COLOURBOX33323284

Da corona-krisen sendte en stor del af danskerne hjem fra arbejde, ændrede forbrugsvanerne på vand sig også – blandt andet rykkede ”morgenspidsen” sig for vandforbruget i Trekantområdet.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) sendte størstedelen af den danske arbejdsstyrke hjem fra kontorer og arbejdspladser, gik der ikke længe, før det kunne ses på dataen hos vandforsyningsselskabet TREFOR Vand. Her rykkede ”morgenspidsen” – det udslag, som kan ses på almindelige hverdage cirka klokken 7 – sig cirka en time frem til klokken 8.

”Vi kan selvfølgelig ikke vide præcis, hvad årsagen er, for det kan vi ikke læse ud af tallene. Men det er omkring det tidspunkt, hvor mange har deres morgenrutine med bad og andet, så det er meget sandsynligt, at det er udtryk for, at borgerne stod lidt senere op, mens de arbejdede hjemme,” siger vandforsyningschef i TREFOR Vand, Lars Skjerning.

TREFOR Vand ejer og driver 10 vandværker og forsyner 50.000 adresser med rent, frisk vand i Trekantområdet. Tallene er kun dækkende for selskabets forsyningsområde. Lars Skjerning fortæller, at det var helt naturligt for TREFOR Vand at holde et ekstra øje med forsyningen i perioden:

”Når der sker noget uden for normalen, så er det helt standard at være ekstra obs på, hvordan det påvirker forbrugernes adfærd, så vi hurtigt kan tilpasse os, hvis der skulle være brug for det,” siger han. Og i en krisesituation som corona-situationen, er der brug for alle mand på dæk:

”Vand er en af vores vigtigste ressourcer, og når vores samfund bliver udfordret på normalen, så er det oplagt at man sikrer sine ressourcer. Under en pandemi er det for eksempel ekstremt vigtigt, at der bliver gjort tilfredsstillende rent, og hygiejnestanderne er tårnhøje. Det kræver naturligvis, at der er adgang til vand uden problemer, og det er vores ansvar at leve op til det,” lyder det fra Lars Skjerning.

Klar til at hjælpe

Derfor meldte TREFOR Vand også offentligt ud, at man stod klar til at hjælpe, hvis nogen i Trekantområdet viste sig at have ekstraordinære behov for enten forsyning, rådgivning eller teknisk assistance som følge af corona-virussen.
”Vi var allerede i fuld gang med at udbygge forsyningssikkerheden for Vejle Sygehus, og det arbejde satte vi stor fokus på, da det stod klart, at velfungerende sygehuse ville blive omdrejningspunkt i kampen mod virussen. Derudover meldte vi ud, at vi gerne vil hjælpe der, hvor der er behov for en håndsrækning. Det kan være vandværker, der drives af få medarbejdere, eller hvis der helt praktisk opstår problemer med at skaffe de komponenter, der skal bruges for at drive et værk,” siger Lars Skjerning.

I slutningen af maj var de fleste af Trekantområdets borgere tilbage på arbejdet, og det kunne aflæses i dataen, hvor morgenspidsen havde rykket sig tilbage til omkring kl. 7.