Juleforberedelser.jpg

Fedt er gift for din kloak. Det skaber propper, så spildevandet ikke kan løbe væk. Derfor skal du aldrig hælde fedt eller olie i køkkenvasken. HOFOR, som vedligeholder kloakkerne i hovedstadsområdet, råder borgerne til at hælde fedtet fra juleanden, gåsen eller flæskestegen i en skål i stedet for at hælde det i afløbet. Vil man ikke gemme fedtet, kan det fx hældes i en tom mælkekarton og smides i skraldespanden. ...Så husk, at fedt og olie hverken må komme i afløbet eller toilettet!

Fedt i afløbet kan give store problemer for kloakken. Især i julen, hvor mange af os spiser and, gås og flæskesteg, der indeholder meget fedt. Hvis fedtet ender i kloakker og pumpestationer, skal HOFOR bruge ekstra tid og penge på at spule kloakker og rense pumpestationerne. Det er dyrt, og det er dig som forbruger, der kommer til at betale. Fedt kan ligeledes skabe propper i dine egne rør og afløb og give ærgerlige udgifter til rensning.

Duften af fedt tiltrækker også rotter, hvilket kan give yderligere problemer.

Hæld derfor aldrig fedtet direkte i køkkenvasken. Fedtet vil nemlig, når det nedkøles, størkne og sætte sig som fedtaflejringer på den indvendige side af kloakrøret, hvor andet affald klistres fast - det danner propper og rørerne tilstoppes. Hæld istedet fedtet i en skål, mælkekarton eller tæt plastikpose og bortskaf det med dagrenovationen. Du kan selvfølgelig også bruge det på rugbrødet.

Skån kloakken: Hæld ikke fedt fra and, gås og gris i afløbet

Du kan holde dine kloakrør rene, forebygge dårlig lugt og propper ved jævnligt at hælde kogende vand (gerne tilsat lidt opvaskemiddel) i afløbet. Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin - men billigere og meget bedre for miljøet.