Deltagere-lytter-årsmøde-2019.jpg (1)

Der var god stemning blandt de over 500 deltagere til DANVAs årsmøde den 23.-24. maj.

Deltagerne blev klogere på klima, verdensmål, BNBO, digitalisering og europæisk samarbejde. Og der var god mulighed for networking blandt de 45 træfpunkter i skønne omgivelser i Musikhuset.

DANVA har det seneste år opnået de største sejre i foreningens historie: skattesagen og sprøjteforbud i BNBO. Formand Lars Therkildsen understregede, at resultaterne er opnået ved at pulje penge, viden og kræfter og opretholde et stærkt pres overfor politikere og embedsmænd. Der er over en milliard skattekroner på vej tilbage til vandselskaberne. Læs mere i bestyrelsens beretning her.

Mads Steffensen præsenterede en række dilemmaer om boringsnære beskyttelsesområder. Deltagerne i BNBO-debatten var Erling Friis Poulsen fra KL, Susan Münster fra Danske Vandværker, Niels Peter Nørring fra Landbrug & Fødevarer og Carl-Emil Larsen, DANVA. Samarbejde og dialog er vejen frem.

Professor emeritus Gustaf Olsson fra Lunds Universitet talte om sol, vand og smarte vandsystemer. Han har bl.a. skrevet en bog om, hvordan solceller kan sikre vand til mennesker, der bor i områder uden elforsyning.

Flemming Besenbacher, der bl.a. er bestyrelsesformand i Aarhus Vand, er meget optaget af verdensmålene for bæredygtig udvikling og cirkulær økonomi. Han understregede, at vi er nødt til at afskaffe begrebet affald og at se alt som ressourcer, der skal være i kredsløb. Hvis alle havde det samme ressourceforbrug som os danskere, ville der være brug for fire jordkloder!

I debatten ”Smartere, bedre og billigere” var der fokus på udfordringer i vandsektoren. Det blev drøftet af Claus Homann fra Aarhus Vand, Søren Hvilshøj fra Rambøll, Gustaf Olsson fra Lunds Universitet og Jan-Michael Blum fra EnviDan. Rekruttering og digitalisering er vigtige indsatsområder.

Hilde Tonne fra Rambøll holdt oplæg om innovation, digitalisering og lederskab. Hun roste den danske vandvision, hvor innovation sker gennem partnerskaber.

Steen Gade, der har siddet 27 år i Folketinget for SF og været direktør for Miljøstyrelsen, var i starten modstander af EU, men tog i 1998 initiativ til at stifte foreningen Nyt Europa, fordi europæisk samarbejde er altafgørende for at løse de store udfordringer bl.a. med klima og miljø. Steen Gade var formand for Nyt Europa indtil på DANVAs årsmøde, hvor han gav posten videre til Lone Loklindt.

Sessioner i flere spor

DANVA har stiftet et netværk for unge politikere, og på årsmødet var der en engageret debat mellem Lea Lindberg Carstensen fra DSU, Nadia Gullestrup fra Radikal Ungdom og Martin Voergaard fra Venstres Ungdom.

Desuden var der sessioner om økologi som redskab til at beskytte grundvandet, et møde for forbrugerrepræsentanter og en session om Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram. Sidste år blev der uddelt 7,7 mio. kr. til 7 projekter, som fik tilsagn i 2018. Alle 7 projekter blev på sessionen VUDP Speedindlæg kort præsenteret af projektlederne. Der kom cirka 40 for at høre nærmere om uddelingerne, og der var lejlighed til at tale med projektlederne efter indlæggene. Læs om alle VUDP uddelingerne her.

Vandsektoren på det store lærred

Film og små videoer fra en række vandselskaber blev vist bl.a. en film fra TREFOR Vand, hvor Ole Silkjær møder Ida Auken til en prøvesmagning og en snak om vand. Se filmen her.

Luft under vingerne

Fredagen startede med opvarmning og morgensang under ledelse af Louise Støjberg.

Snak og inspiration på træfpunkterne.

Læs mere

Find præsentationer fra årsmødet her.