Jes Clauson Kaas Får Buket
Adm. direktør John Buur Christiansen overrakte Inspirationsprisen til Jes Clauson-Kaas fra HOFOR. Foto: Helle Arensbak Hansen.

I år blev prisen uddelt til to ildsjæle, der har gjort en stor indsats for smitteopsporing.

Jes Clauson-Kaas fra HOFOR og Henrik M. Lemée fra Ishøj Kommune modtog begge Inspirations-prisen for deres ihærdige indsats med at gøre smittesporing via spildevand til et vigtigt værktøj i bekæmpelsen af COVID-19. Priserne blev overrakt på Dansk Vand Konference i Aarhus.

En ekstraordinær indsats i smittesporing via spildevand

Det er i dag kendt, at spildevand kan hjælpe med at afsløre smittetrykket af Covid-19. Det kan vi blandt andet takke de to pionerer Jes Clauson-Kaas og Henrik M. Lemée for.

Med kommunikation i øjenhøjde har Jes ført en utrættelig kamp for at overbevise forsyninger, offentligheden og myndigheder og politikere om betydningen af måling for SARS-CoV2 i spildevand. Han har været en vigtig drivkraft i at få opstillet fælles retningslinjer for den nationale overvågning, der nu er sat i værk. Ikke mindst understreger hans indsats spildevandsområdets betydning for folkesundheden.

Henrik har været en vigtig initiativtager til Ishøj Kommunes pionerarbejde med måling af SARS-CoV2 i spildevandet, endda helt ned på bygningskarréniveau. Kommunen og forsyningen har med stor succes kunne sætte ind dér, hvor smittetrykket var højt, og opfordre beboere til at lade sig teste. Henriks indsats har bragt Ishøj Kommune på landkortet som et forbillede for smittesporing gennem spildevandsovervågning.

Morten Fjerbæk fra dommerkomiteen overrakte prisen til Henrik Lemee.

Med Inspirationsprisen følger kr. 10.000 til begge modtagere.

Corona-hilsen.