Aktive skoleelever Kalundborg.jpg
Der var mange bud på, hvad vand kan bruges til, og interessen var stor.

4. A på Nyrupskolen i Kalundborg ved nu, at der skal passes på grundvandet, og at der ikke må smides ørepinde og vådservietter i toilettet plus alt andet - på nær papir, tis og lort. Klassen havde forleden besøg af Kalundborg Forsyning.

De 21 elever i 4A på Nyrupskolen i Kalundborg havde ingen problemer med at kende forskel på drikkevand fra vandhanen og købevand på flaske. Det friske vand fra hanen vandt stort, da eleverne forleden deltog i en blindsmagning, da Kalundborg Forsyning var på besøg på skolen.

Anne Sødal Aagren, kommunikationsansvarlig hos Kalundborg Forsyning, var sammen med en kollega på besøg i klassen for at lære eleverne om vand, og hvad vi bruger det til. De hørte især om grundvand, og om hvordan regnvand siver ned gennem forskellige jordlag.

”Det tager omkring 50 år, og det lugter lidt af prutter, når vi pumper det op”, forklarede Anne Sødal Aagren eleverne.

De havde mange bud på, hvad vand bruges til: drikke, vaske, ingen liv uden vand, det holder verden i gang, godt for planter og dyr, mad, haven. Flere af eleverne var også helt på det rene med, at de store industrier i Kalundborg som Novo Nordisk og NovoZymes bruger meget vand. De lærte desuden om iltning af vand, og hvordan der kommer tryk på det, så de hjemme har vand i hanen og bruseren. De syntes, det var helt cool, at den gamle ridderborg (vandtårn) på Møllebakken tidligere satte tryk på Forsyningens drikkevand.

Eleverne blev også opfordret til at passe på vandet. Anne Sødal Aagren opfordrede dem blandt andet til at give en hånd med, når der skulle fjernes ukrudt derhjemme. Sprøjtegift siver nemlig ned i grundvandet, og det skader vores vand, forklarede hun.

Som nævnt afslørede blindsmagningen, at eleverne har smag for Kalundborg-vandet, og de fik under besøget en goodiebag, som blandt andet indeholdt Forsyningens populære drikkedunk. Eleverne fik også forklaret, at det er meget billigere at drikke vand fra hanen end købevand.

”Altid bedst og billigst, og det er nøjagtigt det samme som købevandet, der måske bare er tappet et fancy sted i Frankrig, så brug jeres penge til noget andet”, lød det fra Anne Sødal Aagren.

Fat i mor

”Jeg skal hjem og have fat i mor, hun smider vådservietter i toilettet”, bemærkningen lød promte, da eleverne i 4 A på Nyrupskolen hørte, hvad der må smides i toilettet, og hvad der absolut ikke må ryge ud i kloak-systemet. Det handler blandt andet om ørepinde, bind, vådservietter og alt andet på nær tis, lort og papir. Eleverne var helt på det rene med, at ingenting forsvinder og bliver væk.

”Bvadr – hvor ulækkert lød det højlydt, da de blev præsenteret for et fotografi af en pumpe, hvor bind og ørepinde havde sat sig fast. Og ifølge Anne Sødal Aagren så koster det rigtig mange penge at reparere pumperne.

Vandets Dag

Vandets Dag er en officiel dag, hvor der verden over bliver sat fokus på VAND. Kalundborg Forsyningen besøger 4. klasserne for at gøre opmærksom på, hvor heldige vi er i Danmark, at vi hver dag har rent drikkevand af høj kvalitet lige ved hånden. Det er vigtig at italesætte de udfordringer vores grundvand står overfor. Grundvandet er kun til låns, og vi skal sikre os, at der også er rent vand til de kommende generationer.

Der var goodiebags til eleverne, da Kalundborg Forsyningen besøgte Nyrupskolen.