BIOFOS.jpg
Spildevandet fra Danmarks største spildevandsvirksomhed, BIOFOS, indgår i et banebrydende forskningsprojekt, som kan give os værdifuld viden om, hvordan coronavirus spredes.

Spildevandet fra Danmarks største spildevandsvirksomhed, BIOFOS, indgår i et banebrydende forskningsprojekt, som kan give os værdifuld viden om, hvordan coronavirus spredes.

Siden coronavirus kom til Danmark som en ubuden gæst, er mange danske offentlig og private virksomheders fokus blevet ændret drastisk fra den ene dag til den anden; vi kæmper alle en kamp mod vores fælles fjende. Danmarks største spildevandsvirksomhed, BIOFOS tager del i kampen. Det viser sig nemlig til, at spildevand kan være en værdifuld kilde til information om spredningen af coronavirus. Derfor bidrager BIOFOS med spildevandsprøver til DTU Fødevareinstituttet, som undersøger dem som led i et stort forskningsprojekt. Det er almindeligt kendt at virus udskilles fra mennesker til spildevand via fæces. Derfor kan man også måle coronavirus i spildevandet.

”Vi understøtter naturligvis det vigtige forskningsprojekt fuldt ud og står til rådighed med de prøver, der er behov for”, fortæller Dines Thornberg udviklingschef i BIOFOS. 

Der er forventninger til, at viden fra forskningsprojektet kan vise, hvordan smittetrykket udvikler sig under coronaepidemien i takt med, at smitten aftager eller tiltager. Det er ikke tilfældigt, at prøverne tages på lige præcis BIOFOS’ renseanlæg. Når hele 1,2 millioner mennesker i hovedstadsområdet skyller ud i deres wc, ledes det ud til BIOFOS’ renseanlæg.

”BIOFOS’ tre rensningsanlæg er noget nær det ideelle sted i Danmark at etablere en overvågning. BIOFOS dækker en meget stor del af den danske befolkning og med deres størrelse og moderne anlæg har de allerede rutinemæssige procedurer for indsamling og test af spildevand igennem hele processen. Vi har samarbejdet med BIOFOS i næsten 5 år og der igennem fået stor viden omkring forekomst af antibiotikaresistens i hovedstadsområdet. Det er godt at se at samarbejdet også kan brugers til overvågning af alle andre patogener” udtaler Frank Aarestrup, professor, DTU Fødevareinstituttet.