Truslen fra hackere mod de danske vandselskaber bliver stadig mere alvorlig. Derfor udgiver vandsektorens brancheorganisation, DANVA, nu ”Håndbog om it-sikkerhed i forsyningsbranchen” til vandselskaberne, så de kan arbejde endnu mere målrettet med sikring af deres it-systemer.

Vandselskaber er ligesom andre forsyningsenheder et oplagt mål for hackerangreb. Det er derfor nødvendigt, at sektoren forholder sig proaktivt til at imødegå truslen.

Der bliver stadig kortere mellem forlydender om cyberangreb og datatyverier. Der er i flere tilfælde tale om højt sofistikerede angreb fra organiserede it-kriminelle. Den udvikling stopper ikke lige med det samme. Derfor har det stor betydning for vandselskaberne, at de med den nye vejledning til bedre it-sikkerhed i hånden kan sikre sig maksimalt mod angreb,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Hackere målretter i stigende grad deres aktioner mod de systemer, der bruges til at monitorere og kontrollere forsyningers produktionsapparat.

”Vandselskaberne har allerede i dag et højt sikkerhedsniveau. Men konsekvenserne af hackerangreb kan være fatale. Udover de kan skabe forstyrrelser i forsyningen af drikkevand og afledningen af spildevand, så kan de medføre tyveri af persondata,” siger Carl-Emil Larsen.

Jørgen Jepsen, der er it-administrator i Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S, har været en af initiativtagerne til oprettelsen af det netværk i DANVA, som har udarbejdet håndbogen.

”Den stadig mere udbyggede digitale udvikling af vandsektoren medfører en betydelig sikkerhedsrisiko for forsyningerne. Vandselskaberne samarbejder med de førende eksperter om at dæmme op for de risici, som hackere repræsenterer,” siger Jørgen Jepsen.

Håndbog om it-sikkerhed i forsyningsbranchen” indeholder en række checkpunkter samt beskrivelser for, hvordan vandselskaber bør forholde sig til fysisk sikkerhed, sikkerhed i it-systemer og sikkerhed i kontrolsystemer. Håndbogen vil løbende blive opdateret og forbedret, og den seneste version vil til enhver tid være at finde på Det Digitale Vandselskabs hjemmeside.

”Håndbog om it-sikkerhed i forsyningsbranchen” blev udgivet onsdag 5. november på DANVAs temadag om it-sikkerhed. DANVAs medlemsnetværk om it-sikkerhed vil præsentere baggrunden for håndbogen og give introduktion til, hvordan den anvendes. Der vil blandt andet være en række punkter, som deltagerne vil kunne gå direkte hjem og tjekke op på for at forbedre it-sikkerheden i vandselskabet.

Blandt oplægsholderne på temadagen er Jesper Thisted, der er sikkerhedsanalytiker i Center for Cybersikkerhed under GovCERT (Goverment Center Emergency Response Team) i Forsvarets Efterretningstjeneste. Han er begejstret for håndbogen til vandforsyningerne om it-sikkerhed.

Sikkerhedshåndbogen er meget detaljeret og anvendelig for forsyninger. Vi er imponeret over DANVAs arbejde og bakker 100 procent op om den vigtige og nødvendige indsats, som vandsektoren gør med at gardere sig mod hackerangreb," siger Jesper Thisted.

Yderligere oplysninger:

Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen, tlf. 2033 8515, e-mail: cel@danva.dk

Kommunikationschef i DANVA, Karsten Bjørno, tlf. 2014 3542, e-mail: kbj@danva.dk