De nordiske vandselskaber fylder ualmindelig godt i det tætpakkede program for IWA World Water Congress & Exhibition 2022, som venter op mod 8.000 vandeksperter fra hele verden. Danmark har nemlig stor erfaring inden for kongressens tema, og derfor skal den særlige danske helhedstilgang til løsninger på verdens vandudfordringer vise vejen for øget globalt samarbejde.
Katrine Ringgaard JørgensenFN’s 17 Verdensmål udgør et tværgående lag gennem verdenskongressens tema ’Water for Smart Liveable Cities’, hvormed IWA ønsker at belyse, hvordan smarte, holistiske og levedygtige løsninger i byer giver mennesker mulighed for at tilpasse sig klimaforandringerne, alt imens livskvaliteten i byerne styrkes. Denne danske løsningstilgang udnytter synergier mellem forskellige aktører og intelligente systemer, hvilket kan være nøglen til at nå målsætningerne.
Ifølge Helle Katrine Andersen, formand for IWA-Danmark og sekretariatschef i DANVA, udgør IWA-kongressen en vigtig trædesten for global vidensdeling og for at sætte nye fælles dagsordener.
“Vi kan ikke finde løsninger på nutidens og fremtidens globale udfordringer alene, og derfor er IWA kongressen vigtig for alle deltagere uanset kompetence- og erfaringsgrundlag. Kongressen skaber en platform for mødet mellem mennesker på tværs af lande og kontinenter, hvor viden, erfaring og løsninger udveksles. Det er min forhåbning, at kongressen vil danne grundlag for nye internationale partnerskaber og løsninger, der kan opfylde bæredygtighedsmålene frem mod 2030,” siger Helle Katrine Andersen.
Over halvdelen af verdens befolkning bor i dag i byerne, og det tal forventes at være steget til 70% i 2050. Det stiller krav til den måde, vi ønsker at udvikle vores byer, og det kræver akut handling og globalt samarbejde.
Og netop partnerskaber ser man mange eksempler på i den danske vandsektor. I flere og flere danske byer samarbejder vandselskaberne tæt sammen med kommuner, forskningsinstitutioner og private virksomheder om at sætte vandet i spil i byplanlægningen, og det har resulteret i et hav af innovative vandteknologiske løsninger, som udgør grundstenen i nye byrum og bæredygtige danske byer. På de næste sider beskriver 8
gode eksempler potentialet bag temaet ’Water for Smart Liveable Cities’, som verden kan lade sig inspirere af.
De udgør et udpluk af mange danske vandløsninger, skabt i tværgående samarbejder mellem offentlige og private organisationer.