DANVAs medlemmer markerer verdens vanddag den 22. marts med forskellige aktiviteter.
Vandværkerne i Aarhus Kommune kan konstatere, at der er fundet rester efter sprøjtegift i 40 procent af boringerne. Og bare 1 gram sprøjtegift kan forurene en families forbrug af drikkevand i 80 år. Derfor er vand-værkerne gået sammen om kampagnen ”Til kamp for det rene drikkevand. Drop sprøjtegift i haven”. Kampagnen består af en husstandsomdelt folder med et klistermærke, som alle, der støtter op om kampen, kan sætte på postkassen for at vise, at de holder deres haver sprøjtefri. Desuden bruges Facebook i kampagnen, og du kan se en film her. Læs mere i Aarhus Vands pressemeddelelse.
BIOFOS markerer FN’s verdensdag for vand ved at sætte fokus på vores fælles ansvar for, at vi kan nyde et godt vandmiljø. Derfor laver BIOFOS en info-video, der skal huske os på at sortere vores helt private affald, når vi er på toilettet. Filmen er på vej og bliver tilbudt alle sociale platforme med opfordring om at dele, dele og dele. Du kan allerede nu se et banner. KloakLab fejrer vandets dag med et bogmærke, som elever, der kommer på besøg, gratis kan få med hjem.
VandCenter Syd starter den 22. marts kampagnen ”Van(d)vittig april”. Formålet er at slå et slag for det gode postevand og samtidig skabe debat om vores (over)forbrug af flaskevand. Alene i Odense drikkes der årligt 4 millioner liter flaskevand, og der kan hentes mange fordele for både miljø og pengepung ved at skrue ned for det forbrug. Har du lyst til at bakke op om sagen – og tage 30 dage uden flaskevand? Så gå ind på vandvittigapril.dk
Vandmiljø Randers, Verdo og Randers Naturcenter er igen i år gået sammen om at markere FN’s internationale mærkedag, Vandets Dag. Det sker med en sjov og lærerig event, hvor elever fra 3. klasse inviteres til Vandløbet for at blive klogere på vandets kredsløb, vandforsyning og spildevandshåndtering. Læs mere her.
Fors inviterer lørdag 23. marts borgerne til at besøge vandtårnet i Holbæk. Fors har arrangeret en dag for hele familien med vandpumpe-forsøg for børnene og pølsevogn, hvor man kan stille sulten efter turen op i toppen af tårnet. Vandtårnet styrer trykket i forbrugernes vandhaner og virker som reserve. Vandtårnet rummer vand til nogle timers forbrug i Holbæk by. I dag bygges der ikke bygges vandtårne længere, for trykket på vandet klares med pumper på vandværkerne. Læs mere her.
Herning Vand markerer Vandets dag ved at invitere 40 børn og forældre til at smage på 400 år gammelt vand ved fem nye boringer ved Løvbakkerne. Der kan de smage vandet som det er, når det pumpes op nede fra undergrunden. Vandet ligger i 190 meters dybde og faldtd som regn for 400 år siden. Læs mere her.
Samn Forsyning tager udgangspunkt i FN’s mål for verdens vanddag ”Leave no one behind”. Alle på Jorden har ret til rent drikkevand, og i Danmark fortjener vores børn og børnebørn det samme rene og klare drikkevand, som vi har. Så pas på vores vand, lyder opfordringen fra vandselskabet. Læs mere her.
Horsens Kommune markerer også Vandets dag med en kampagne med en opfordring til at undgå sprøjtemidler i haver. Formålet med kampagnen er at passe på grundvandet og gøre opmærksom på, at vi alle har et ansvar for at sikre rent drikkevand. Find 5 nemme råd til en sprøjtefri have her.
