DANVAs direktør Carl-Emil Larsen ved alt om vand. Grundvand, spildevand og fiskevand. 24. august bliver han 60 år og kan se tilbage på et arbejdsliv fyldt med vand.

”Det kan jeg ikke!”
Carl-Emil Larsen var helt klar i mælet, da telefonen ringede. Nej, han ville ikke afbryde sin skiferie i Norge for at tage til jobsamtale hos DANVA.
Foreningen måtte pænt vente, til skiløberen kom hjem. Historien har vist, at han var værd at vente på.
Efter 13 år i direktørstolen er ingen i tvivl om, at Carl-Emil Larsen var og er den helt rette mand. Vidende, troværdig, tillidsvækkende og altid velforberedt er blot nogle få af de ord, der hæftes på fødselaren.
Han nyder stor anseelse, både som chef for DANVAs medarbejdere i Vandhuset og blandt medlemmer og politikere, ligesom han også internationalt er anerkendt som en professionel og dygtig spiller inden for vandsektoren.

Græsk eller lægelatin

Carl Emil-Larsen er vokset op i Esbjerg, tæt på havnen, hvor han og kammeraterne drønede rundt på deres 3-gears Puch.
Efter studentereksamen i 1978 søgte han ind på medicinstudiet på Aarhus Universitet.

”Heldigvis var jeg ikke klog nok, så jeg fik tilbudt slavisk filologi eller geologi,” smiler den lattermilde direktør.

Valget mellem montenegrinsk og grundfjeld var let. Carl-Emil Larsen tog til Aarhus, flyttede ind i kollektivet ”Natpotten” og begyndte at læse geologi.
”Jeg fandt ud af, at det var skidespændende,” siger han bramfrit.

Under studiet tog han til Norge for at arbejde med sit speciale, men da han efter tre år med geofysiske undersøgelser for Nopec ikke havde fået skrevet et komma, besluttede han at vende hjem.
Han fik specialet i hus og tog som nybagt cand.scient. job i Viborg Amt og senere i Århus Amt.

”Det offentlige var slet ikke mig. Det gik for langsomt,” siger han tørt, men skynder sig at tilføje: ”Det har ændret sig meget.”

I stedet blev Carl-Emil Larsen ansat som rådgiver; først hos Rambøll & Hannemann, siden hos Kampsax og senest hos Carl Bro, hvor han blev divisionsdirektør for Miljø, Vand og Energi, før han kom til DANVA.

Flyvende start

Carl-Emil Larsen var dog tæt på at ryge ud, inden han var begyndt. I sit første interview til DANSKVAND havde den skiglade direktør luftet tanken om, at DANVA skulle arrangere en skitur for hele branchen.
”Jeg var ved at blive fyret. Folk ringede og klagede. Man måtte ikke bruge forbrugernes penge. Nej da, for mig var det en selvfølge, at folk selv skulle betale. Men man var åbenbart vant til noget andet,” siger fødselaren med et skævt smil.

Som direktør i Carl Bro havde Carl-Emil Larsen oplevet store forandringer, en disciplin vandsektoren skulle til at lære.
Branchen stod over for et både kulturelt og forretningsmæssigt skift, da den gik fra offentlig forvaltning til selvstændighed.

”Jeg var varm fortaler for selvstændige virksomheder med egne bundlinjer. De kiggede på mig, som om jeg var faldet ned fra månen. Nogle modarbejdede, nogle sad med korslagte arme, men i dag spiller branchen positivt med.”

Nye opgaver

Carl-Emil Larsen lægger vægt på dialog, kommunikation, innovation og samarbejde i en tid, hvor klimaforandringer, beskyttelse af grundvand og politiske krav udfordrer branchen.
Blandt andet uddeler DANVA sammen med Realdania en klimapris til projekter, der forener teknik og rekreative formål for at tilpasse sig skybrud og oversvømmelser.
”Klimaændringer og skybrud har været en gave til branchen. Det er en spændende arbejdsopgave, hvor man skal tænke helt nye kompetencer ind.”
DANVA var blandt de første, der kunne se klima-udfordringerne.

”Vi deltog i en verdenskonference. Det var en øjenåbner, men der var ingen, der lyttede i Danmark.”

Efter et kraftigt regnskyl og oversvømmelser i København, var der pludselig lydhørhed.
”Det var godt, at det var København og Nordsjælland, der blev ramt,” konstaterer Carl-Emil Larsen tørt.

