EU flag og EU bygning Bruxelles COLOURBOX4563101.jpg

Et nyt ændringsforslag til EU’s drikkevandsdirektiv foreslår blandt andet at sætte ind over for vandtab i medlemslandene. Initiativet kaster fornemt lys på de danske vandselskaber.

De seneste år har DANVA gennem den europæiske vandforening EurEau haft fokus på at få en skærpet ressourceforvaltning ind som en indsats i EU. Arbejdet har nu båret frugt i et udspil fra Europa-Kommissionen, der har fremlagt en række ændringsforslag til EU’s drikkevandsdirektiv. En af indsatserne i forslaget er at indføre mål for registrering af vandværkernes vandtab.

Hidtil har EU’s drikkevandsdirektiv udelukkende haft fokus på kvaliteten af drikkevandet. Men i takt med at drikkevand bliver en stadig mere kostbar ressource både i EU og i resten af verden, er et af virkemidlerne at sætte ind over for vandtab, mener DANVA.

Den danske vandbranche har mange års tradition for at passe på vores fælles vandressource, og med et vandtab på blot 7,6 procent er Danmark blandt de førende i verden på området. Til sammenligning er vandtabet på langt over 30 procent i mange andre lande i EU.

Stort eksportpotentiale

De mange års fokus på at reducere vandtab betyder, at vandselskaber, danske virksomheder og rådgivere med tilknytning til vandsektoren har opbygget en stor ekspertise på området. Såfremt EU’s drikkevandsdirektiv bliver skærpet som planlagt i de kommende forhandlinger, vil det skabe endnu større muligheder for rådgivere og producenter at øge eksporten af dansk knowhow og teknologiske løsninger indenfor vandtab.

Kommissionens udspil til at revidere EU’s drikkevandslovgivning er bl.a. affødt af kampagnen Right2Water, der i 2014 lykkedes med at indsamle 1,8 millioner underskrifter for at få EU til at anerkende vand og sanitet som en menneskeret. EurEau offentliggjorde efterfølgende politik- og baggrundspapirer for at imødegå det politiske pres på europæisk niveau, som Right2Water-kampagnen medførte. Det er første gang, at et borgerinitiativ har ført til et konkret lovforslag i EU. At det så ovenikøbet omhandler vand, gør kun sagen endnu bedre, mener DANVA. 

P1 Orientering den 3. februar 2018

Hør indslag i P1 Orientering den 3. februar 2018, hvor DANVAs kommunikationschef Karsten Bjørno fortæller om betydningen af det nye EU-udspil:

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-weekend-2018-02-03#!00:00:00