Havnebade, udvikling af strandparker, vådområder og andre former for vandprojekter kan være med til at hæve et byområde eller kvarters image og boligpriser markant. Det viser blandt andet en ny analyse, som DANVA har udarbejdet i samarbejde med Damvad Analytics og en række af de gode eksempler, du kan læse om i dette nummer af danskVAND, hvor temaet handler om, hvordan vandselskaberne bidrager til at skabe merværdi i samfundet gennem samarbejder og projekter.

På Amager og i Vejle har en indsats for at sikre rent badevand skabt udvikling og værditilvækst. Det tidligere ”Lorteøen” er med Amager Strandpark blevet til ”Sølvkysten” – et attraktivt sted at bo med mange muligheder for at komme tæt på vand og natur.

Det er dog ikke kun boligpriserne, der kan stige ved etableringen af rekreative vandprojekter, et områdes ry kan også få et nøk opad, og i Vejle vil man gøre byen mere modstandsdygtig overfor klimaforandringer, og samtidig skabe byrum, hvor folk kan komme til at leve sammen på en god måde.

I Viborg har man slået tre fluer med et smæk ved at kombinere bypark med et klimatilpasningsprojekt, der dels sikrer bedre vandkvalitet i Søndersø og dels er i stand til at håndtere ekstremregn. De mange tiltag har gjort området til et attraktivt sted at bo og bygge nyt.

Men hvordan sætter man en pris på merværdi?

En række nye projekter vil forsøge at belyse dette, og styrke samarbejdet mellem kommuner og forsyningsselskaber.

Hvis andre end forsyningsselskaberne skal fatte interesse for deltagelse i klimatilpasningsprojekter med merværdi, er det vigtigt, at vi kan beregne og dokumentere værdiskabelsen, mener forsker Birgitte Hoffmann fra Aalborg Universitet. I det kommende innovationsprojekt ”Guldet i projekterne” skal hun derfor undersøge merværdien i en række klimatilpasningsprojekter.

En række danske havnebyer er i gang med at udvikle deres havneområder, så by og vand knyttes tættere sammen. Det skal skabe vækst, liv og glæde på havnekajen. Det er en åbenlyst god ide, fortæller Aarhus borgmester og næstformand i KL Jacob Bundsgaard i et stort interview med danskVAND.

Rent vand står også øverst på lystfiskernes ønskeliste, sammen med smuk natur og gode fangstmuligheder. Hos Billund Vand samarbejder man med de lokale lystfiskere for at sikre et godt vandmiljø, og i Danmark omsættes der årligt for knap 3 milliarder kroner indenfor den populære folkehobby.