Alle vandforsyninger skal indføre Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed, DDS som aktivt ledelsesværktøj.
Baggrund
Vandforsyninger er virksomheder, der producerer vores vigtigste fødevare: drikkevand.
Vandforsyningernes produktion omfatter indvinding af grundvand, behandling af vand og distribution af vand frem til forbrugernes vandinstallationer.
Gennem de seneste år har en række forureningssager i de danske vandforsyninger skærpet opmærksomheden omkring drikkevandssikkerhed.
Udgangspunktet i DDS er, at vandforsyningen formulerer vandkvalitetsmål for deres produkt, gennemfører en risikoanalyse, hvorefter der udarbejdes en plan, der beskriver styringen af de vigtigste trusler mod de opstillede vandkvalitetsmål.
Hovedparten af styringen foretages gennem generelle procedurer, f.eks. hygiejne- og vedligeholdelsesrutiner. På områder af kritisk betydning for overholdelse af de opstillede kvalitetsmål iværksættes styring af risikoen. Styringen kan evt. kontrolleres ved hjælp af specielle tests.
Systemet dokumenteres, og der gennemføres som minimum intern kontrol. Herudover kan gennemføres ekstern kontrol, evt. gennem certificering.
Som det fremgår, er DDS i sig selv ”lige ud af landevejen”, idet det blot er en systematisk og logisk fremgangsmåde til styring af drikkevandssikkerhed, som er baseret på forebyggelse af problemer og i høj grad er præget af sund fornuft.
DDS er et ledelsesværktøj på linie med miljøledelse, arbejdsmiljøledelse, energiledelse m.v. I forbindelse med implementering af DDS bør det naturligvis overvejes, om DDS kan indarbejdes i et eksisterende ledelsessystem, eller der skal etableres et helt nyt.
I forbindelse med arbejdet med DDS er det desuden relevant at overveje, om systemet skal certificeres. En certificering kan f.eks. foretages efter den internationale fødevaresikkerhedsstandard ISO 22000.
Perspektiver
DANVA og Miljøstyrelsen har i fællesskab udarbejdet ”Vejledning i sikring af drikkevandskvalitet (Dokumenteret Drikkevandssikkerhed – DDS)”,- Miljøprojekt xxx.
Formålet med vejledningen er at bidrage til at opbygge en forstærket kultur i vandforsyningerne, der fokuserer på vandkvalitet og forebyggelse af de risici, der truer vandkvaliteten.
Vejledningen beskriver indledningsvis formålet med at indføre DDS og behandler derefter, hvorledes der kan opstilles vandkvalitetsmål. Desuden beskrives, hvorledes arbejdet med DDS kan organiseres i vandforsyningen, hvordan vandforsyningen kan beskrives, og hvordan der gennemføres en risikoanalyse. Risikoanalysen fører frem mod Drikkevandssikkerhedsplanerne og der gives i vejledningen eksempler på såvel en risikoanalyse som en DDS-plan. Endelig behandler vejledningen, hvorledes den nødvendige dokumentation af systemet sikres, og hvordan både den interne og den eksterne systemkontrol kan tilrettelægges.
Vejledningen indeholder supplerende en række bilag, der kan anvendes som inspiration til at komme i gang med DDS.
DANVA vil arbejde for at sikre, at det faglige grundlag for implementering af DDS er til stede.