AarhusHavnebad.jpg
Verdens største havnebad med plads til 650 personer åbnede i juni 2018 på Aarhus Ø.

Danmarks succesfulde havnebade med rent vand er et resultat af spildevandsselskabernes arbejde.

Engang var det forbundet med sundhedsfare at hoppe i vandet midt i København, Aarhus, Aalborg og andre danske havnebyer. Men som følge af spildevandsselskabernes arbejde med at forhindre overløb fra kloakker er forureningen af vandet i åer, søer og havne mindsket markant. Det har gjort det muligt at etablere havnebade i tidligere industrihavne i flere byer – til stor glæde for beboere og turister.
København fik sit første havnebad på Islands Brygge i 2002, og det blev straks en kæmpe succes. Siden er flere kommet til både i København og andre steder i landet, bl.a. Faaborg og Aalborg.
Landets nyeste havnebad, der samtidig er verdens største, åbnede i Aarhus i juni 2018. I Danmarks næststørste by havde man førhen problemer med, at kloaknettet i midtbyen løb over ved kraftige regnskyl. Det medførte, at en blanding af regnvand og spildevand fra tid til anden endte med at forurene Aarhus Å eller Aarhus havn. Derfor satte Aarhus Kommune og Aarhus Vand i 2006 gang i et omfattende projekt, som skulle forebygge overløb. Der blev bygget otte store regnvandsbassiner rundt om i byen, renseanlæggene i Viby og Åby blev opgraderet, og man implementerede en IT-løsning med brug af regnradar og samlet styring af hele spildevandssystemet. Initiativer, der har bidraget til at forbedre vandkvaliteten i Aarhus havn.

Havnebade giver positiv PR

Landets havnebade er med til at give deres hjembyer positiv PR og skabe merværdi. Analysen ’Vandsektorens værdi for samfundet’ udgivet af Damvad Analytics i 2018 viste således, at kvadratmeterpriserne ved havnen på Islands Brygge er steget 18 % mere end øvrige boliger i området, siden havnebadet blev opført. Analysen viser også, at 76 % af danskerne er villige til at betale ekstra for, at deres vandselskab sikrer rent badevand.