Kalundborg Forsyning markerer Vandets dag med flere aktiviteter. Lørdag 23. marts inviteres til vandløb på 3, 5 eller 10 km, og der er åbent hus i vandtårnet på Møllebakken, og forsyningen uddeler gratis drikkedunke. Læs mere her. Desuden tager Kalundborg Forsyning rundt til 4. klasser i Kalundborg og fortæller om drikkevand, grundvandsbeskyttelse og spildevand - og at der ikke må smides ørepinde og vådservietter i toilettet. Læs mere her.
Og på Vandets dag trykker direktør Hans-Martin Friis Møller også på knappen til et anlæg, der kan fjerne medicinrester fra spildevandet. Læs mere her.
Samn Forsyning inviterer 22. marts borgerne til at besøge Rugballegård Vandværk, der er sikret mod luftbåren forurening. Vandet kunne sikres i tilfælde af en atomforurening, og der er et beskyttelsesrum på vandværket. Medarbejdere kunne bo på vandværket og koordinere vandforsyningen, hvis en 3. verdenskrig skulle bryde ud. I dag fremstår lokalet som et museum, som vises frem på dagen. Læs mere her.
Fredag den 22. marts inviterer Skanderborg Forsyning alle indenfor til Vandets Dag. Der er spændende oplæg fra to førende eksperter inden for drikkevand, Jens Baadsgaard Pedersen og Anders Bækgaard, og deltagerne kan få en rundvisning på centralrenseanlægget, høre om vandets vej fra boring til forbruger og om udnyttelse af spildevandet som ressource samt høre om verdensklasse vandteknologi. Læs mere her.
Energi Viborg Vand inviterer sammen med Viborg Kommunen borgerne til åbent hus på Sydværket. Der er aktiviteter for børn, pølsevogn, fremvisning af værktøj og information om grundvandsbeskyttelse. Læs mere her.
HOFOR bruger Vandets dag til at slå et slag for den giftfrie have og opfordrer borgerne til at undgå sprøjtegift. Pesticider er en udfordring, men borgerne kan trygt drikke vand fra hanen. Vandet i Københavns og Storkøbenhavns haner er noget af det mest gennemkontrollerede vand i Danmark. Den grundige kontrol er årsag til, at HOFOR sidste år fandt et nyt pesticid, DMS, i flere boringer, og indvindingen blev hurtigt omlagt. Læs mere i pressemeddelelse fra HOFOR her.
Region Hovedstaden inviterer til åbent hus på Rundforbivej 174 i Nærum og sætter fokus på regionens arbejde med at beskytte vores fælles drikkevand mod forurening. Der vil også være mulighed for at høre om regionens andre miljøopgaver og stille spørgsmål. Læs mere her.
I anledning af Vandets Dag 2019 inviterer Nyborg Forsyning til en hyggesnak og vandsmagning i en vandbar på torvet foran Kvickly fredag den 22. marts fra kl. 10.00 til 14.00. Forsyningen svarer på spørgsmål om drikkevandet i Nyborg, sprøjtefri haver og udnyttelse af regnvandet i egne regnbede. Læs mere her.
Vandværkerne i Aalborg Kommune samarbejder om at passe på grundvandet og kører kampagnen ”Mit vand”. De oplyser forbrugerne om, at vi bor oven på det vand, vi hver dag drikker - og derfor ansvarligt bør passe på det. De gør opmærksom på, at det, vi hælder ud i haven, stille og roligt siver ned gennem jordlag og ender i grundvandet. Meldingen til forbrugerne er: PAS PÅ DIT VAND, du bor oven på det!
Ingeniører uden Grænser m.fl. inviterer til et arrangement torsdag 21. marts i København. På baggrund af Verdensmål 6 om vand til alle stilles skarpt på, hvordan high-tech kan bruges til at forbedre livet for de millioner mennesker, der stadig savner adgang til rent drikkevand.
Læs mere her.
FN har i år valgt temaet ”Leaving no one behind”, der relaterer til FNs Verdensmål nr. 6: Rent vand og sanitet til alle inden 2030. På kampagnens hjemmeside www.worldwaterday.org kan du downloade plakater, faktaark og andet materiale.