Illu Klimatorium 2
FOTO: Lemvig Vand

Indvielsen af Klimatorium kommer til at foregå på alternativ vis. Med webinar og livestreams bliver det muligt for alle at deltage i de faglige og folkelige indslag – fra distancen.

I februar blev der holdt rejsegilde for det kommende klimacenter, Klimatorium, som Lemvig Vand flytter sin administration over i til august. Men blot to uger senere kom meddelelsen om corona-nedlukning af landet.

“Vi holdt vejret, og blev naturligvis bekymrede for både byggeri og indvielse, for konsekvenserne kunne være mange, men vi kunne efter nogen tid heldigvis konstatere, at byggeriet gik sin gang, og kunne holde sin tidsplan,” siger Lars Nørgård Holmegaard, der har en dobbeltfunktion ved både at være direktør i forsyningsselskabet og i klimacentret.

Det var dog en helt anden sag med den stort planlagte indvielse af Klimatorium. Man var langt fremme i forberedelserne af en 4-dages markering, som omfattede både faglig konference, stort underholdnings- og indvielsesprogram, et bredt og folkeligt klimamøde spredt ud over hele Lemvig Havn og en hel dag med afholdelse af ”Børnenes Klimamøde”. Forventningerne var høje – der blev kalkuleret og arbejdet med et samlet besøg på 15.000 mennesker.

Webinar og livestream

“Vi valgte ikke at tage nogen chancer. Men vi gik ikke i ”sort”, men prøvede at vende situationen til noget positivt og gik i gang med at tænke ud af boksen. Vi skulle naturligvis forholde os til de restriktioner, der blev meldt ud på daværende tidspunkt. Selvom der hele tiden kommer nye meldinger, indretter vi os efter dem, og vi synes selv, vi har fundet fornuftige løsninger. Måske endda arrangementsformer, som vil overleve Corona og blive fremtidens mødeform. Vi laver webinar og livestreamer og kommer på den måde langt længere ud, end vi ville komme ved alene at have fysiske besøg. Det er selvfølgelig en nødplan, men altså en, hvor der bestemt ligger elementer, som vi kan bruge på sigt,” siger Lars Nørgård Holmegaard.

Sammen med Coast to Coast Climate Challenge-organisationen arrangerer Klimatorium onsdag den 19. august et daglangt fag-webinar. Journalist Kristian Ring-Hansen Holt er moderator og har til opgave at samle konferencens anbefalinger til nye tiltag inden for klimatilpasning, transport og mobilitet, cirkulær økonomi samt energi og grøn omstilling. Deltagerne får inspiration til dagen af engelske Ken Webster, som introducerer en ny måde at tænke på – et mere bæredygtigt mind-set. Med sin inspirerende tilgang til system-tænkning og økonomi, har Ken Webster været med til at sætte cirkulær økonomi på den internationale dagsorden.

Alle skoler kan følge klimamøde

Anbefalingerne fra webinaret bringes videre til ”Borgmesterdebatten” torsdag den 20. august. En indbudt kreds af borgmestre og regionsrådsformænd vil sammen med formænd for diverse interesseorganisationer debattere og konkludere på fagkonferencens anbefalinger. Forinden – torsdag formiddag – er Klimatorium officielt blevet indviet – også her for en indbudt kreds.

Børn og unge er målgruppen, når ”Børnenes Klimamøde” afholdes fredag den 21. august – rent fysisk for 5.-6. klasses elever fra Lemvig Kommune og live streamet til samtlige landets skoler.

Programmet transmitteres på TV Midt/Vest’ 24 timers kanal – og sandsynligvis andre af TV2’s regionalstationer, ligesom interesserede kan streame hele eller dele af det omfattende program.

“I Klimatorium benytter vi arbejds- og vækst-modellen Quadruple Helix, hvor samspillet mellem uddannelsesinstitutioner, det offentlige og private arbejdsmarked samt civilbefolkningen er omdrejningspunktet. Det vigtige er netop at komme hele vejen rundt, og have en bred rækkevidde. Den model har været løftestang for vores Corona-tiltag, og på den måde kan man måske nok godt sige, at på trods af krisens mange skyggesider, så har vi også fået noget godt ud af den,” slutter direktør Lars Nørgård Holmegaard.