Gulddreng-i-vand-kampagne.jpg

Kampagne skal sikre rent grundvand til kommende generationer.

I forbindelse med Økologisk Høstmarked sidste weekend blev der lanceret en ny musikvideo med Gulddreng alias Malte Ebert, som nu kæmper i en god sags tjeneste og opfordrer til at købe økologisk for at beskytte grundvandet.

Økologisk Landsforening samarbejder med Gulddreng for at nå ud til nye målgrupper med budskabet om at sikre rent grundvand til kommende generationer, og hvordan vi med vores indkøb kan være med til at skåne grundvandet for mødet med pesticider. Det var temaet på dette års Økologisk Høstmarked. Og det er der en grund til:

De pesticidrester, vi finder i grundvandet i dag, har ofte været undervejs gennem jordlagene i en årrække, og ifølge Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, betaler vi nu prisen for den forurening, der ligger år tilbage.

”Mange af de pesticider, der tidligere blev brugt i stor stil, er nu heldigvis blevet forbudte at anvende. Selv om der bliver forsket i pesticidernes påvirkning, har eksperterne kun en begrænset viden om nutidens pesticiders skadelige virkning på mennesker og miljø. Så i stedet for at satse på, at pesticiderne ikke har en skadelig effekt, så vil man i den økologiske produktion hellere være på den sikre side ved ikke at anvende dem”, siger Per Kølster og tilføjer:

”I de seneste år er der konstateret pesticider i mere og mere grundvand, og mange vandboringer er derfor lukket. Vi vil gerne gøre opmærksom på, at økologi er med til at skåne grundvandet for mødet med pesticider.”

HOFOR og Bornholms Forsyning samarbejdede med Økologisk Lands-forening og deltog på høstmarkedet.

Stop nu

I musikvideoen ”Stop nu” har Gulddreng en lidt skæv vinkel, fordi han opfordrer til at passe på vandet ved at drikke noget andet, så vi ikke løber tør. Det er der nu ingen fare for i Danmark.
Se musikvideoen her. 
Se interview med Malte Ebert her.

FAKTA om drikkevandsboringer og pesticider

I de seneste årtier er antallet af drikkevandsboringer der lukkes pga. forurening vokset. En undersøgelse fra marts 2019 af over 2700 vandboringer viser, at fire ud af ti boringer er forurenet med pesticider eller nedbrydningsprodukter fra pesticider. I over hver tiende boring blev der fundet pesticider over de tilladte grænseværdier. Undersøgelsen er gennemført af GEUS.

FAKTA om Økologisk Høstmarked

Økologisk Høstmarked blev afholdt den 31. august og 1. september 2019 på gårde i hele landet og er en fælles årlig begivenhed, som arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med værter over hele landet. Høstmarkedet går mere end 25 år tilbage og har udviklet sig til en landsdækkende begivenhed, som over 80 gårde fordelt over hele landet i år deltog i.

Læs mere

Læs nyhed på Økologisk Landsforenings hjemmeside

Gulddreng vil gå gennem ild og vand for vand.