Et fælles forsyningstelt på Folkemødet 2017 er det seneste skridt i retning af et tættere samarbejde mellem de tre forsyningsorganisationer DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme.

”Folkemødet er et unikt sted at få vores budskaber ud til både politikere og borgere på. Den chance bliver større og mere massiv, når vi samarbejder,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme sætter fælles fokus på samfundsnytten ved en offentligt og forbrugerejet forsyningssektor. Blandt deltagerne i forsyningsteltet er Bonderøven kendt fra DR1 og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt.

DANVA gør igen vandet synligt på Folkemødet og samarbejder med medlemmerne fra Fors, BIOFOS og Bornholms Forsyning om vandevents. I de vandrelaterede arrangementer er både undervisning målrettet folkeskoleelever, politiske debatter og events rettet mod forsyningskunder på programmet.

Folkemødet 2017 foregår i uge 24 fra torsdag 15. juni til søndag 18. juni. Placeringen af Forsyningernes Telt er Nordlandspladsen, B13, og det vil være bemandet fra torsdag kl. 13.00 til søndag kl. 14.00.

Program

Få overblik over DANVAs arrangementer i teltet:

Fredag 16. juni

Kom og mød Vandetsvej.dk og 6. kl. fra Kongeskærskolen

Vandetsvej.dk er landets mest omfattende hjemmeside, der fortæller om en af de samfundsmæssigt vigtigste ressourcer på jorden, nemlig vand. Vandetsvej.dk binder skolerne sammen med landets forsyninger i en oplevelse fra AAADR til AHA! Mød 6. klasse fra Kongeskærskolen i Allinge og oplev hvordan danske forsyninger bidrager med formidling til Åben Skole om vand, klima, ressourcer og bæredygtighed når de inviteres på besøg. BIOFOS besøgstjeneste KloakLab laver formidling og forsøg med eleverne og binder det digitale læringsunivers sammen med lugt, syn og sanser. Vandetsvej.dk kan kvit og frit bruges i undervisningen.

Deltagere: Kristian Mandrup Pedersen, Informationsmedarbejder, BIOFOS. Jens Kjær Christensen, Informationsmedarbejder, BIOFOS.

Tid: 09.00-09.45

Arrangør: DANVA i samarbejde med BIOFOS.

Spildevandsslam fra lort til lagkage?

Når vi skyller ud i toilettet havner spildevandet i sidste ende på landbrugsjord, fordi slammet indeholder næringsstoffer til fødevareproduktion. Men vores slam indeholder også problematiske stoffer såsom tungmetaller og mikroplast, som vi ikke ønsker på markerne. Hvad indeholder dit spildevand af lort og lagkage – og hvordan finder vi i fællesskab nye løsninger til at udnytte det gode og skille os af med det problematiske? DANVA og forsyningsselskaberne inviterer relevante samarbejdspartnere til idésession om nye løsninger for slambehandling.

Deltagere: Kirsten Brosbøl (S), Lars Therkildsen, formand DANVA, John Buur Christiansen, dir BIOFOS,  Sune Aagot Sckerl, områdechef i HedeDanmark og formand for Genanvend Biomasse, Peter Rosendal, næstformand Bæredygtigt Landbrug, Henrik Corell, Produktionschef, Fors A/S. 

Tid: 12.00-12.45

Arrangør: Fors A/S, BIOFOS og DANVA.

Fordomsquiz om forsyning af hele Danmark

Vær med i teltet, når bramfri branchefolk og direkte direktører drøfter dilemmaer fra energiens verden: Hvad betyder det at være fælles om forsyning i lokalsamfundet? Hvem skal eje de fælles goder? Hvad vil det betyde, hvis forsyningsselskaberne ikke længere har adgang til lån i KommuneKredit? Som publikum har du også mulighed for at blande dig i debatten.

Deltagere: Lars Christian Lilleholt, Energi- forsynings- og klimaminister, Regeringen. Steffen Damsgaard, Formand, Landdistrikternes Fællesråd. Jens Lundager, Administerende direktør, KommuneKredit. Jacob Hartvig Simonsen, Direktør, Dansk Affaldsforening. Kim Mortensen, Direktør, Dansk Fjernvarme. Carl-Emil Larsen, Direktør, Danva.

