I Viborg har man slået tre fluer med et smæk ved at kombinere bypark med et klimatilpasningsprojekt, der dels sikrer bedre vandkvalitet i Søndersø og dels er i stand til at håndtere ekstremregn. De mange tiltag har gjort området til et attraktivt sted at bo og bygge nyt. 

Sumpede fodboldbaner ved Søndersø i Viborg fik sidste år nyt liv som byparken sØnæs, der ikke kun giver viborgenserne mulighed for at nyde naturen, motionere, grille og deltage i forskellige kulturarrangementer. En indbygget rensedam sikrer også en bedre vandkvalitet i den nærliggende Søndersø og sørger for, at Viborg kan håndtere ekstreme regnmængder. Faktisk kan byparken rumme regn så kraftig, at den statistisk kun bør forekomme en gang hvert århundrede. I et sådan tilfælde vil rensedammen blot gå over sine bredder og kontrolleret oversvømme parken, der midlertidigt forvandles til et vandlandskab, som man stadig vil kunne bevæge sig igennem via stisystemet. Viborg Kommune og Energi Viborg Vand A/S har samarbejdet om projektet, og ifølge projektleder Lotte Kunstmann fra Viborg Kommune er der mange fordele ved at tilføje en rekreativ dimension til et klimatilpasningsprojekt 

"Der er en besparelse, når man lægger flere lag ovenpå et projekt. På den måde får man hver enkelt del billigere, så samlet set er det økonomisk en fordel. Og ud fra borgerens synspunkt er det en fordel, at man har et teknisk anlæg, som man rent faktisk kan bruge til noget," forklarer hun.

Og brugt det bliver sØnæs.  

"Lige fra dag et har borgerne været meget begejstrede for området, der bliver anvendt til børnefødselsdage, udflugter, idrætsaktiviteter, ligesom forskellige foreninger holder til der nede. Alt sammen noget som borgerne selv har fundet ud af. Der har også været afholdt løbsarrangementer, koncerter, argentinsk tango og sågar udendørs yoga i parken," siger Lotte Kunstmann. 

Den nye bypark bliver også benyttet til formidling. Det er således muligt at downloade en sØnæs-App til Android, Iphone og Ipad, hvor man få oplysninger om området og teknikken, ligesom besøgende kan dele deres egne billeder og oplevelser. Man er desuden ved at lægge sidste hånd på undervisningsmateriale om naturen og det tekniske anlæg i sØnæs målrettet folkeskolens udskoling og gymnasier. 

Boligannoncer

SØnæs er hurtigt blevet en højt værdsat del af området, hvilket blandt andet kommer til udtryk i de lokale boligannoncer.    

"Hvor man tidligere annoncerede med huse til salg i nærheden af Søndersø, så annoncerer man nu med huse, der er til salg i nærheden af sØnæs. Der er også borgere, der har udtalt, at de ikke tror, det er dårligt for værdien af deres ejendom, at sØnæs ligger tæt på deres boliger. Der er en boligudstykning i gang tæt på parken, og den bliver simpelthen opkaldt efter sØnæs. Den kommer til at hedde sØnæshave," fortæller projektlederen.

Bygherren bag sØnæshave, der kommer til at bestå af 42 rækkehuse umiddelbart vest for sØnæs, er Bach Gruppen, og her oplever man en stor interesse for køb af boligerne. Underdirektør Benjamin Galacho er således ikke tvivl om, at den nye park har tilført området en kæmpeværdi.

"Før var der nogle fodboldbaner, der ind imellem var lidt oversvømmede, men nu er der på en solskinsdag fyldt med mennesker," fortæller underdirektøren, som tror, at det vil blive nemmere at omsætte rækkehusene med sØnæs som nabo. 

"Om prisen bliver højere, kan jeg godt tvivle på, men det er klart, at det løfter niveauet derude, det er en eller anden form for herlighedsværdi," siger han.

SØnæs er et af fire VANDPLUS-projekter, der alle viser, hvordan investeringer i klimatilpasning kan tænkes sammen med udviklingen af nye byrum og derved skabe merværdi. Realdania, Naturstyrelsen og Lokale og Anlægsfonden (LOA) har støttet projekterne, og LOAs direktør Esben Danielsen er meget begejstreret for sØnæs-projektet. 

"Vi har set det som værende virkeligt nytænkende og spændende, at man på den måde kan bruge noget, som man måske kan kalde en død investering, altså noget som bare skulle laves, fordi det var en nødvendighed, pludselig kan bruges til at skabe bedre livskvalitet i boligområdet," erklærer han.

I LOA var man i starten en anelse bekymrede over, at en masse forskellige aktører, der ikke var vant til at arbejde sammen, skulle samarbejde, men bekymringerne blev hurtigt gjort til skamme.   

"Vi er blevet positivt overraskede over, hvor godt det er gået. Jeg har lige været ude med en nordisk delegation for at se anlægget, og jeg må sige, at det er endnu bedre, end man forventer. Det er ikke bare en god ide på papiret, det er også rigtigt godt i virkeligheden," erklærer Esben Danielsen. 

Alle involverede har ifølge direktøren været positive omkring projektet, ikke mindst borgerne. 

"Ofte hører vi: øv, skal der være et stort bassin lige her eller skal der graves op i lang tid? Men hele den negative tilgang forsvinder, når man opdager, at det bliver til en park eller et boldspilsområde. Så bliver det pludselig noget, man glæder sig til, hvor det før var et problem," forklarer han.