Den 28. november havde DANVA foretræde for Folketingets miljøudvalg om L72. Foreningens aktiviteter skyldes, at der er flere elementer, som er i modstrid med medlemmernes interesse.
Foretrædet foregik sammen med Danmarks Naturfredningsforening, og politikerne har efterfølgende modtaget et brev fra DANVA og DN om den forringede grundvandsbeskyttelse som følge af L72. Læs brevet til Folketingets Miljøudvalg.
For nogle områder er reduktionen endnu voldsommere, idet f.eks. HOFOR oplever, at der fremover kun skal udarbejdes indsatsplaner for 10 procent af deres indvindingsareal.
Reduktionen skyldes, at man fremover udelukkende vil vurdere, om et område er sårbart, ud fra nitratsårbarhed. Man beregner ikke ud fra pesticider, der opfører sig helt anderledes end nitrat. Dette er naturligvis uacceptabelt, hvilket DANVA også har fremført i sit høringssvar til lovforslaget og hvilket gør, at DANVA har foretræde torsdag for udvalget.
På klimaområdet planlægges der for øjeblikket en række omkostningstunge initiativer, hvor vandselskaberne i samarbejde med kommunerne skal sikre fremtidens klimastilpassede infrastruktur. For at sikre et optimalt udbytte af disse milliardinvesteringer er det nødvendigt, at de i videst muligt omfang samtænkes med vandplanerne.
Det er også DANVAs holdning, at vand- og spildevandsforsyninger på lokalt og nationalt plan kan bidrage til udvikling af det faglige grundlag for vandområdeplaner herunder bidrage med meget nødvendige data. Dette bidrag bør inddrages i planlægningsarbejdet på et så tidligt tidspunkt som muligt – og ikke (generelt) afvente en høringsproces. Et er vandselskabernes mulighed for at bidrage med data og viden, men et andet vægtigt argument for tidlig inddragelse er, at virkeliggørelsen af miljømålene i mange situationer fordrer, at vandselskabernes kunder finansierer aktiviteter.