Tale Ved Indvielse Af Varmepumpe
Interesserede borgere var på rundvisning og lyttede til taler på Bjergmarken Renseanlæg. (Foto: Fors).

Ny varmepumpe hos Fors blev indviet den 27. september.

Cirka 3500 husstande bliver forsynet med fjernvarme, som udvindes af renset spildevand. Ved hjælp af en ny varmepumpe, udnytter Fors A/S derved en hidtil ubrugt ressource som energikilde. Varmepumpen er nu officielt indviet.

Hvorfor ikke udnytte varmen i det rensede spildevand, når det kan forsyne cirka 3500 husstande i Roskilde med fjernvarme? Det er tanken bag en ny varmepumpe, som Fors A/S har sat i drift på Bjergmarken Renseanlæg på Boserupvej i Roskilde.

Varmepumpen, der blev officielt indviet af Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) mandag den 27. september, omdanner varmen i det rensede spildevand til fjernvarme og sikrer dermed varmt vand i hanerne og varme i radiatorerne til flere tusind Roskilde-borgere.

Pumpen sikrer, at 14 procent af den samlede mængde fjernvarme i Roskilde bliver endnu grønnere og samtidig er lokalt produceret af et produkt, som hidtil blot var gået tabt.

"Med vores nye varmepumpe kan vi udnytte en værdifuld ressource, som hidtil blot er gået til spilde. Det sætter endnu mere skub i den grønne omstilling. Vi skal alle værne om vores fælles klima og miljø, og i Fors A/S er vi glade for, at vi med denne metode kan sikre, at mange af vores kunder kan få grøn fjernvarme," siger produktionsdirektør i Fors A/S, Henrik Correll.

Fjernvarmen bliver produceret ved at udvinde varmen fra det færdig-rensede spildevand på Bjergmarken Renseanlæg, som dagligt håndterer spildevand fra cirka 50.000 kunder. Fjernvarmen bliver herefter ført fra renseanlægget til Møllehusvej, hvor varmen bliver sendt videre ud i det eksisterende fjernvarmenet.

"Det er klimavenligt at udnytte alle ressourcer i et restprodukt som spildevand, og vi er meget tilfredse med, at vi på denne måde i bogstaveligste forstand undgår at sende et værdifuldt aktiv ud med spildevandet," tilføjer Henrik Correll.

Indvielse

Den officielle indvielse af varmepumpen fandt sted på Bjergmarken Renseanlæg, Boserupvej 25, Roskilde og bød på:

  • Åbning ved borgmester Tomas Breddam
  • Rundvisning på anlægget
  • Sjov aktivitet om spildevand
  • Pølsevogn og drikkevarer