Tid: 14.00-14.45

Arrangør: Dansk Fjernvarme. Dansk Affaldsforening. DANVA.

Du er en del af den cirkulære økonomi

Hvis du drikker vand fra vandhanen, producerer affald eller tænder for radiatoren når det er koldt, så er du allerede en del af den cirkulære økonomi. Forsyningsselskaberne er måske de væsentligste aktører herhjemme, når det drejer sig om genanvendelse – og du er sandsynligvis medejer. Uden du måske ved det. Vi sætter fokus på konkrete historier om genanvendelse af fosfor fra spildevand, opsamling og anvendelse af overskudsvarme og sortering og genanvendelse. Vær med til at drøfte, hvad der skal til for at fremme den cirkulære økonomi – og få et indblik i, hvad dine selskaber gør på området.

Deltagere: Finn Thøgersen, Bestyrelsesformand, Nomi4s. Peter Kjærgaard Svendsen, Energichef, COOP. Steen Christiansen, Borgmester, Albertslund Kommune. Carl-Emil Larsen, Direktør, Danva. Jacob Hartvig Simonsen, Direktør, Dansk Affaldsforening. Kim Mortensen, Direktør, Dansk Fjernvarme.

Tid: 15.00-15.45

Arrangør: Dansk Fjernvarme. Dansk Affaldsforening. DANVA.

Lørdag 17. juni

Bonderøven Frank Erichsen medvirker i lørdagens debat:

Rent drikkevand kommer fra hanen

Vidste du, at flaskevand er op til 400 gange dyrere end det vand, du har i din egen hane? I Danmark leverer vandselskaberne rent drikkevand til din vandhane. Du kan godt føle dig heldig, for det er ikke en selvfølge at have rent grundvand. Vær med til at fejre det rene danske drikkevand, når Frank Erichsen a.k.a. Bonderøven udfordrer vandselskaberne og vi diskuterer vandproduktion. Blandt andet spørger vi, hvorfor mange danskere køber vand på flaske, når det simple valg – vand fra vandhanen – er både renere, billigere og bedre for miljøet? Gennem hele folkemødet kan du teste din viden om rent drikkevand i Forsyningens Telt. Kom få en drikkedunk, du kan tanke op med rent postevand i Vandbaren og deltag i drikkevandsquizzen. De rigtige svar får du af forsyningsselskaberne, når vinderen kåres under lørdagens store drikkevandsevent.

Deltagere: Frank Erichsen, Bonderøven DR, Thomas Hopp, Kommunikationschef, Fors A/S, Hans-Martin Friis Møller, dir. Kalundborg Forsyning, Helle Katrine Andersen, afdelingschef DANVA, Rasmus Sielemann Christensen, dir. Bornholms Energi og Forsyning.

Tid: 12.00-12.45

Arrangør: Fors a/s. Bornholms Energi og Forsyning. DANVA. Kalundborg Forsyning.

Andre arrangementer i Forsyningshjemmet

DANVA, Dansk Fjernvarme og Dansk Affaldsforening har valgt at kalde det fælles telt Forsyningshjemmet. Udover de arrangementer, DANVA medvirker i, foregår disse events i teltet:

  • Er Danmark klar til datacentre?
  • Hvorfor skal plastikaffald være så svært?
  • Samskabelse om fremtidens klimaudfordringer
  • Slaget af affaldet: fremtidens cirkulære økonomi
  • Ipod-battle på grøn omstilling
  • Vi bygger din by i Lego og fjernvarmerør
  • Få gode ideer til affaldssorteringen derhjemme
  • Følg ressourcernes forløb

Læs mere om aktiviteterne i Forsyningshjemmet på Dansk Fjernvarmes hjemmeside her. 

Yderligere information

Kontakt kommunikationschef Karsten Bjørno på telefon 8793 3575, mobil 2014 3542 eller e-mail kbj@danva.dk

Vandsmagning på et tidligere Folkemøde i samarbejde med Bornholms Forsyning.