Svirp til politikere

DANVA har også været en god støtte for vandvirksomhederne, hvor der i de seneste årtier har været et stort politisk fokus, blandt andet med krav om effektiviseringer.
”Branchen har effektiviseret mere, end der er krævet. Her har medlemsvirksomheder og DANVA gjort et godt stykke arbejde, siger direktøren, der hæver stemmen en anelse, når han fortsætter:

”Politikerne kan ikke blive ved med at kræve, at der skæres et vist antal procent hvert år. Man skulle nødig nå dertil, hvor man kun kan have åbent for vandet 12 timer i døgnet,” siger Carl-Emil Larsen, der er kendt for at have stor gennemslagskraft og kende alle detaljer uden at miste overblikket.

”Som salgsdirektør har jeg været vant til at sælge, og hvis jeg skal snakke nogen efter munden for at få mit budskab igennem, gør jeg det. Det er sjovt,” klukker Carl-Emil Larsen.

På arbejde i Europa

Direktøren er også anerkendt internationalt. Selv stive tyskere og formelle franskmænd falder for hans direkte og uformelle facon. Han er tidligere præsident og nuværende vicepræsident i EurEau, de europæiske vandforeningers organisation.

”80 procent af lovgivningen bliver lavet i Bruxelles, så man får størst indflydelse ved at være der,” siger Carl-Emil Larsen, der med et glimt i øjet fortæller, at han egentlig var valgt som præsident for to år, men lavede en Berlusconi.

”Jeg fik ændret vedtægterne, så jeg kom til at sidde i fire år.”

Han blev efterfulgt af en franskmand, der oprettede en vicepræsidentpost specielt til den danske direktør.

Fritid

Carl-Emil Larsen er kendt som et energibundt, der kan arbejde på alle tider af døgnet og på alle ugedage. Men han holder også fri. Helst sammen med familien, hustruen Annie og de to voksne børn, Kristian og Karoline, i sommerhuset på Fanø, hvor han slapper af ved at male brædder, sætte hegn op og rode i haven.
Om vinteren står den på ski i Alperne, mens det i de senere år har knebet med at få tid til at fange havørreder ved Helgenæs eller cykle op ad Col du Tourmalet.
Fodbolden dyrkes nu foran fjernsynet, hvor han følger AGF og det nyoprykkede superligahold fra barndomsbyen.

Det er ikke alt i Carl-Emil Larsens liv, der handler om vand.
Selv om han på et årsmøde i DANVA hævdede, at han kunne gøre vand til vin, har han god hjælp af italienske vinbønder, når han vælger vinene til arrangementer i DANVA.

”Jeg kan godt lide rødvin, italiensk rødvin,” siger fødselaren, der af og til går til vinsmagning.
”Men her må man begrænse sig, så de franske vine spytter jeg ud,” siger han lunt.

Blå bog - Carl-Emil Larsen

 • Student Esbjerg Statsskole 1978.
 • Researcher ved det norske geofysikfirma Nopec.
 • Cand.scient. geofysik Aarhus Universitet 1986.
 • Ansat som geofysiker i grundvandsafdelinger i Viborg Amt og Århus Amt.
 • Rådgiver hos Rambøll & Hannemann.
 • Rådgiver hos Kampsax.
 • Divisionsdirektør Miljø, Vand og Energi Carl Bro a/s.
 • Siden 2005 adm. direktør i DANVA.
 • Formand for Vandsektorens Teknologiudviklingsfond under Miljøministeriet.
 • Bestyrelsesmedlem i GEUS, Nationale geologiske undersøgelser for Grønland og Danmark.
 • Præsident for den europæiske sammenslutning af vandselskaber EurEau 2011-2015.
 • Nuværende vicepræsent i EurEau.

Reception 23. august

I anledning af Carl-Emil Larsens 60 års fødselsdag inviteres DANVAs medlemmer og samarbejdspartnere til reception torsdag den 23. august kl. 13.00-16.00 hos HOFOR, Ørestads Boulevard 35, 2300 København S. Tilmelding til Edyta Christiansen, ec@danva.dk senest den 15. august.

”Carl-Emil går i folk med træsko på. Der bliver lyttet til ham på Borgen, og samtidig har han internationalt udsyn." Lars Therkildsen, formand i DANVA.