.
Danskerne rangerer gennemsnitligt reduceringen af sundhedsskadelige stoffer højest, når de spørges ind til hvilken af vandselskaberens opgaver de anser som vigtigst. Hele 85% er villige til at betale ekstra årligt for lavere indhold af pesticider i drikkevandet, og 58% er villige til at betale over 100 kr. ekstra årligt.
Danskerne angiver, at de er villige til at betale for at undgå en upålidelig vandforsyning. Den gennemsnitlige betalingsvillighed for at undgå at vandet lukkes i et døgn er 89 kr. Forbrugerne angiver, at de største gener ved afbrudt forsyning er at være forhindret i at bruge køkken- og badeværelsesfaciliteter om aftenen.
Forventningsgabet kan derfor ende som en fundamental trussel mod de offentligt udbudte velfærdsydelser, som vi kender dem, hvis offentlige tilbud ikke følger med borgernes forventninger, og de derfor finder alternativer i den private sektor.
Rune Heiberg Hansen Direktør, Damvad Analytics