Underskrifter Gevninge
Samarbejdspartnerne fra venstre: David Søndergaard, direktør i DI-Teknik, Bjarki Finnbogason og Flemming Carlsen, direktører fra NCC, Bjarne Korshøj, teknisk direktør i HOFOR, og Henrik Jørgensen, direktør i Wicotec Kirkebjerg.

HOFOR har netop skrevet under på tre store kontrakter med NCC A/S, Wicotec Kirkebjerg A/S og DI-Teknik A/S om byggeriet af et nyt, moderne vandværk ved Gevninge.

Ikke langt fra Sagnlandet Lejre, på en bar, men forårsgrøn mark skal HOFOR bygge et helt nyt, moderne vandværk. Det nye værk, der kommer til at ligge ved Gevninge med udsigt fra Holbækmotorvejen, skal erstatte det 84 år gamle vandværk ved Lejre.

HORFOR er allerede gået i gang med at forbinde det gamle værk med placeringen af det nye via store parallelle rå- og rentvandsledninger på den ca. 3 km lange strækning mellem Lejre og Gevninge. Nu er de tre entreprenører, der skal stå for henholdsvis byggeri, procesanlæg og el-entreprisen af selve det nye værk, ivrige efter at komme i arbejds-hjelmene.

Underskrifter på HOFORs måske smukkeste lokation

Derfor samledes HOFOR og de tre entreprenører ved det gamle Vandværk ved Lejre på en solrig, men kold torsdag morgen i april for at skrive under på kontrakterne. Bjarne Korshøj, som er teknisk direktør i HOFOR er glad for det kommende samarbejde:

"Det er en stor og stolt dag for HOFOR, fordi vi kan sætte gang i det tredje af vores helt store vandværksmoderniseringer. Det viser os endnu engang, at det unikke samarbejde med vores rådgivere og entreprenører skaber optimale betingelser for, at vi kan lykkes med at modernisere vores vandforsyningssystem og dreje det i en mere bæredygtig retning til gavn for både miljø og kundernes pengepung."

Visualisering af det nye vandværk.

Det er entreprenørfirmaet NCC A/S, der skal stå for byggeriet af selve det nye vandværk.

"Vi er rigtig glade for opgaven, fordi vandværksprojekter i størrelse og kompleksitet taler ind i vores forretningsmodel og giver os anledning til at udnytte vores kernekompetencer. Og så er vi ekstra glade for netop dette projekt, fordi det giver os mulighed for at fortsætte samarbejdet med en bygherre og samarbejdspartner, som vi kender godt fra tidligere. Det giver os de bedste forudsætninger for at lykkes med en ret ambitiøs tidsplan", siger Flemming Carlsen, direktør i NCC Civil Engineering.

En bygherre med grønne værdier

Selve underskrivningen af kontrakterne foregik i grønne omgivelser mellem to ældgamle valnøddetræer og med det gamle værks solceller i baggrunden. Dengang man anlagde solceller på det gamle værk, var det ikke en god businesscase, men det havde stor signalværdi. Og HOFOR har da også bæredygtighed allerhøjest på agendaen med dette nye værk, hvor der er planer om både bæredygtig cement, bæredygtig stål og solceller på taget, ligesom selve blødgøringen af vandet er et skridt i en mere bæredygtig retning.

Blødere vand er nemlig godt for både miljøet og pengepungen. Og HOFOR er derfor i gang med at blødgøre drikkevandet på alle sine syv regionale vandværker. Et lokalt vandværk i Brøndby leverer allerede blødere vand, og når Værket ved Gevninge står færdigt i 2024, bliver det som det femte værk, der producerer blødere vand til kunderne.

Til at opføre procesanlægget, der skal producere det rene og blødgjorte vand står Wicotec Kirkebjerg A/S:

"Vi er rigtig glade for at kunne fortsætte det gode samarbejde med bygherre og de andre entreprenører, som vi kender fra HOFORs program for vandværksmodernisering og blødere vand. Vi har lagt os meget i selen i forhold til udbuddet, også på de bløde værdier", siger Henrik Jørgensen, direktør for Wicotec Kirkebjerg og fortsætter:

"Et moderne vandværk med blødgøring er et avanceret procesanlæg, hvor der i høj grad anvendes rustfri materialer med høje dokumentations-krav, da der er tale om sikkerhed for drikkevandsforsyningen. Det er en opgave, hvor vores kompetencer kommer til sin ret."

Det unikke samarbejde i vandværksmoderniseringerne

Selve el-entreprisen kommer DI-Teknik A/S til at stå for - en opgave, der kræver et tæt samarbejde med de andre entreprenører.

Projektchef fra HOFOR, Erling Fischer, glæder sig over det stærke hold, som før har vist, at de har forståelse for, hvad der skal til for at løse den komplicerede opgave, som et vandværksbyggeri er. Samtidig har både rådgivere og entreprenører vist, at de gerne vil den måde, som HOFOR udfører projekterne på. Et eksempel på det unikke samarbejde er, at tiden, fra kontraktunderskrivelse til projektet går i jorden i juni 2021, bliver brugt på grundig projektoptimering. Det er ifølge Erling Fischer hele holdets fortjeneste, at HOFORs ambition om at bygge et helt nyt værk i Gevninge nu kan gå i opfyldelse:

"Vi er utrolig glade for, at vi kommer i jorden med projektet. Jeg er helt sikker på, at det bliver et godt projekt, hvor vi hjælper hinanden i samarbejdet. Vores samarbejdspartnere har den rette indstilling og forstår, hvad vi vil opnå", " afslutter Erling Fischer.

1. spadestik.

Fakta om Vandværket:

  • Det nye værk vil stå færdigt i 2024
  • Værket skal producere op til 7,4 mio. m3 vand årligt til København og omegn.
  • Prisen for renovering og nybygning forventes at være omkring 610 mio. kr.
  • Bygherre: HOFOR A/S
  • Entreprenører: NCC, Wicotec Kirkebjerg og DI-teknik
  • Rådgivere: COWI / PLH Arkitekter, NIRAS / Krüger, ØLLGAARD / Emcon / Rørbæk-Møller, Sweco