Dines med præmie AquaGlobe_Kasper_Hornbaek-89.jpg
Dines Barsøe fik overrakt prisen af Michael Ramlau Hansen fra AVK.

Projekt om on-line måling af vandkvalitet vandt pris ved åbning af AquaGlobe den 2. marts.

Innovation kræver, at der tænkes nye tanker, og at problemer ses fra nye vinkler. Skanderborg Forsyning og Kamstrup har sammen med firmaet Green Tech Challenge og andre partnere udfordret fire start-up virksomheder til at udvikle nye løsninger til vandbranchen. Vinderen blev kåret ved ”Grand Opening” af AquaGlobe Water Solutions Center i Skanderborg.

Vinderen i Water Tech Disruption konkurrencen blev firmaet We-teco i samarbejde med IPM, der er et spin-out firma fra DTU. Nu kan Dines Barsøe og hans team se frem til et fortsat udviklingsforløb i samarbejde med Green Tech Challenge med sparring til videreudvikling og konkretisering af projektet. I forvejen sælger We-teco trådløs kommunikation af målerdata fra sensorer bl.a. data om nedbør og ledningsevne mv.  

De 130 inviterede deltagere lyttede til oplæg fra både keynote speakers og medvirkende i de fire Water Tech Disruption projekter.

De fire projekter handlede om:

 • On-line måling af vandkvalitet i realtid (fx pesticider) i drikkevand og ledningsnet og abonnement på data (We-teco og IPM)
 • Måling af vandforbrug med DripView (Aqubic)
 • Fremtidens vandværk (Sansox)
 • Slamafvanding – ny mekanisk filtermetode (Dacofi)


Alle fire projekter har potentiale til at gøre en forskel for vandbranchen og løse vandproblemer ude i verden.

Dommerne i konkurrencen var:

 • Carl-Emil Larsen, DANVA
 • Kenth Hvid Nielsen, Grundfos
 • Karin Klitgaard, DI
 • Morten Sæderup, AVK
 • Per Trøjbo, Kamstrup
 • Kurt Godsk, Frontmatec
 • Jens F. Bastrup, Skanderborg Forsyning / AquaGlobe

En glad direktør Jens Bastrup fra Skanderborg Forsyning understregede, at innovation og effektivitet spiller sammen. Han gav ordet videre til de inviterede keynote speakers: direktør Mads Nipper, Grundfos, direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri og professor Philip Schrøder, Aarhus Universitet og medlem af Disruptionsrådet.

Mads Nipper var begejstret over, at AquaGlobe i Skanderborg har potentiale til at blive et af de vigtigste steder i verden og medvirke til at opfylde FN’s verdensmål – ikke mindst mål 6 om vand og sanitet til alle på Jorden. Grundfos som virksomhed er også stærkt engageret i implementering af SDG-erne.

Karsten Dybvad var begejstret for den teknologiske udvikling inden for vand og samarbejdet om Vandvisionen om øget eksport og job-skabelse. Dansk Industri samarbejder med DANVA, Dansk Miljøteknologi og Miljø- og Fødevareministeriet om Vandvisionen.

”Vi bidrager til at gøre verden til et bedre sted at være samtidig med, at vi gør det til en god forretning, ” sagde Karsten Dybvad og fortalte en historie fra lokalområdet:

"For 60 år siden blev spildevandet bare lukket ud i søerne, og Sorte Sø var en stinkende kloak, men nu er søen renset op og har fået et nyt navn, og borgerne kan nu glæde sig over Svanesøen her i Skanderborg."

Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde sad på forreste række ved indvielsen af Danmarks nye center for innovation af vandteknologi centralt beliggende i Water Valley i Østjylland.

Der var god tid til networking både før og efter talerne.
Frederik van Deurs, co-founder af Green Tech Challenge, synes det er rigtig sjovt at medvirke til at finde løsninger på verdens problemer.
En af dagens overraskelser var optræden af Aarhus Parkour, der i bogstavelig forstand kan se alting fra nye vinkler.
Philip Schrøder understregede, at man også kan tjene penge på dårlige ideer og nævnte salg af vand på flaske som eksempel.
Logoet for AquaGlobe symboliserer vandmolekylet H20.
Projektleder Bengt Fromholt-Iversen viser en visualisering af, hvordan udearealerne kan komme til at se ud ved AquaGlobe. (Foto: Birgitte Skjøtt).

Læs mere

Læs pressemeddelelse fra Skanderborg Forsyning her. 
Læs om AquaGlobe. 
Læs om We-teco.
Læs om Green Tech Challenge.