Havnebad2.jpg
Det er unikt, at en storby som København har så rent vand, at man kan bade uden risiko for at blive syg.

Der findes næsten ikke noget bedre end en kold dukkert med de temperaturer vi oplever i disse dage - også midt i byen. Fra 1. juni er alle Københavns havnebade endeligt åbne for sæsonen. Men ved du egentligt, hvordan Københavns havn er blevet så ren, at du kan bade i den?

Måske er du en af dem, der allerede i år har dyppet krop og tæer i det rene vand i Københavns Havn med de temperaturer maj har budt på. De mange svømmeglade byboere i vores hovedstad er i hvert fald glade for havnens rene vand. På en varm og solrig dag plejer byens havnebade, badezoner og bynære strande at være tæt pakket med borgere fra tidlig morgen til sen aften.

Engang var det møgbeskidt

Det er unikt, at en storby som København har så rent vand, at man kan bade uden risiko for at blive syg. Men hvordan går det til, at en tidligere industrihavn helt uden brug af kemiske stoffer kan holdes så ren?

Frem til midten af 1990'erne var havnevandet stærkt forurenet. Knap 100 kloakudløb, oliespild og industriaffald var hovedårsagen til, at vandet var så beskidt, at det var forbudt at bade og fiske i det. Hver gang det regnede kraftigt, og der kom tryk på byens kloakker, løb blandingen af kloak- og regnvand lige ud i havnen. Vandet var sundhedsfarligt.

Men så tog HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, i samarbejde med Københavns Kommune de første skridt til at gøre hovedrent i havnen.

Hovedrent i havnen

Det er dog hverken Ajax eller klor, der har renset havnen. Men derimod en række store underjordiske bassiner, hvor regn- og kloakvandet ledes hen, når kloakkerne er ved at være fyldt op. Her venter det beskidte vand til der igen er plads i kloakken, og det kan komme videre ud til rensningsanlægget.

HOFOR, der har ansvaret for byens kloaksystem, har bygget i alt 13 bassiner, der holder havnen ren. Du har højst sandsynligt gået oven på et af dem uden at vide det. Under caféerne på Kvæsthusbroen, lige ved Skuespilhuset, ligger et. For enden af Dampfærgevej på Østerbro ligger et andet. Ved Amager Strandpark et tredje. Og sågar under den befolkede Højbro Plads.

Det største bassin kaldes Colosseum og har en volumen på 30.000 m3, svarende til 12 olympiske badebassiner.

Hold øje med det røde flag

Et effektivt elektronisk advarselssystem måler hver dag vandkvaliteten i havnen, og Københavns Kommune lukker havnebadene, hvis der er uønskede bakterier i vandet. Det kan nemlig ske, at kloakvand må lukkes ud, hvis byen rammes af de helt store skybrud. Så er der nemlig ikke engang plads i de 12 underjordiske forsinkelses-bassiner.

Det sker kun, når alle bassinerne er fulde, og det vil derfor ikke være det mest beskidte vand, der ryger i havnen. Hvis det røde flag er hejst, så betyder det, at man ikke må bade. Så hold øje med det og vent til badestedet igen hejser det grønne flag.

Fakta

Her ligger Københavns nuværende havnebade, badezoner og strande:

Havnebade

  • Havnebadene er afgrænsede badeanlæg med livredderopsyn i visse tidsrum og fx. udspringstårne og børnebassiner. Find dem her:
  • Havnebadet ved Fisketorvet, Kalvebod Brygge 55, 1560 København V
  • Havnebadet, Islands Brygge, Islands Brygge 14, 2300 København S
  • Havnebadet ved Sluseholmen, Ben Websters Vej 69, 2450 København SV

Badezoner

Et afgrænset område i havnen, hvor det er tilladt at bade på eget ansvar og uden livredderopsyn. De fleste er åbne hele året. Nogle dog kun i sommerperioden. Find dem fx. her:

  • Badezone Halfdansgade, Halfdansgade 1, 2300 København S
  • Badezone Halvandet, Refshalevej 325, 1432 København K
  • Badezone Sandkaj, Sandkaj (ved nr. 27), 2150 Nordhavn
  • Badezone Havnevigen, Viggo Kampmanns Plads, 2300 Kbh S

Badezone Søndre Refshalebassin, Refshalevej 151, 1432 Kbh K. Forventet åbning: Juli 2018

Bynære strande

Strande med sand tæt på København. Find dem her:

  • Amager Strandpark
  • Svanemøllestranden