Ines vinder Grundfos prisen 2019.jpg
På Danish Water Forums 23. Water Research Conference på Københavns Universitet pegede en enstemmig jury på Inês Louisinha Breda som vinder af Grundfos prisen. Prisen blev overrakt af Bo Højris, der er Lead Water Technology Engineer i Grundfos Holding A/S.

Manganfjernelse er nok ikke noget de fleste tænker over – vi får vand fra hanen, og det er det. Men der ligger meget mere i det. Hvis vi ikke fjernede mangan ville vi opleve en høj grad sort vand, hvilket ville give misfarvning af håndvaske, toiletkummer, vasketøj m.m. og det ville nok heller ikke smage ret godt. Så manganfjernelse er vigtigt for den gode vandkvalitet vi har.

Inés har formået at bryde den traditionelle tænkning med behandling af grundvand. Gennem sine studier har hun vist, at man kan effektivisere manganfjernelsen og det kan i fremtiden få betydning for hvordan vi dimensionerer og konstruerer filtrene på vandværkerne. Måske vil det kunne reducere omkostninger til etablering af vandbehandlingsanlæg og komme andre lande til gode, lande som ikke har råd til den samme gode vandkvalitet som vi har i Danmark. Hendes forskning og store engagement i vandbranchen er årsagen til at hun vandt den fornemme pris.

Inês vandt æren og 10.000 kr. for hendes forskning og præsentation om fjernelse af mangan i 10 danske fuldskala vandværker. Hun blev valgt af en enstemmig jury og prisen blev overrakt af Bo Højris, der er Lead Water Technology Engineer i Grundfos Holding A/S.