Rent Vand Til Møgungerne

I en fælles kampagne opfordrer Danmarks to største vandforsyninger, Novafos og HOFOR sammen med Dit Grundvandssamarbejde, de private haveejere til at droppe sprøjtegiften.

Vi har hørt det før, endda mange gange, men der er grund til at gentage budskabet om at droppe sprøjtegiften i haven. De seneste år er der nemlig gentagne gange fundet rester af pesticider og andre miljø-fremmede stoffer i grundvandet landet over.

Vandets Dag den 22. marts er derfor en god anledning til at skrue låget godt fast på sprøjteflasken og i stedet finde lugejernet frem, når mælkebøtter og mos skal bekæmpes.

”Når tidslerne får et pift med sprøjteflasken, er der mange, der glemmer, at under haven ligger det grundvand, som bliver til vores drikkevand. Det, vi foretager os over jorden, risikerer at sive ned gennem sprækker og revner i jorden og forurene vores grundvand. Det er derfor, vi skal droppe sprøjtegiften,” siger Bo Lindhardt, vicedirektør og vandchef i Novafos.

For fremtidens skyld

Det vand, som kommer ud af vandhanen, henter vi op dybt nede fra undergrunden. Det tager som regel naturen 35–50 år at danne grundvandet – og nogle steder er grundvandet flere hundrede år gammelt.

”Når vi arbejder med at forebygge forurening af grundvandet, handler det altså om langsigtet planlægning, der sikrer, at dine børn, børnebørn og kommende generationer kan få drikkevand, der er baseret på rent, uforurenet grundvand. I HOFOR og Novafos gør vi sammen med vandsamarbejderne, hvad vi kan for at beskytte grundvandet, men det er nødvendigt, at alle hjælper til blandt andet ved at droppe pesticiderne,” siger sektionsleder hos HOFOR, Anne Scherfig.

Drikkevandet fra Novafos og HOFOR overholder myndighedernes krav, men begge selskaber har fundet rester af sprøjtegifte i deres vand-boringer. Nogle af dem har været forbudt i årtier, så forureningen går på tværs af generationer. Derfor har forsyningsselskabernes fælles kampagne ’Rent vand til møgungerne – drop sprøjtegiften i haven’, netop fokus på, at de nuværende generationer har indflydelse på de kommende generationers drikkevand.

Fakta

Fra den 15. marts 2021 kan man se kampagnen, ’Rent vand til møgungerne – drop sprøjtegiften i haven’, på TV 2 Lorry, Facebook og YouTube.
Kampagnen bakkes op af Birkerød Vandforsyning, Glostrup Forsyning, SK Forsyning, Tårnby Forsyning, KLAR Forsyning og Dit Grundvands-samarbejde, der dækker over lokale vandsamarbejder i det østlige Sjælland.
Novafos og HOFOR leverer tilsammen vand til ca. 1,3 mio. danskere i hovedstadsområdet og Nordsjælland.