Peter taler i megafon IMG_3424.jpg

300 elever fra 3. klasse havde en inspirerende Vandets dag på Naturcentret ved Gudenåen.

”Det er anden gang, vi arrangerer Vandløbet, og vi har dobbelt så mange elever med i år, og der var mange flere, der gerne ville have deltaget. Vi har i samråd med lærerne fundet ud af, at 3. klasse er den bedste årgang at invitere. De er nysgerrige og har den helt rigtige alder, og så kan de opdrage forældrene, når de kommer hjem,” fortæller vandforsyningschef Peter Nordahn fra VERDO og fortsætter:
”Eleverne skal have en bevidsthed om, hvor vigtigt det er passe på drikkevandet”.

Peter Nordahn bemandede en post om ikke at bruge sprøjtegift i haven, og eleverne fik til opgave at lave slogans om gift. De foreslog fx ”Gi’ naturen et pift – la’ vær’ og brug gift” eller ”Ingen gift i haven og ingen gift i maven”.

”Vi vil gerne inddrage og involvere eleverne og mobilisere dem til at påvirke forældrene i en miljørigtig retning,” understreger Peter Nordahn og oplyser, at VERDO deltager i DN’s kampagne om Giftfri haver.

Vandets Dag arrangementet den 22. marts var arrangeret af VERDO og Vandmiljø Randers i samarbejde med Røde Kors, Museum Østjylland og selvfølgelig medarbejdere på Naturcentret. Der var i alt 14 poster – flest udendørs men også et par indendørs.

Drik vand fra Gudenåen

En medarbejder fra VERDO bemandede posten ved Gudenåen, hvor åvand blev filtreret gennem et Lifestraw og serveret for eleverne. Nogle turde næsten ikke smage på det, men andre ville gerne have et glas mere.

Indendørs i varmen så eleverne en film om renseanlæg (fra Vandetsvej.dk) og lærte, hvor stor skade det kan gøre, hvis man smider en vatpind i toilettet.
”Toilettet må kun bruges til tis, lort og toiletpapir,” understregede en medarbejder fra Vandmiljø Randers. Der må kun komme 3 ting i toilettet!

Eleverne blev udstyret med net og fangede ting, små levende organismer og planter i den lille sø. Fangsten blev senere nærstuderet i mikroskop.

Eleverne var overraskede over at få at vide, at kroppen består af 2/3 vand, og at kun 3 % af Jordens vand er ferskvand. De troede også, at vand er meget dyrere, end det er. Det er faktisk meget billigt. Og nu ved de også, at vand fra hanen er både billigere og bedre end vand på flaske.

Eleverne fik også til opgave at lave tegninger om vand.

Eleverne fik bevidsthed om, hvor priviligerede de er. I Danmark kan vi bare åbne for hanen og få rent drikkevand og gå i brusebad. Situationen ser meget anderledes ud andre steder i verden, hvor vand er en knap ressource og hygiejnen er for dårlig og resulterer i sygdomme. Det er FN’s vanddag med til at sætte fokus på – og rette op på. Læs mere på worldwaterday.org

Vandsmagning var selvfølgelig en af posterne.