Vandsektorloven og de tilhørende bekendtgørelser har stor indflydelse på vandselskabernes økonomi. Derfor udbyder DANVA et grundlæggende kursus for de medarbejdere og beslutningstagere, der ønsker at vide, hvordan den totaløkonomiske regulering og benchmarking fungerer.
I mange vandselskaber er der stigende fokus på den økonomiske regulering. Dette skyldes bl.a. stigende effektiviseringskrav og behov for tillæg. Vandselskaberne skal i reguleringen tænke langsigtet og kunne overskue eksempelvis konsekvenserne af forskellige investeringsstrategier. Der sættes på kurset fokus på vandselskabets rammer og muligheder, bl.a. i forhold til benchmarking, mål og andre tillæg.
Målgruppe
Kurset henvender sig til ledelse og andre medarbejdere, der er i berøring med den økonomiske regulering af vandselskabet - og som har brug for at forstå de grundlæggende mekanismer i den økonomiske regulering.
Personer med stor erfaring med økonomisk regulering henvises endvidere til DANVAs 1-dagskursus, hvor der kun fokuseres på at blive opdateret på sidste nyeste viden inden for relevante emner.
Program
DAG 1 fra kl. 9.30-17.00. Morgenmad fra kl. 9.00
Velkommen og præsentation
Økonomisk regulering af vandsektoren
Kort om hvorfor vandsektoren er underlagt økonomisk regulering, hvad er formålet og betydning af den økonomiske regulering.
v. Bertel Ifversen, DANVA
Opgørelse af indtægter
Hvordan defineres indtægter, og hvad tæller med i opgørelsen af indtægter. Tilknyttede aktiviteter, renteindtægter, tilslutningsbidrag, vejbidrag, kurstab, tab på debitorer m.m. Håndtering af tilslutningsbidrag, herunder periodisering i regnskab og økonomiske rammer.
v. Thomas Riis, PwC
Fastsættelse af indtægtsgrundlag og forventede korrektioner
Grundlaget for indtægtsrammerne, herunder indregning af driftsomkostninger, renteomkostninger, igangværende arbejder, tilknyttet aktivitet, over- og underdækning m.m.
v. Thomas Riis, PwC
12.00 Frokost
Kontrol- og reguleringsperioder, underdækning og budget
Hvordan kontrollerer Forsyningssekretariatet overholdelse af indtægtsrammerne? Hvilke underdækninger kan overføres til kommende år i henholdsvis kontrol- og reguleringsperioden. Overvejelser og gode råd til budgetteringsprocessen.
v. Thomas Riis, PwC
Tillæg
Gennemgang af mulighederne for tillæg, væsentlighedsgrænser, proces for godkendelse og forhåndsgodkendelse af tillæg herunder tillæg til mål, flytning af forsyningsledninger, udvidelse af forsyningsområder med mere.
v. NN
Tillæg, den gode ansøgning
Case fra et vandselskab
Gruppearbejde om tillæg
Vi sætter fokus på udarbejdelse af ansøgninger baseret på nogle af de mest hyppige eksempler på tillægsgivende aktiviteter.
v. NN
Medfinansiering
Reguleringen stiller større og flere krav til vandselskabernes klimatilpasning, også når disse gennemføres via reglerne om medfinansiering. Vi ser nærmere på de forventede konsekvenser af den politiske aftale som indeholder krav om effektivisering og samfundsøkonomiske beregninger.
v. Jens Plesner, DANVA
Egen tid og check-in på hotel + middag
DAG 2 fra kl 8.15 – 15.30.
Benchmarking
Præsentation af den totaløkonomiske benchmarking, herunder gennemgang af netvolumenmodellen for henholdsvis drift og anlæg. Hvordan virker modellen? Hvad er særlige forhold og hvad skal man overveje at ansøge om?
Præsentation af performancebenchmarking.
v. Thomas Sørensen, DANVA
Hvordan påvirker den økonomiske regulering dit vandselskab? Og hvad kan du gøre for at leve op til krav?
Hvilke incitamenter giver den økonomisk regulering? Vi ser på, hvordan den tidligere, nuværende og mulig fremadrettede regulering påvirker vandselskabets økonomiske muligheder.
Forretningsplaner og asset management som værktøj i forhold til økonomisk regulering.
v. Bertel Ifversen, DANVA
12.00 Frokost
Introduktion til DANVAs PIT-model
Få et indblik i DANVAs PIT-model og få input til vandselskabets arbejde med optimering af dets økonomiske grundlag. Herunder planlægning af samlet økonomisk plan for sammensætning af takster, lån og investeringer samt effekten heraf.
v. NN
Justeringer af den økonomiske regulering
v. Bertel Ifversen, DANVA
Konsekvens af ændringerne
Hvad bliver konsekvenserne når vandsektoren udsættes for luftkorrektion, fleksible rammer, WACC, stigende reinvesteringsbehov og ikke mindst markante effektiviseringskrav. DANVA præsenterer en prognose for sektoren med inspiration til lignende analyser for jeres selskab.
v. NN
Opsamling og evaluering
Tak for i dag
Undervisere
Thomas Riis, PwC
Bertel Ifversen, DANVA
Jens Plesner, DANVA