Odsherred Forsyning Blødgøring
Bestyrelsesformand Allan Andersen er meget tilfreds med de nye anlæg.

Odsherred Forsyning har sat to nye CO2-anlæg i drift.

Nu er rengøringen lidt lettere, og husholdningsapparater bliver skånet hos drikkevandsforbrugerne i Nykøbing Sjælland og Egebjerg.

Odsherred Forsyning har nemlig sat to CO2-anlæg i drift på vandværkerne i de to byer, så nu binder kalken fra drikkevandet sig ikke længere til hjemmets overflader i samme omfang som tidligere.

Begejstringen er til at få øje på hos Odsherred Forsynings bestyrelses-formand, Allan Andersen:

”Det har været mit mål og ambition, lige siden jeg blev bestyrelses-formand, at vi skulle gøre noget ved kalkproblematikken fra drikkevandet. Mange mennesker har spurgt mig om dette, og jeg er bare så glad for, at vi nu har fundet og installeret en god og ovenikøbet billig løsning på vandværkerne,” siger han.

Selvom forbrugerne nu kan spare lidt på rengøringsmidler, og levetiden på nogle husholdningsapparater forlænges, så følger der ingen pris-stigning med på drikkevandet, forsikrer formanden.

Reducerer kalkudfældning

De såkaldte CO2-anlæg fungerer som et alternativ til traditionel blødgøring af drikkevand og er en mindre indgribende løsning – både at installere og drifte, oplyser direktør i Odsherred Forsyning, Fanny Villadsen.

”Ved traditionel blødgøring fjernes kalken decideret fra vandet, men det er ikke tilfældet her. Det er en positiv nyhed, for vores kroppe har brug for kalk, og samtidig bibeholder vi vandets gode smag. Ved at tilføre en ganske lille smule CO2 til vandet kan man reducere udfældningen af kalk. Så selvom kalken stadig er i vandet, krystalliserer den ikke længere på samme måde,” forklarer direktøren.

”For almindeligt drikkevand på ca. 10 grader reduceres kalkudfældningen med ca. 90 procent, og for varmt brugsvand på ca. 50 grader reduceres den med ca. 35 procent. Så der burde absolut være en mærkbar forskel ude hos forbrugerne. Samtidig forlænger det levetiden på vores vand-ledninger, så det er bare win-win,” understreger Fanny Villadsen.